Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

0

ImageHandler (79)

Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία των τριών υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσουν την προεδρία την επόμενη Κυριακή, όπως ανέδειξε το τριήμερο Συνέδριο, με εκλογή από τη βάση και με ανοιχτό μητρώο.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, προσερχόμενος σήμερα στο Συνέδριο, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη» από χθες. «Ομόφωνα αποφασίσαμε ότι το όνομα του εκλογικού μας σχηματισμού έγινε και όνομα του κόμματός μας, ήταν μια δική μου πρόταση που χωρίς την παραμικρή διαφωνία πέρασε χθες απολύτως ομόφωνα. Είμαστε στην αρχή της επόμενης μέρας, είμαστε εδώ όλοι, και οι τρεις υποψήφιοι. Κάθε ψήφος για τον οποιονδήποτε από μας είναι ψήφος για την αναγέννηση της παράταξης, γιατί τώρα γίνεται το πρώτο επόμενο βήμα της. Από δω και πέρα, όπως είπα και στην ομιλία μου χθες, η παράταξη μόνο ν’ ανεβαίνει μπορεί. Όλα τα κακά, όλες οι συμφορές την έχουν ήδη βρει. Τώρα αντιπολιτεύεται μ’ έναν τρόπο έντιμο, καθαρό, δίκαιο, ορθολογικό, σωστό με την αλήθεια μπροστά”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “οι δημαγωγοί διαψεύδονται, κάθε μέρα ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ακόμη περισσότερο ότι τελικά δεν υπήρχε σχέδιο, δεν υπήρχε τίποτα. Yπήρχαν μόνο ψέματα και δημαγωγίες με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας”.

Μάλιστα, έκανε αναφορά και στον υπουργό Εσωτερικών τονίζοντας ότι “ο Υπουργός των Εσωτερικών αδικαιολογήτως, γιατί είναι Υπουργός Εσωτερικών, έχει άγνοια ακόμα και γραμματικών διατυπώσεων του Συντάγματος. Είμαστε μέσα στον ένα χρόνο μετά από τη διάλυση της Βουλής λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα είμαστε στη χρονική εκείνη περίοδο που το Σύνταγμα απαγορεύει να γίνουν εκλογές με επίκληση εθνικών λόγων και επιβάλλει να γίνουν εκλογές κανονικές, βάσει και του άρθρου 37 του Συντάγματος, δηλαδή βάσει διερευνητικών εντολών και υπηρεσιακής κυβέρνησης. Και συμπλήρωσε: Για να γίνουν εκλογές, ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ομολογήσει, έστω και αν δεν το πει ρητά, την απόλυτη αποτυχία του. Πέντε μήνες μετά τις εκλογές, την απόλυτη αποτυχία του να κυβερνήσει τον τόπο. Αυτό είναι ντροπή και καταρράκωση για τον ίδιο και αυτό θέλει να το αποφύγει. Αλλά δε μπορεί να το αποφύγει με ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Ο κ. Βούτσης αγνοεί, ξαναλέω και το γράμμα του Συντάγματος ακόμη.

«Την άλλη Κυριακή ανατρέπουμε τα δεδομένα. Μετασχηματιζόμαστε για την παράταξη και τη χώρα», τόνισε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Από την πλευρά της η κυρία Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι το «ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κάνει μια νέα αρχή, με νέα συλλογικότητα, με στόχο την ενότητα της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Πήραμε την απόφαση, είναι μια απόφαση καθαρή. Το ΠΑΣΟΚ δε διαλύεται, μετεξελίσσεται.

Το συνέδριο αυτό είναι η αφετηρία για να γίνουμε ένας σύγχρονος φορέας του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Ένας χώρος μεγάλος που υπάρχει, που αυτή τη στιγμή ζητά έκφραση. Θέλουμε να εκφράσουμε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη που στενάζει, τη γυναίκα, τον άνεργο, τη νέα γενιά.

Θέλουμε να συγκροτήσουμε μια ευρεία πλειοψηφία, ένα ρεύμα πλειοψηφικό στο χώρο της Κεντροαριστεράς που να μπορέσει να έχει μια δυναμική εναλλακτική πρόταση εξουσίας και αυτή η ενότητα αυτού του χώρου μπορεί να σφυρηλατηθεί πάνω στο σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα». Υπογράμμισε δε ότι «την επόμενη Κυριακή, καλούμε όλες τις γενιές που πορεύθηκαν μαζί μας, όλο τον κόσμο από τους κοινωνικούς χώρους, όλους τους Έλληνες που πιστεύουν ότι η Κεντροαριστερά έχει δυνατότητα, έχει ελπίδα, μπορεί να είναι χρήσιμη σ’ αυτή τη χώρα, να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν για το ΠΑΣΟΚ. Γα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την επόμενη μέρα. Η δυναμική που θα δώσουν δεν αφορά μόνο τον Πρόεδρο, αφορά τη νέα αρχή. Έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι σ’ αυτό τον τόπο».

Καλή επιτυχία ευχήθηκε ο Βενιζέλος

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε, προσερχόμενος να ψηφίσει, ότι περνάμε σε μια νέα φάση, σε μια νέα εποχή. Υπογράμμισε ότι είναι ικανοποιημένος γιατί το συνέδριο είχε ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο. Τόνισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι τώρα μικρό και ακρωτηριασμένο, αλλά είναι ο καταλύτης για πολύ σημαντικές εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και στον ευρύτατο χώρο του προοδευτικού Κέντρου, που είναι η κινητήρια δύναμη για οτιδήποτε καλό έχει συμβεί στο έθνος και την κοινωνία. Επίσης, ευχήθηκε να διεξαχθεί ένας προεκλογικός αγώνας σύντομος μεταξύ των τριών υποψηφίων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ μέχρι την επόμενη Κυριακή, ευπρεπής, συντροφικός και εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ως συλλογικό υποκείμενο, καλή επιτυχία. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες στο Συνέδριο -το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα- και τυπικά την αποχώρησή του από την ηγεσία, λέγοντας ότι μπορεί να αποχωρεί από την προεδρία, αλλά όχι από την πολιτική.

Αυλαία για το 10ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Αλλαγές στο καταστατικό

Το Σάββατο και οι τρεις υποψήφιοι ανέβηκαν με τη σειρά στο βήμα του συνεδρίου και άνοιξαν τα χαρτιά τους, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβέρνηση, τις σχέσεις με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις. Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές. Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος ήθελε να είναι υποψήφιος δεν συγκέντρωσε υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό και δεν είναι τελικά υποψήφιος.

Σήμερα πέφτει η αυλαία του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Ένταση υπήρξε κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών για τις εισηγήσεις το Σάββατο, ενώ για τις αλλαγές στο καταστατικό υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Οι σύνεδροι αποφάσισαν να γίνει ψηφοφορία για τις αλλαγές στο καταστατικό. Δεν «πέρασε» η πρόταση που αφορούσε την εκλογή του γραμματέα από το συνέδριο, ενώ πέρασε η εκλογή του προέδρου από τη βάση.

Επίσης, υπερψηφίστηκαν οι τέσσερις εισηγήσεις για την παράταξη: Μία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η άλλη των ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους Κώστα Σκανδαλίδη για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το τρίτο της ομάδας με συντονιστή τον Παναγιώτη Ιακωακειμίδη για την πορεία της σοσιαλιστικής δημοκρατίας και το τέταρτο της ομάδας εργασίας με συντονιστή τον Χρήστο Πρωτόπαπα, που αφορά το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου.

Θέσεις από τις ομιλίες του Σαββάτου

Την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση πρότεινε εκ νέου η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στο Συνέδριο.

Να γίνει η εκλογή του προέδρου σύμφωνα με το καταστατικό και πιστοποιημένο μητρώο, ζήτησε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και, όπως τόνισε: «Ζητώ από το συνέδριο να λάβει την απόφαση της μετεξέλιξης του κόμματος», ενώ πρότεινε την άνοιξη του 2016 για νέο συνέδριο για τον ανασχηματισμό.

Στη συνέχεια, τη μετονομασία σε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη πρότεινε ο υποψήφιος για την ηγεσία, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι η κεντροαριστερά πρέπει να είναι το κύριο μας μέλημα. Επίσης, ανέφερε την εκλογή από τη βάση, «όχι στην αυτοδιάλυση», αλλά και ψηφοφορία για την εκλογή του γενικού γραμματέα από το συνέδριο. «Η ιστορία γράφεται από όσους δίνουν τη μάχη» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Προτείνω θεσμό διασφάλισης της συλλογικότητας μας, όχι για συλλογική ηγεσία, αλλά για τη λειτουργία και προτείνω να γίνει το ενιαίο συνέδριο του κόμματος της κεντροαριστεράς το 2015».

Υποψήφιος δήλωσε και ο Θανάσης Χειμωνάς, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης γραμματέας του κόμματος πραγματοποίησε ομιλία καταχειροκροτούμενος, ωστόσο δεν δήλωσε υποψήφιος αν και δεχόταν ισχυρές πιέσεις.

Νίκος Ανδρουλάκης

Αιχμές προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ άφησε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κλείνοντας τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.

Άσκησε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και σε κάποιες πολιτικές επιλογές του κόμματος, ενώ έστειλε μηνύματα προς τους υποψηφίους. «Όχι σε πρόσωπα που απέκτησαν πολιτική προίκα από το ρουσφέτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει οι διεργασίες να είναι από τα κάτω, από την ψυχή του ελληνικού λαού και όχι σε επίπεδο κορυφής. Όπως τόνισε, ο πρώτος στόχος μας στο ΠΑΣΟΚ είναι η νέα ηγεσία και να βοηθήσουν να σταθεί κοινοβουλευτικά το κόμμα, ενώ ανέφερε ότι από την επόμενη Δευτέρα -και όταν έχουμε όλα τα όργανα -να ξεκινήσει ένας διάλογος με τις δυνάμεις τις κεντροαριστεράς και ο διάλογος αυτός φυσικά δεν αφορά τη δεξιά και τη Νέα Δημοκρατία.

Έκανε μάλιστα κάλεσμα στα στελέχη που έφυγαν για το ΚΙΔΗΣΟ, διότι, όπως είπε, κάποιους τους ενώνει η αγάπη για τον Ανδρέα Παπανδρέου., για «συναισθηματικούς λόγους». Επίσης, ζήτησε ιδρυτικό συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης το 2016.

Κάποιοι δεν μπορούν να μιλούν για μεταρρυθμίσεις, τόνισε και πρόσθεσε όταν έκαναν και εγκλήματα, αφήνοντας αιχμές προς τη διακυβέρνηση του Καραμανλή. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ορισμένοι μιλούν για ανάγκη ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι ίδιοι που την εμπόδισαν για να γίνουν υπουργοί και έστειλαν στην κρεατομηχανή όσους δεν είναι εδώ αλλά μας παρακολουθούν έξω από το συνέδριό μας.

«Γι’ αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί, δεν αντέχει άλλες πληγές το ΠΑΣΟΚ» είπε και πρόσθεσε ότι «πολλοί πήραν μεταγραφές ποδοσφαιρικού τύπου».

Κατέκρινε τη συνεργασία με το ΛΑΟΣ και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι κάποια στελέχη έγιναν παλαμακιστές του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη. «Ήρθε η ώρα να προτάξουμε τις ιδέες μας» ανέφερε.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε ότι κάποιοι περιμένουν σήμερα να ακούσουν το κύκνειο άσμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι και κάποιοι που περιμένουν τις αποφάσεις τους συνεδρίου μας και υπηρέτησαν το λαό και δεν τεμάχισαν την παράταξη ανάλογα με την ταυτότητα της ηγεσίας.

Είπε ότι το πολιτικό κλίμα γύρω μας είναι νοσηρό και πως«ο μύθος του πρώτη φορά αριστερά έχει καταρρεύσει και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αυτή γελοιοποιείται, ήρθε όμως ο Ιούνιος και ήρθε η ώρα μηδέν, το παιχνίδι τελείωσε κ. Τσίπρα».

Είπε ακόμη ότι είναι μία ματαιότητα οι ορισμοί μνημόνιο και αντιμνημόνιο και υπογράμμισε ότι δαιμονοποίηθηκε ο ρεαλισμός σε αυτή τη χώρα.

Υπογράμμισε, δε, ότι έχει αποδείξει η σύγχρονη ιστορία ότι όποτε η δημοκρατική παράταξη, η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου γινόταν μικρότερη, η χώρα οδηγούνταν σε δύσκολους δρόμους.

Ανδρέας Λοβέρδος

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είμαστε συμπλήρωμα κανενός, ούτε της ΝΔ, ούτε ετοιμάζουμε εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί για μας αριστερό δεν είναι να λες ψέματα όπως αναπνέεις, αλλά να σέβεσαι τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

«Εγώ ζω για την πολιτική και δεν ζω από την πολιτική και νιώθω δυνατός για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δηλώνω το δικό μου “παρών”. Θα προχωρήσουμε με τόλμη και δύναμη, για να αυξήσουμε τις δυνάμεις, θα μεγαλώσουμε το κόμμα μας και πάλι».

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «περάσαμε μετά τις εκλογές πολύ δύσκολες ημέρες» και υπογράμμισε ότι πρέπει να πορευθούμε μπροστά και δυνατά, να μείνουμε ενωμένοι και να δίνουμε κάθε αγώνα, θα είναι αγώνας για την Ελλάδα και το λαό.

Αύριο, όπως είπε, μπορεί να αποδείξει ότι είναι ένα συνέδριο που δημιούργησε προσδοκίες για μία περίοδο που ανοίγει και είναι μπροστά μας, μπορεί να είναι καθοριστική, ο καθένας εδώ από εμας έχουν ευθύνη.

Αναφορά και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός και η πολιτική ζωή δεν έκλεισε και το μέλλον του είναι μπροστά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αποδείχθηκε ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει τις παθογένειες και τα προβλήματά της και συμπλήρωσε ότι είναι καθοστική η διαδικασία για αναγέννηση της παράταξης. «Τους έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά, μας έλεγαν προδότες, μας προπηλάκιζαν μπροστά στις οικογένειές μας, μας έβριζαν στη Βουλή, γιατί έλεγαν ότι έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης» ανέφερε.

Αλλά, όπως επισήμανε, «αντιμνημονιακό αγώνα ξεκίνησαν πρώτοι και οι δεξιοί με τα Ζάππεια. Ξεφούσκωσαν την ίδια ημέρα των εκλογών, τώρα ζούμε τη δεύτερη φορά ψεμάτων».

«Η γνώμη μου είναι ότι αν είναι βαρύτερη η συμφωνία από αυτό που είχαμε πει εμείς το Φεβρουάριο, δεν θα ψηφίσουμε, να τα ψηφίσουν μόνοι τους. Δεν πήραμε αυτή τη λαϊκή εντολή» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

«Δεν έχω λείψει από καμία μάχη του κόμματος. Ήμουν παρών, η αυτοκριτική όμως είναι ένα ζητούμενο, αλλά δεν ήρθαμε εδώ γι’ αυτό. Όχι άλλο αυτομαστίγωμα» ανέφερε, επίσης, ο κ. Λοβέρδος.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Να γίνει η εκλογή του προέδρου σύμφωνα με το καταστατικό και πιστοποιημένο μητρώο, ζήτησε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και, όπως τόνισε, ζητώ από το συνέδριο να λάβει την απόφαση της μετεξέλιξης του κόμματος, ενώ πρότεινε την άνοιξη του 2016 για νέο συνέδριο για το ανασχηματισμό, όπως είπε. «Σας καλώ να κάνουμε πράξη το όραμα για την Ελλάδα του αύριο» τόνισε. «Μετασχηματιζόμαστε ή δεν υπάρχουμε» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι, [για τη διαφάνεια να δώσουμε εμείς το παράδειγμα, εμείς δεν σπαταλησαμε, κύριε Σαλαγιάννη, ούτε ένα ευρώ, η νέα ηγεσία οφείλει να καταθέσει όλα τα στοιχεία και να καταλογίσει ευθύνες σε όσους τους αναλογούν, γιατί εμείς ζούμε για τη παράταξη και όχι από την παράταξη. Δεν αναλαμβάνουμε αμαρτίες του παρελθόντος».

Επίσης, υπογράμμισε ότι αυτή τη πλατφόρμα καταθέτω, να γίνουμε από κόμμα στελεχών, να γίνουμε κόμμα πολιτών. Σήμερα βρίσκουμε εδώ το ΠΑΣΟΚ του εκσυχρονισμού, αλλά και της κρίσης, ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, αναφέροντας ότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα στίγμα και οριοθέτησε την πρόοδο από τη συντήρηση και τη δεξιά από την αριστερά.

Τόνισε δε ότι η ηγεσία του κόμματος το 2009 επέτρεψε να ξεχαστεί η καταστροφική 5ετία του Καραμανλή και δήλωσε ότι η ταυτότητα μας είναι γνωστή και υπάρχουν υπαρξιακές αναφορες στην πρόοδο και την υπέρβαση. Η ύπαρξή μας είναι συνδυασμένη με την επόμενη ημέρα, η παράταξη είναι ιδέα, είναι οι άνθρωποι της.

Καλούμαστε να μετελεξελιχθούμε σε μία ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη αλλαγής, ενώ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή μια σελίδα ντροπής στην ελληνική ιστορία. Υπογράμμισε ότι οι πολίτες τα τελευταία χρόνια πίστεψαν αριστερά και δεξιά ψέματα και κάλεσε “να υπηρετήσουμε τη σχολή της αλήθειας, του σχεδίου και της δράσης”. Εξέφρασε την άποψη ότι η νέα γενιά σήκωσε μεγάλη ευθύνη και “δώσαμε τη μάχη μας και ανοίξαμε νέους δρόμους, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μία νέα εμπιστοσύνη από τους πολίτες, αυτό σας ζητώ. Να δώσουμε δυναμικό παρών, να μιλήσουμε τη γλώσσα του ρεαλισμού και της αλήθειας.”.

Φώφη Γεννηματά

Την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση πρότεινε εκ νέου η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στο Συνέδριο, κάνοντας λόγο για καθαρή θέση και καθαρές εντολές. Ανέφερε τη συμμετοχή στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, προτάσσοντας τη νέα αρχή, παράλληλα με τη μετεξέλιξη του κόμματος. Υπογράμμισε, δε, χρειάζονται κοινές πρωτοβουλίες με κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Αναφέρθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζοντας ότι στήριξε με πολιτικό κόστος τη στρατηγική μας παραμονή στο ευρώ και την αποφυγή της χρεοκοπίας, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και στον ίδιον και στην παράταξη μας. Διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θέλω τη στήριξη σας, ήταν μία δύσκολη απόφαση που λήφθηκε ύστερα από συζητήσεις, τόνισε. «Θέλω να κάνουμε μαζί τη δική μας φωνή. Διεκδικώ αυτή τη θέση. Όχι για να κλείσω τον ιστορικό κύκλο του κόμματος. Ούτε για να σφραγίσω τα λάβαρά του. Ούτε για να κληρονομήσω την ιστορία του. Ούτε για να τη μεταβιβάσω σε κάποιον τρίτο. Διεκδικώ την ευθύνη της Προέδρου για να δουλέψουμε μαζί: για την πατρίδα. Για το λαό μας. Για την παράταξή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το συνέδριο δεν είναι μνημόσυνο για την ηγεμονική δύναμη της Μεταπολίτευσης» τόνισε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «όσο ρομαντικός μπορεί να χαρακτηριστεί όποιος στις σημερινές συνθήκες θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί μόνο του, ως έχει, να κυριαρχήσει στο χώρο, τόσο αφελής κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όποιος προτείνει την αυτοδιάλυσή του πριν καν έχει ενδείξεις ότι αυτό που θα το διαδεχτεί δεν θα είναι το τίποτα. Μην φοβάστε από τα μικρά προσωρινά ακροατήριά μας. Μη σας αποθαρρύνουν οι δημοσκοπήσεις».

«Έχουμε το χρέος να ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας. Απευθύνουμε πρόσκληση για συστράτευση σε όλες τις δυνάμεις, που είναι υπαρκτές» ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει μία κρίση υπαρξιακή και πως τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για μία νέα αρχή. «Ήρθε η ώρα της δικής μας ευθύνης, λέγοντας σήμερα ναι στη μετεξέλιξη της παράταξης».

Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής και απαιτεί συνεννόηση στην κορυφή και συναίνεση στην κοινωνία.

«Ευθύνη να ενώσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, λέγοντας “ναι” στη μετεξέλιξη του κόμματος μας με σαφή προσανατολισμό και ιδεολογικό στίγμα. Η απόφαση είναι δική μας. Θα αυτοδιαλυθούμε και θα ψάχνουμε μεταβατικές λύσεις; Θα απορροφηθούμε από άλλες πολιτικές δυνάμεις; Θα συμβάλλουμε με τις επιλογές μας στη διαμόρφωση ενός νέου δίπολου;» δήλωσε η κυρία Γεννηματά.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Κώστας Σκανδαλίδης πέταξε αιχμές κατά του κ. Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας βγήκαν από εδώ πρωθυπουργοί και μετά μας και υπογράμμισε ότι η παράταξη θα δώσει τέλος στη φτωχοποίηση. «Εγώ κατέβασα την υποψηφιότητά μου για να σωθεί η παράταξη και δεν είχα σωπάσει όταν έπρεπε. Θέλω να καλέσω τη νέα γενιά να δώσει τη μάχη, μέσα παρούσα» και ανέφερε ότι «μπορεί αυτή η παράταξη να δώσει μία ελπίδα, να αναγεννηθεί από τη στάχτη της».

Παρουσίασε μια πρόταση με 14 θέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναγεννητική πράξη, με συναί��θηση ότι δεν υπάρχουν πια ούτε αυθεντίες, ούτε μάγοι-πολιτικοί εκφραστές, ούτε αρχηγοί-ιδιοκτήτες, προσκλητήριο ενότητας και νέας αρχής, αυτοκριτική για το μοντέλο διακυβέρνησης που είχε χρεοκοπήσει πριν από την οικονομική και δημοσιονομική κατάρρευση, να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν μεταλλάχθηκε σε ένα «μικρό δεκανίκι μιας συντηρητικής διακυβέρνησης», αναθεώρηση της μνημονιακής συνταγής σε προοδευτική κατεύθυνση, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας και της ύφεσης, εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από συγκεκριμένο και κλειστό μητρώο μελών με άμεση και καθολική ψηφοφορία, ο γραμματέας και όποιο άλλο εκτελεστικό όργανο θεσμοθετηθεί εκλέγονται από το συνέδριο, πριν από εθνικής κλίμακας εκλογές συγκαλείται το προγραμματικό συνέδριο που εγκρίνει πρόγραμμα και υποψηφιότητες.

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είπε πως ο Τσίπρας την έχει δει Παπανδρέου, θέλει να κάνει το νέο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί και δεν θα τον αφήσουν.

Ο κ. Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι δεν προτείνει την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από το Συνέδριο.

Leave a Reply