Λεπέν: Να βγούμε από τη συνθήκη Σέγκεν

0

Έξοδο της Γαλλίας από τη Συνθήκη Σένγκεν ζητά η Λεπέν από τον Ολάντ

Την έξοδο της Γαλλίας από τη Συνθήκη Σένγκεν ζήτησε η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα μαίνεται η αντιπαράθεση για τη συμμετοχή του Εθνικού Μετώπου στη μεγάλη διαδήλωση που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, για να τιμηθούν τα θύματα της επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Στη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, που διεξήχθη στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του Ολάντ με όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Γαλλίας, η Λεπέν ζήτησε από τον γάλλο πρόεδρο να λάβει διάφορα μέτρα σε απάντηση στην αιματηρή επίθεση της Τετάρτης, μεταξύ αυτών την έξοδο της Γαλλίας από τη Συνθήκη Σένγκεν, διευκρίνισε η ίδια.

Σύμφωνα με τη Λεπέν, «πρέπει να βρεθούμε σε θέση να απαντήσουμε στον πόλεμο που έχει κηρύξει ο ισλαμιστικός φονταμενταλισμός».

«Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο όταν θέλουμε να πολεμήσουμε είναι να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εναντίον ποιου πολεμάμε. Πολεμάμε εναντίον μιας ιδεολογίας, του ισλαμιστικού φονταμενταλισμού. Το να μην το λέμε είναι ήδη απόδειξη αδυναμίας» υποστήριξε η πρόεδρος του FN.

«Εξέφρασα στον πρόεδρο την απόλυτη ανάγκη, όπως νομίζω, να ανασταλεί η συνθήκη Σένγκεν για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας, στοιχείο ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» πρόσθεσε.

Η Λεπέν ζήτησε επίσης «την στέρηση της υπηκοότητας» από όσους διαθέτουν διπλή υπηκοότητα και έχουν φύγει για να εκπαιδευτούν ή να πολεμήσουν σε ξένη χώρα και «επιστρέφουν στο έδαφός μας για να διαπράξουν βάρβαρα εγκλήματα, όπως φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση των δύο δολοφόνων», αναφερόμενη στους δράστες της επίθεσης στη Charlie Hebdo.

Εξάλλου η Λεπέν δήλωσε ότι δεν ικανοποιήθηκε από τη στάση του Ολάντ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κόμματός της στην κινητοποίηση της Κυριακής, εκτιμώντας ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν προέβη σε «μια ξεκάθαρη άρση της απαγόρευσης» που έχει επιβληθεί, σύμφωνα με την ίδια, στο FN να μην συμμετάσχει στη μεγάλη «δημοκρατική πορεία» που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

«Δεν κατάφερα να λάβω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ξεκάθαρη άρση της απαγόρευσης για το κίνημά μας, τους βουλευτές, τους εκπροσώπους του, τους οποίους χιλιάδες Γάλλοι ελπίζουν να δουν στην πορεία, να συμμετέχουν συνθήκες αξιοπρεπείς και επάξιες του κινήματός μας», είπε η Λεπέν.

«Λυπάμαι», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «η εθνική ενότητα […] διασπάστηκε από τον δογματισμό κάποιων, κατά κύριο λόγου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του UDI», του γαλλικού κεντρώου κόμματος.

Μια «δημοκρατική πορεία» είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Παρίσι, την οποία διοργανώνουν ενώσεις, συνδικάτα αλλά και πολλά κόμματα, τα οποία είναι διχασμένα σε ό,τι αφορά την πρόσκληση σε αυτή του FN.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Leave a Reply