“Ναι” στον εκλογικό νόμο ο Θεοχαρόπουλος – “Αναβρασμός” στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

0

theoxaropoulos987_534_355

Σχίσμα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ με τον διαχωρισμό της ΔΗΜΑΡ από την καταψήφιση του εκλογικού νόμου που έχει αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος «επισημοποίησε» από το βήμα της Ολομέλειας την στήριξη της κυβερνητικής πρότασης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η ψήφος του επαρκεί για τον σχηματισμό των 200 ψήφων που ήθελαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να ισχύσουν οι αλλαγές από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Επιδίωξη που μετά την απόφαση της ΧΑ να απουσιάσει της ψηφοφορίας έχει ήδη ναυαγήσει…

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε στην ομιλία του πως «η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις, καθώς από το 2012 σε 4 εκλογικές διαδικασίες δεν έχει αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι απαραίτητη για την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες. Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος ευνοεί την διατήρηση ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού που δεν μπορεί να οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης. Εξάλλου το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί διαχρονικά ουκ ολίγες φορές. Αντίθετα με ένα σύστημα απλής αναλογικής οι πολίτες χωρίς να αναγκάζονται να υιοθετούν τεχνητά διλήμματα θα ψηφίζουν εκείνο το κόμμα το οποίο είναι πιο κοντά στις θέσεις τους για να το ενισχύσουν στις μετέπειτα συνεργασίες που θα επιβάλλονται από το νέο εκλογικό σύστημα» Και πρόσθεσε «δεν μπορούμε άλλο να αλλοιώνουμε την βούληση των πολιτών ούτε να παραβλέπουμε την ανάγκη της χώρας για ένα εκλογικό σύστημα, απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Σήμερα στην χώρα, απαιτείται συνεννόηση και όχι διχασμός και τεχνητή πόλωση. Χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα που όχι μόνο θα ευνοεί τις συνεργασίες, αλλά και θα τις επιβάλλει θεσμικά. Υποστηρίζω δε ότι οι θεσμικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπίας και των πολιτικών δυνάμεων».

Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε μια προσπάθεια εσωκτερικής «ισορροπίας» ανέφερε πως « η ΔΗΜΑΡ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, έχουμε προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας πλειοψηφίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα οδηγήσει στην πολιτική σταθερότητα, με συνεννόηση, μακριά από την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό που οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Η πρόταση αυτή υπηρετείται και από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών».

Και πρόσθεσε «το κόμμα μου, η Δημοκρατική Αριστερά είχε προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προτάθηκε το 2013 στην Βουλή με πρόταση νόμου από όλη την τότε κοινοβουλευτική ομάδα και η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Και αυτή είναι η απόφαση της πρόσφατης Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΑΡ, καθώς και της πρόσφατης Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ανανεωτική αριστερά πάντοτε όταν έθετε την αναγκαιότητα της απλής αναλογικής, το έθετε ως εργαλείο διακυβέρνησης και δεν έκανε εκπτώσεις με προσχήματα κυβερνησιμότητας. Θεωρούσε ότι δεν αντίκειται στην κυβερνησιμότητα. Ποτέ δεν υπήρξε άλλη θεώρηση. Σε κανένα κείμενο από κανέναν ιστορικό ηγέτη της αριστεράς».

Μάλιστα υπενθύμισε πως «από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις τον Οκτώβριο του 2015, ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό και εγώ προσωπικά στην ομιλία μου να φέρει άμεσα αλλαγές που αποτελούν πάγιες θέσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και του χώρου της αριστεράς, όπως η απλή αναλογική με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ο κ. Τσίπρας δεν αντέδρασε τότε και δεν απάντησε θετικά στο αίτημα. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, 10 μήνες μετά τις εκλογές, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται και αποφασίζει στην βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων».

Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατέληξε λέγοντας «αύριο ψηφίζουμε εκλογικό νόμο για το πώς θα γίνονται οι εκλογές, δεν ψηφίζουμε για την παραμονή ή όχι αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις αυταπάτες, τον λαϊκισμό και τις αδιέξοδες πολιτικές. Αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως αναποτελεσματική αλλά ταυτόχρονα οι εκλογές πρέπει πλέον να γίνονται σταθερά με το σύστημα της απλής αναλογικής και χωρίς το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Είναι τόσο απλό.

Σήμερα, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανταγωνίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Για αυτό δεν μπαίνω στην λογική τους. Και ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να μην υιοθετήσεις την λογική τους, είναι να μείνεις σταθερός στην δική σου θέση. Αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού. Γιατί σήμερα οι πολίτες επιζητούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Με αυτόν τον τρόπο θα επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο».

Leave a Reply