Λυπάμαι, τα λέμε μετά το δημοψήφισμα

0

ImageHandler (45)

Σε επιστολή του τονίζει πως οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης επαναβεβαίωσαν την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην εγκρίνει την επέκταση, καθώς «οι συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση αυτή παραμένουν αμετάβλητες»

Λυπάμαι, αλλά το αίτημα της Ελλάδας για νέα στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) θα εξεταστεί μετά το δημοψήφισμα.

Αυτή ήταν η απάντηση που ο επικεφαλής του Eurogroup έδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό, έπειτα από το αίτημα για παράταση της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο τελικά απορρίφθηκε.

Σε επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει χαρακτηριστικά πως το αίτημα για νέο πακέτο βοήθειας θα εξεταστεί βάσει του πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο Ολλανδός πολιτικός αναφέρει πως οι υπουργοί Οικονομικών επαναβεβαίωσαν στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην εγκρίνει την επέκταση, εκτιμώντας πως οι συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση αυτή «παραμένουν αμετάβλητες».

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ προς Τσίπρα την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters:

«Έλαβα τα γράμματα που στείλατε στις 30 Ιουνίου, στα οποία ζητάτε μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας του EFSF και μου υποβάλετε ένα αίτημα -ως προέδρου του Board of Governors του ESM- για στήριξη σταθερότητας από τον ESM. Τα γράμματα σας μοιράστηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τα συζητήσαμε σε έκτακτες τηλεδιασκέψεις του Eurogroup στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου.

Πρώτον, όσον αφορά την νέα αίτηση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας του EFSF, το Eurogroup επιβεβαίωσε και πάλι στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην στηρίξει μια παράταση, δεδομένου ότι οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην απόφαση αυτή παραμένουν αμετάβλητες.

Το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του EFSF με την Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς και όλες οι ρυθμίσεις που σχετίζονταν με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των κερδών των μελών της Ευρωζώνης από τα ομόλογα SMP και ANFA. Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή σας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την ξεκάθαρη δέσμευση τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές έγκαιρα και πλήρως.
Δεύτερον, θα επανέλθουμε στο αίτημα σας για οικονομική στήριξη από τον ESM μόνο μετά και επί της βάσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος».

Χωρίς αποτελέσματα η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης
Νωρίτερα την Τετάρτη και έπειτα από την ολοκλήρωση της νέας, άκαρπης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για την χώρα μας ο κ. Ντάισελμπλουμ, με μια βαρυσήμαντη παρέμβαση, ξεκαθάρισε ότι η προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης για «όχι» στο δημοψήφισμα δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συνομιλίες υπαινισσόμενος ότι σε περίπτωση που απορριφθεί η προτεινόμενη από τους δανειστές συμφωνία δεν υπάρχει βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

«Δεδομένης της τωρινής πολιτικής κατάστασης, το δημοψήφισμα και η προτροπή της κυβέρνησης για “όχι” δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συνομιλίες, απλώς περιμένουμε μέχρι την Κυριακή», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Είχαμε μία τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη χθεσινή για να εξετάσουμε τις δύο προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επιπλέον, είχαμε μία συζήτηση για την τωρινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα το αίτημα για παράταση του προγράμματος, επιβεβαίωσε την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης. Η πολιτική βάση, η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει και επομένως δυστυχώς το παλιό πρόγραμμα έληξε εχθές τα μεσάνυχτα» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Δευτερευόντως, υπήρχαν κάποιες προτάσεις από τις ελληνικές αρχές για την περαιτέρω βελτίωση της πρότασης των θεσμών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, λάβαμε υπόψη μας αυτές τις προτάσεις» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και επισήμανε: «Η κύρια απόφαση ήταν ότι δεδομένης της τωρινής πολιτικής κατάστασης, της άρνησης των παλαιότερων προτάσεων, του δημοψηφίσματος που θα λάβει χώρα την Κυριακή και η προτροπή για «όχι» από την ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελεί βάση για περαιτέρω συνομιλίες».

«Δεν θα υπάρξουν άλλες συνομιλίες, ούτε σε επίπεδο Eurogroup, ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σχετικά με προτάσεις ή οικονομικές ρυθμίσεις. Απλώς περιμένουμε τώρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Ώστε να λάβουμε υπόψη το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος» σημείωσε με ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Καταλήγοντας θέλω να πω ότι λυπάμαι πολύ για την κατάσταση δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να θέλει να μείνει στην Ευρώπη και να παραμείνει στην Ευρωζώνη κάτι για το οποίο τους στηρίζουμε πλήρως» έκλεισε τη δήλωσή του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup.

Leave a Reply