Κορωνοϊός: Γιατί στην κυβέρνηση σχεδιάζουν χαλάρωση των μέτρων, παρά την αύξηση των κρουσμάτων

0

Τον «οδικό χάρτη» για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση έως την Παρασκευή, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο σταδιακής άρσης του lockdown, μέσω του οποίου θα επανέλθει η δραστηριότητα σε όλους τους τομείς και βέβαια ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Κομβικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, διαδραματίζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο προωθείται με ταχείς ρυθμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «διαβατήριο για την ασφαλή επανέναρξη των μετακινήσεων από κράτος σε κράτος.

Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει την Παρασκευή, προκειμένου να καθορίσει τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας, πάντα σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά στοιχεία και την πρόοδο των εμβολιασμών. Ακολούθως την ίδια ημέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι όποιες αλλαγές. Οι αλλαγές που θα αφορούν τα Σαββατοκύριακα, θα ισχύσουν από την επομένη, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαρτίου. Η κατάσταση, πάντως, μετά και τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΕΟΔΥ (3.465 κρούσματα και 630 διασωληνωμένοι), είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα εκτιμηθεί από τους ειδικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού βρίσκονται τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο. Από την ερχόμενη Δευτέρα (22/3), είναι πιθανόν να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, τα οποία θα δέχονται πελάτες μόνο με ραντεβού. Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η απαγόρευση ξεκινά στις 19:00. Οι σκέψεις είναι να ξεκινά από τις 21:00. Ένα ακόμη μέτρο που εντάσσεται στη «σφαίρα» των «άμεσων» αλλαγών που εξετάζονται, είναι να επιτραπεί η μετακίνηση για άθληση με το αυτοκίνητο, σε άλλες περιοχές, με τη χρήση του κωδικού 6, στο 13033. Μετά την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων, η άσκηση ή η βόλτα του κατοικιδίου, γινόταν μόνο με ποδήλατο ή πεζή.

Στις 22 Μαρτίου επίσης, υπάρχει η σκέψη να ανοίξει και ένα μέρος των δικαστηρίων. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα υπάρξει επέκταση μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 του ίδιου μήνα.

Στις 29 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει το λιανεμπόριο. Όπως έχουν αναφέρει και μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είχε επιφέρει σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς εφαρμόζονταν οι κανόνες, με την τήρηση των μέτρων.


Πιο συγκεκριμένα:

-Έχει ακουστεί η ενεργοποίηση ενός νέου πενταψήφιου, του 13032, με χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τις αγορές, αλλά χωρίς περιορισμό απόστασης.

-Μία άλλη πρόταση είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με τη «δοκιμασμένη» μέθοδο του click away και click in shop.

-Από τα σενάρια δεν λείπουν και οι πιο… ριζοσπαστικές προτάσεις, με το άνοιγμα των καταστημάτων κανονικά, δηλαδή τους πελάτες να μπαίνουν δίχως ραντεβού, αλλά με μάσκες και αποστάσεις, όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Αρχές Απριλίου τα σχολεία, μετά τις 15 η εστίαση


Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα λειτουργήσει των «ατμομηχανή» για τους υπόλοιπους τομείς και ιδιαίτερα για τα σχολεία και την εστίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Το πότε ακριβώς θα ανοίξουν δεν έχει προσδιοριστεί, όπως και το αν θα ανοίξουν σε όλες τις βαθμίδες ή τμηματικά. Είναι ένα ακόμη θέμα που άπτεται στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα στοιχεία με βάση την κατάσταση που θα επικρατεί την περίοδο εκείνη. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με δηλώσεις την Τετάρτη, προανήγγειλε την παράταση της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο, ενώ οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους.

Το άνοιγμα της εστίασης φέρεται να εξετάζεται ως σενάριο για μετά τις 15 Απριλίου και σε πρώτη φάση, μόνο σε ανοικτούς χώρους, με αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας. Το πιθανό άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν το Πάσχα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει σενάρια για «πράσινο φως» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο, καθώς θεωρείται πολύ πρόωρο.

Ο «χάρτης» εξόδου από την κρίση της ΕΕ

Η ΕΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται στην πορεία προς μια πολιτική ισορροπίας και κοινής προσέγγισης, επισημαίνοντας τι πρέπει να γίνει για να επισπευστεί ο χρόνος ανάκτησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο και έλεγχο του ιού.

«Ενώ η επιδημιολογική κατάσταση απαιτεί συνεχή έλεγχο έως ότου επιτευχθεί επαρκής εμβολιαστική κάλυψη, πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες σε ολόκληρη την ενιαία αγορά, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής και βιώσιμη επανέναρξη των δραστηριοτήτων, για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και για να ξαναρχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Αυτό περιλαμβάνει τα εξής:

-την ανάπτυξη ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού που θα καλύπτει τον εμβολιασμό, τις δοκιμές και την ανάρρωση

-κοινό πλαίσιο για τα μέτρα αντιμετώπισης

-καθοδήγηση σχετικά με πρόσθετες στρατηγικές δοκιμών, όπως η παρακολούθηση των λυμάτων για τον εντοπισμό παραλλαγών

-επενδύσεις σε διαγνωστικά μέσα και θεραπείες

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται επίσης δράσεις για την οικοδόμηση παγκόσμιας ανθεκτικότητας μέσω του COVAX και ενός ενωσιακού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων.

πηγη

Leave a Reply