Αντίστροφη μέτρηση για μία από τις κρισιμότερες ελληνοτουρκικές συναντήσεις κορυφής των τελευταίων ετών ανάμεσα σε Μητσοτάκη-Ερντογάν σήμερα στο Λονδίνο, ύστερα και από την πρόσφατη προκλητική και ανερμάτιστη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για τις 4.30 ώρα Ελλάδος και θα διεξαχθεί με τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας να είναι επικριτικά απέναντι στην Τουρκία και του επί του παρόντος μυστικού συμφώνου της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Λιβύης με το οποίο επιχειρείται να παρακαμφθεί το διεθνές δίκαιο και να δημιουργήσει αυθαίρετα τετελεσμένα στη χάραξη θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη το State Department χαρακτήρισε «προκλητικό και μη χρήσιμο» το εν λόγω μνημόνιο, ενώ σε ηπιότερους αλλά επικριτικούς τόνους και η ρωσική διπλωματία αποδοκίμασε την τουρκολιβυκή συνεννόηση, συνιστώντας «σύνεση» στα συμβαλλόμενα μέρη.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη στάση του Γάλλου προέδρου Μακρόν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να απομονώσει τον Ερντογάν. Αρκεί, όμως, αυτό; Σίγουρα είναι το πρώτο βήμα αλλά θα χρειαστεί και το δεύτερο και ουσιαστικότερο που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων που θα πονέσουν τον Τούρκο Πρόεδρο αν συνεχίσει τον χαβά του στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το Newpost συνομίλησε με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, σε μια προσπάθεια να φωτίσει μέρος τουλάχιστον, αυτού του παρασκηνίου της συνάντησης.

Για το πώς προέκυψε η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο; Ποιος ζήτησε τη συνάντηση και ποια θέματα θα τεθούν;

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Newpost, υπήρξε αίτημα της τουρκικής πλευράς για διμερή συνάντηση αντιπροσωπειών. Από ελληνικής πλευράς πέραν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συμμετέχουν στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Διπλωματική Σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Και όπως ο ίδιος τονίζει «θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Μάλιστα, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η στάση της Τουρκίας την οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση. Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, που προέκυψε μετά τη συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι, «Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και ισχυρές: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας».

πηγη