Κούρεμα καταθέσεων: Ο εφιάλτης της επόμενης ημέρας – Τι θα γίνει χωρίς πρόγραμμα

0

euro50_514_355

Εφιαλτικά σενάρια που ξεκινούν από κούρεμα καταθέσεων 27% και φτάνουν ως και 55%
Ποιες καταθέσεις κινδυνεύουν και για ποιο λόγο αν η ΕΚΤ δεν δώσει βοήθεια
Οριακή η κατάσταση ως το δημοψήφισμα, σενάρια τρόμου στην πιθανότητα εξόδου από το πρόγραμμα
Οριακά επαρκούν τα αποθέματα των τραπεζών μέχρι τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα

Ένας εφιάλτης που όλοι θα ζήσουμε περιμένει… στη γωνία, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η μη ύπαρξη προγράμματος για την Ελλάδα σημαίνει στάση της βοήθειας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες μέσω ELA και ακόμη χειρότερα απαίτηση των δανείων.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας με την χώρα χωρίς πρόγραμμα ευρωπαϊκής βοήθειας είναι τουλάχιστον εφιαλτικά καθώς και με την μη πληρωμή του ΔΝΤ η χώρα θα κηρυχθεί σε χρεοκοπία και θα ενεργοποιηθούν αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί.

Στην περίπτωση της λεγόμενης τακτικής χρεοκοπίας το κούρεμα των ενεχύρων του ELA θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90% και στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις αντίστοιχες με 33 ή 67 δισ ευρώ από τα 120 δισ ευρώ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τράπεζες.

Δηλαδή σε περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας θα επηρεαστούν από το 27% ως το 55% των καταθέσεων.

Όλα αυτά με την κατάσταση στις τράπεζες να περιγράφεται αυτή τη στιγμή ως οριακή και πολλούς να αναφέρουν ότι η ρευστότητα επαρκεί μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup διαμήνυσε στο Α. Τσίπρα σε ό,τι αφορά στη βοήθεια πως “θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM μόνο μετά το δημοψήφισμα και με βάση το αποτέλεσμά του”.

Η ΕΚΤ πάντως, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει επιλέξει τη μέση οδό. Υπακούοντας στους κανονισμούς που τη δεσμεύουν να μην αυξάνει τη χρηματοδότηση, εφόσον πλέον δεν υπάρχει πρόγραμμα έχει κλείσει την κάνουλα, όμως παράλληλα δεν προχώρησε και σε κούρεμα της αξίας των ενεχύρων που θα έφερνε και το ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων.

Leave a Reply