ΝΔ: Εφαρμόστε τη συμφωνία, για να μην ανέβει κι άλλο ο λογαριασμός

0

ImageHandler (1)

Αποκαλύφθηκε το θέατρο της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας την παραδοχή του πρωθυπουργού ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, ενώ διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη ρευστότητα

Να εφαρμόσει τη συμφωνία που η ίδια υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου, καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον λογαριασμό που μεγαλώνει κάθε μέρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το παν για να βγει από τα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει», ήταν η -σχετικά ήπια- αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εκφράστηκε δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου Κώστα Καραγκούνη, στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι δεν προέκυψε τίποτε το καινούργιο από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο και εστιάζουν στην παραπομπή όλων των ζητημάτων που αφορούν το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα στο Eurogroup.

Ανάλογη προτροπή, άλλωστε, είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να κινηθεί με κριτήριο “τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και όχι τα γνωστά λόγια για εσωτερική κατανάλωση”.

Ο κ. Σαμαράς, με αφορμή και την αποκάλυψη της δραματικής επιστολής που είχε προ ημερών απευθύνει ο κ. Τσίπρας προς την κ. Μέρκελ, παρουσιάζοντας το μείζον πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας, υποστήριξε ότι αποκαλύφθηκε το θέατρο της “υπερήφανης” διαπραγμάτευσης, που, κατά τον πρώην πρωθυπουργό συνιστά το γεγονός ότι ενώ ενημερώνει τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ίδια ώρα που διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις.

“Υπερηφάνεια, όμως, είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Αξιωματούχοι της ΝΔ καταλογίζουν αντιφάσεις στον κ. Τσίπρα, τον οποίο επικρίνουν υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είναι υπαίτιος για την πιστωτική ασφυξία της χώρας καθώς στις 20 Φεβρουαρίου 2015, συνυπέγραψε τη συμφωνία του Eurogroup, ζητώντας “χρόνο” για να καταθέσει, υποτίθεται άμεσα, τα μέτρα που θα λάβει για να ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου.

Για να καλύψει, μάλιστα, τις τρομακτικές ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας, στην επιστολή του, στις 15 Μαρτίου 2015, στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, εκφράζοντας, κατά τη ΝΔ, το γελοίο “επιχείρημα” ότι έχει ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Μνημονίου, που ο κ. Τσίπρας θα καταργούσε».

«Η αλήθεια είναι, όμως, εντελώς διαφορετική», υποστηρίζουν από τη Συγγρού. «Η κυβέρνηση Σαμαρά ανέλαβε τον Ιούνιο του 2012 την εντολή του ελληνικού λαού να κρατήσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να αντιμετωπίσει την κρίση και να αναστρέψει τη βαθιά ύφεση. Όσα υποσχέθηκε, παρά την άκαιρη ανατροπή της, τα πέτυχε: εξάλειψε τα τεράστια “δίδυμα ελλείμματα” (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), μετέτρεψε τα ελλείμματα σε πλεονάσματα και τη βαθιά ύφεση του 7,1% το 2011 σε ανάπτυξη 0,8% το 2014. Και εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι άκαιρες εκλογές, που ο κ. Τσίπρας προκάλεσε, το 2015 θα ήταν μια χρονιά υψηλής ανάπτυξης και ταχείας αποκλιμάκωσης της ανεργίας, όπως όλοι οι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν. Επίσης, επί κυβερνήσεως Σαμαρά δεν υπήρχε καμία ανησυχία αν στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Ούτε αν η Ελλάδα θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της».

«Αντί να χτίσει ο κ. Τσίπρας σε αυτά τα επιτεύγματα, εγκλωβίστηκε στις αντιφάσεις του, έχασε πολύτιμο χρόνο, στράγγισε όλα τα αποθέματα του κράτους και των τραπεζών, έχει κηρύξει μερική εσωτερική στάση πληρωμών και τώρα εκλιπαρεί για δανεικά, για να μπορέσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις… Και τέλος εμφανίζεται επί δύο μήνες να κάνει δήθεν “υπερήφανη διαπραγμάτευση”, ενώ τώρα αποκαλύπτεται ότι στην πραγματικότητα αποδυνάμωσε τη θέση της χώρας κι έφτασε στο σημείο να εκλιπαρεί τους δανειστές να του δώσουν χρήματα», υποστηρίζουν οι επιτελείς της Συγγρού.

Leave a Reply