«Καθεστώς» η μαύρη εργασία στο Δ.Μεγαρέων – Τι αποκαλύπτει η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά το εργατικό ατύχημα

0

aporrimatofora-aftodioikisi-620x320

Ο σοβαρός τραυματισμός του εργαζομένου κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων στις 5 Οκτωβρίου 2015 στο Δήμο Μεγαρέων, αποδεικνύεται να είναι ένα πολύ πιο κρίσιμο περιστατικό απ’ ότι στην αρχή θεωρήθηκε, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την εγκληματική αδιαφορία και αμέλεια των αρμοδίων υπηρεσιών τουυπουργείου Εργασίας, αλλά και των Αιρετών, που εξωθούν συμβασιούχους να απασχολούνται σε καθήκοντα τα οποία απαγορεύεται να ασκούν.

Όπως καταγγέλθηκε στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ανωνύμως, και περιγράφεται σε ανακοίνωσή της, πέραν του ότι ο τραυματίας εργαζόμενος απασχολούνταν σε καθήκοντα που δεν έπρεπε, ο οδηγός του απορριμματοφόρου με το οποίο συνέβη το ατύχημα δεν είχε καμία απολύτως εργασιακή σχέση με τον Δήμο Μεγαρέων.

«Πρόκειται δηλαδή, για ένα περιστατικό «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας. Ένα φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και τροφοδοτείται όσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας «εθελοτυφλούν» και η κυβέρνηση ανέχεται (αν όχι στηρίζει) τους Αιρετούς στην απαξίωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο αργότερα να τις αναθέσουν σε ιδιώτες», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. καλεί την Αστυνομία που επιλήφθηκε της υποθέσεως, το Δήμο Μεγαρέων και το Υπουργείο Εργασίας ως έχουν υποχρέωση, να δώσουν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα και να αποκαλύψουν τί πραγματικά συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κι αυτό γιατί, υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τις συνθήκες του ατυχήματος. Σύμφωνα με κάποιες συνέβη όταν ο εργαζόμενος έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, ενώ κάποιες άλλες θέλουν να άνοιξε η πόρτα και έπεσε.

«Οι ξεκάθαρες απαντήσεις επιβάλλονται ιδίως αν επιβεβαιωθεί η ανώνυμη καταγγελία που ήρθε σε γνώση της Ομοσπονδίας σύμφωνα με την οποία ο οδηγός του απορριμματοφόρου δεν έχει καμία υπαλληλική-εργασιακή σχέση με το Δήμο Μεγαρέων και πως πρόκειται για μαύρη και αδήλωτη εργασία», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

«Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μιλάμε για εργατική παρατυπία-παρανομία αλλά για εγκληματικές παραβλέψεις (;) που ενδεχομένως στοίχιζαν τη ζωή ενός ανθρώπου και απόπειρα συγκάλυψης. Ένα έγκλημα αποτέλεσμα της «εργασιακής ζούγκλας» που εφαρμόζουν οι διάφορες ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας μέσω των οποίων πολλοί Αιρετοί «φιλοδοξούν» να λύσουν την σκόπιμη υποστέλεχωση των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.», τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες των αρμοδίων, Υπουργείου και Αιρετών για την παράνομη και καταχρηστική απασχόληση εργαζομένων πεντάμηνης Κοινωφελούς εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων και όχι μόνο, όπως έχει καταγγείλει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. επανειλημμένα, είναι μεγάλες και δεδομένες. Φαίνεται δε πώς για κάποιους, η εφαρμογή του μνημονίου και η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι πάνω και πέρα από την τήρηση της νομιμότητας, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, της ανθρώπινης ζωής. Τους καλούμε να μας διαψεύσουν λαμβάνοντας άμεσα μέτρα πριν είναι αργά και θρηνήσουμε θύματα. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα…»

Leave a Reply