ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ; ΥΠΕΡΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ; (Άρθρο του ΑΡΗ ΣΚΟΥΡΤΗ)

0

«Το μέγεθος μιας “προόδου” μετριέται με την έκταση των θυσιών που απαιτεί»

NIΕTZSCHE, Η Γενεαλογία της Ηθικής, 2.12

image

Μετά το κλείσιμο της «Μεγάλης Διαπραγμάτευσης», ψηφίσθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 22 Μαΐου ενεστώτος έτους, το «Μεγάλο Πακέτο Μέτρων», στη Βουλή των Ελλήνων, από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΑΝΕΛ.
Αναμένουμε, έστω και με αυτόν το δύσκολο τρόπο, πόσο θα ξεπαγώ-σουν ένα-ένα τα μείζονα θέματα της πολύπαθης αγοράς, από την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης…
Μετά το αρχικό σοκ, το μόνο που μένει να περιμένουμε, είναι μια ομα-λοποίηση με νέα, αλλά ίσως σταθερά δεδομένα.
Λίγο Πακέτο Junker, λίγο ξεπάγωμα των χορηγήσεων από τις Τράπεζες και λίγο αγνή ή και καθόλου αγνή και άδολη αισιοδοξία, κυρίως λόγω εξάντλησης αποθεμάτων αυτής, συνθέτουν το πακέτο της επόμενης μέρας, για την οικονομία της χώρας.
Την καθημερινότητα των πολιτών και τα νοικοκυριά. Επειδή το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια της Αστικής μας Δημοκρατίας…
Με την ψήφιση των δύο βασικών νομοσχεδίων, αλλά και άλλων νομο-θετημάτων, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο άνθρωπος που επί έξι χρόνια δεν άφησε τίποτε όρθιο και λίθον επί λίθου, σε ό,τι οι προηγού-μενοι έλεγαν και προσπαθούσαν να κάνουν, ικανοποιώντας έτσι τη βουλιμία του για εξουσία.
Ο πολιτικός που καταδολίευσε τον Ελληνικό λαό και το εκλογικό σώμα, με τα ασύστολα ψεύδη του, «… ήρξατο επί χειρών αδίκων»!
Καθότι, όπως απεδείχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήτο έτοιμος να αναλάβει στα χέρια του τις τύχες της χώρας.
Ο άνθρωπος δηλαδή, που θα καταργούσε τα Μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο, έφερε τρίτο επαχθέστατο Μνημόνιο, αλλά και Υπερμνημόνιο στο διηνεκές, εκ παραλήλλου. Απηργάσθη δανειακή σύμβαση για 99 χρόνια.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έδειξε με τις πρόσφατες αποφάσεις του, πως πιστεύει στην επιβολή φόρων, φόρων, φόρων… και όχι στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Αυξημένη φορολογία δηλαδή, με όλα όσα συνεπάγεται τούτο. Που βέβαια, άμα δεν βρίσκεις τρόπους να παράξεις πλούτο, όσο και να ανεβάζεις τους φόρους, ποτέ δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα.
Μέμφομαι όμως την κυβέρνηση και για απουσία «business plan», δηλαδή εθνικού σχεδίου!
Αναρρωτιέται όμως κανείς, με όλα όσα τεκταίνονται και με την επανάληψη του έργου του περυσινού θέρους μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση, ποιος σοβαρός επενδυτής, Έλλην ή από το εξωτερικό, με αυτό το ζοφερό κλίμα, θα έλθει να επενδύσει στη χώρα μας. Ήτοι:
• με τα Capital Controls
• με τη δέσμευση των καταθέσεων
• με τις Τράπεζες περιορισμένες
• με τόσο μεγάλη ανεργία
Όλα τούτα είναι απόρροια του γεγονότος των πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των συνεχομένων υπαγορεύσεων, δανειστών, θεσμών, Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Γίνεται σαφές πως ο Έλληνας επενδυτής πρέπει να τολμήσει πρώτος το επιχειρείν στη χώρα του.
Ο ξένος επενδυτής άλλωστε, έχει να επιλέξει σε άλλες 50 χώρες. Τελευταία θα προτιμήσει την Ελλάδα.
Τα ακίνητα σήμερα είναι πλέον ακινητοποιημένα!… Το ακίνητο αυτή τη στιγμή θεωρείται παροπλισμένο.
Με όλα αυτά, είναι καταφανές πως πρέπει να φτιάξουμε ξανά κοινωνι-κό κράτος, με μεταρρυθμίσεις, δομές και αλλαγές.
Διότι, ως Έλληνες, πια δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Μπορούμε όμως να αποφεύγουμε λάθη. Καθώς όσο καιρό υπάρχουν Μνημόνια, δεν υφίσταται ανάπτυξη. Για τον απλούστατο λόγο, ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά.
Και ας σταματήσουν επιτέλους κάποιοι να μας κουνούν το δάκτυλο. Αλλά να το βάλουν πια, επί τον τύπον των ήλων…
Καθότι ευρισκόμεθα έμπροσθεν σημαντικότατων εξελίξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο. 
Μπήκαμε στα Μνημόνια λέει, διότι το χρέος ήτο στο 115% του ΑΕΠ.
Μετά από 3 Μνημόνια, σήμερα, εν έτει 2016, το χρέος ανέβηκε στο 185%…
Κύριοι συνταγογράφοι του ΔΝΤ και χαρτογιακάδες, αλλά και γραφειο-κράτες των Βρυξελλών, της Ενωμένης Ευρώπης, τις πταίει;
Γιατί τότε γίναμε άπαντες φτωχότεροι;
Με ψυχές έχετε να κάνετε!
Δημοσίευσε στις 4-5-2016 η έγκυρη γερμανική εφημερίδα «ΧΑΖΑΝΜΠΛΑΣΤ», ότι η Ε.Ε. έδωσε από το 2009 μέχρι το 2016 τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην ιστορία των παγκόσμιων οικονομιών, προς την Ελλάδα. Μία οικονομική βοήθεια δηλαδή, ύψους 220 δις.
Που βέβαια, από τα συγκεκριμένα χρήματα, μόνο τα 9,5 δις πήγαν στον Ελληνικό προϋπολογισμό. Όλα τα υπόλοιπα πήγαν για τη διάσωση των Γαλλικών και Γερμανικών Τραπεζών.
Όλο το βάρος λοιπόν, επωμίσθη ο Ελληνικός λαός.
Ποία είναι όμως τα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι η ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών στις οικονομίες τους.
Δυστυχώς, όλοι κοιτάζουν το εξωτερικό χρέος και κανείς δεν βλέπει το εσωτερικό χρέος που απαριθμεί 86 δις περίπου.
Ενώ το σημερινό εξωτερικό χρέος της Γερμανίας και της Ολλανδίας ανέρχεται σε 2,3 τρις.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στάθηκε με παρρησία κατά τις συνεδριά-σεις της Βουλής, με το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδος και αντετάχθη σθεναρά στη μόνιμη επιτροπεία που πάει να επιβληθεί.
Η προοδευτική παράταξη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και την προγραμματική συνδιάσκεψη που πραγματοποίησε, δεν έχει να αναμετρηθεί μόνο με τα προβλήματά του σήμερα, αλλά και την ιστορία…

Απάντηση