Μετά τις 21:00 απόψε οι συντάξεις που εξασφαλίστηκαν με αναγκαστικό δανεισμό 150 εκατ.

0

ImageHandler (22)

Πριν από λίγο έγινε γνωστό, ότι εξασφαλίστηκε το ποσό των 150 εκατ. ευρώ που λείπει μέσω δανεισμού από το ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων) καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΙΚΑ. Το ποσό το οποίο αναμένεται από ώρα σε ώρα να εκταμιευτεί, εξασφαλίστηκε με υπουργική απόφαση μετά την αναβολή της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΤ, που επρόκειτο να εγκρίνει το αίτημα του ΙΚΑ.

Από τα μέσα Ιουνίου η διοίκηση του ΙΚΑ είχε εκφράσει ανησυχία για τη δυνατότητα του ΓΛΚ να καταβάλει όπως κάθε μήνα την κρατική επιχορήγηση ύψους 280 εκατ. ευρώ. Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ιδρύματος ανακοινώθηκε ότι λείπουν 150 εκατ. και έκτοτε άρχισε αγώνας δρόμου.

Το ΙΚΑ διαβεβαιώνει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πρόβλημα θα λυθεί και οι συνταξιούχοι θα βρουν μετά τις 9 το βράδυ πιστωμένες τις συντάξεις του Ιουλίου στους λογαριασμούς τους. Πάντως το ΙΚΑ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο οι συντάξεις να καταβληθούν τη Δευτέρα (προγραμματισμένη καταβολή) αν καθυστερήσει η εκταμίευση και δεν προλάβει το σύστημα ΔΙΑΣ να ανταποκριθεί.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλες οι συντάξεις και κυρίως το ΕΚΑΣ παραμένουν στο επίκεντρο της διαμάχης με τους δανειστές οι οποίοι ζητούν να θυσιαστούν άμεσα 80.000 δικαιούχοι του επιδόματος. Το 2015 υπολογίζεται ότι το επίδομα θα δινόταν σε 400.000 χαμηλοσυνταξιούχους , δηλαδή σε 100.000 περισσότερους από πέρυσι με αποτέλεσμα να σημειωθεί υπέρβαση της δαπάνης από τους προυπολογιζόμενους στόχους ( 1 δισ. από 721 εκατ. ευρώ πέρυσι) . Η δαπάνη αυξήθηκε καθώς όλο και περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούνται το επίδομα λόγω της μείωσης του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ίδιων προϋποθέσεων. Οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί άμεσα το επίδομα για το 20% των δικαιούχων μέσω της αυστηροποίησης των κριτηρίων. Ωστόσο έκαναν ένα βήμα υποχώρησης παρατείνοντας τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για ένα χρόνο ακόμα, έως το 2019.

Οι θεσμοί αναφερόμενοι στη συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το φθινόπωρο τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης σύνδεσης ανάμεσα στις εισφορές και στις απολαβές και ζητούν να ψηφιστεί έως την 31 Οκτωβρίου το νέο ασφαλιστικό που θα εφαρμοστεί από 1/1/2016. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν εναρμόνιση των εισφορών όλων των ταμείων στα πρότυπα του ΙΚΑ από την 1/7/2015. Αυτό σημαίνει ότι για οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα επιτύχουν μείωση ενώ στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ θα επιβληθούν αυξήσεις εισφορών. Ειδικά για τους αυταπασχολούμενους, έχει συμφωνηθεί η διευρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ και η επιβολή εισφορών βάσει του πραγματικού τζίρου των επαγγελματιών.

Οι θεσμοί ζητούν επίσης την επίσπευση της ενοποίησης των ταμείων με ρύθμιση που θα προωθηθεί εντός του 2015 και εναρμόνιση των εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ (από την 1η Ιουλίου 2015). Η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων θα ολοκληρωθεί σε βάθος δυόμισι ετών ώστε έως το τέλος του 2017 όλοι οι οργανισμοί να έχουν συγχωνευτεί σε έναν.

Leave a Reply