“Κύμα” αποχώρησης συνταξιούχων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

0

“Κύμα” αποχώρησης συνταξιούχων αιρετών παρατηρείται στην Αυτοδιοίκηση, λόγω της διάταξης του ασφαλιστικού νόμου που έχει ενεργοποιηθεί και προβλέπει πλήρη περικοπή της σύνταξης, για όσους επιλέγουν να προσφέρουν στα κοινά του Δήμου τους και έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν καθήκοντα με αντιμισθία ή έμμισθη εντολή. Η πλήρης περικοπή της σύνταξης αφορά αιρετούς, που ανέλαβαν καθήκοντα μετά την 13η Μαΐου 2016.

«Βεβαίως και υπάρχει “κύμα” αποχώρησης συνταξιούχων» τονίζουν στο epoli.gr Δήμαρχοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε. Διευκρίνισαν, μάλιστα, ότι “εκτεταμένο” πρόβλημα υπάρχει στους απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. «Είναι φυσικό να μην αντέχουν οι συνταξιούχοι να ζήσουν χωρίς να λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Αυτή η ρύθμιση είναι ζημιογόνα κυρίως για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ή όσους λαμβάνουν υψηλότερη σύνταξη σε σχέση με τον μέσο όρο», τονίζουν οι Δήμαρχοι.

Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρότερη συνεννόηση των Δημάρχων με τους συνταξιούχους που θέλουν οι ίδιοι να τοποθετήσουν σε θέσεις Αντιδημάρχων ή σε θέση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου νομικού προσώπου. «Όταν η αμοιβή είναι στο ίδιο ύψος με τη σύνταξη ή η διαφορά είναι μικρή δεν υπάρχει πρόβλημα και συνήθως οι συνταξιούχοι δέχονται να αναλάβουν καθήκοντα», σχολιάζουν οι Δήμαρχοι. «Αλλά, τα πράγματα αλλάζουν, όταν η διαφορά του ποσού είναι μεγάλη και επί ζημία των συνταξιούχων», επισημαίνουν.

Πάντως, κι αυτή η μικρή οικονομική διαφορά ανάμεσα στην αντιμισθία και τη σύνταξη έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους αιρετούς. «Υπάρχει δυσαρέσκεια», σχολιάζουν οι Δήμαρχοι, η οποία σχετίζεται και με τις συνεχείς περικοπές των συντάξεων. «Είμαστε λίγοι αυτοί που μπορούμε με ανιδιοτέλεια να προσφέρουμε στον τόπο και τον Δήμο μας», σχολιάζει στο epoli.gr Δήμαρχος μεγάλου Δήμου και προσθέτει λέγοντας: «Η μικρή αντιμισθία που μπορεί να λάβει κάποιος πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης είναι ένα μεγάλο βήμα για να μπορεί να συμμετέχει στα κοινά από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Μεγάλο πρόβλημα το 2019

Οι Δήμαρχοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι, θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα συμμετοχής στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019, όταν θα πρέπει να συμπληρώσουν ψηφοδέλτια με ανθρώπους πρόθυμους να προσφέρουν στον τόπο τους. Εκτός από τους συνδυασμούς, όπου επικεφαλής είναι νέοι άνθρωποι, κυρίως στα αστικά κέντρα, στις υπόλοιπες ορεινές και νησιωτικές περιοχές το πρόβλημα αναμένεται να εκδηλωθεί με άρνηση των συνταξιούχων να συμμετάσχουν στα κοινά. «Πρώτοι απ’ όλους, θα αποκλειστούν από υποψήφιοι πρόεδροι των Κοινοτήτων, οι συνταξιούχοι που μένουν στο χωριό και θέλουν να προσφέρουν», τονίζει στο epoli.gr Δήμαρχος σε ορεινό Δήμο. «Ένας υποψήφιος πρόεδρος Κοινότητας θα πρέπει να μένει στον τόπο του για να προσφέρει. Αλλά πώς θα το κάνει εάν του κοπεί η σύνταξη;», διερωτάται ο Δήμαρχος. «Πρόκειται για αποκλεισμό από μια δημοκρατική διαδικασία», τονίζει.

Το πρόβλημα είναι διογκωμένο εάν σκεφτεί κανείς τη γήρανση του πληθυσμού, η οποία διαρκώς αυξάνεται, την ίδια στιγμή που νέοι άνθρωποι δηλώνουν απρόθυμοι να ασχοληθούν με τα πολιτικά δρώμενα, ακόμη και αν αυτά είναι σε τοπικό επίπεδο.

Στον “αέρα” η δέσμευση Πετρόπουλου

Σύμφωνα με την διάταξη του Ν. 4387/2016, “οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν δραστηριότητα σε φορείς γενικής κυβέρνησης η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή της δραστηριότητάς τους”. Η διάταξη αφορά Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων, Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα που επιχορηγούνται από 50% και άνω από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση του υφυπουργού Εργασίας, Τ. Πετρόπουλου προς την ΚΕΔΕ, ότι θα κατατεθεί νέα ρύθμιση που θα εξαιρεί τους αιρετούς συνταξιούχους από την πλήρη αναστολή της σύνταξης και θα επαναφέρει το πρότερο καθεστώς. Η προηγούμενη ρύθμιση όριζε ότι, για τους αιρετούς συνταξιούχους που λαμβάνουν αντιμισθία από τον Δήμο ή το νομικό πρόσωπο του Δήμου, καταβάλλεται το 40% της σύνταξης.

Leave a Reply