Η «συμμαχία» Τσίπρα-Πούτιν και η συμφωνία για τον αγωγό που αλλάζει τα δεδομένα

0

ImageHandler (22)

Με «άρμα» την κατασκευή του νέου αγωγού που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, η Ρωσία ετοιμάζεται να παράσχει δάνεια και να προχωρήσει σε επενδύσεις στη χώρα μας, αναφέρουν οι Financial Times – Ηθική υποστήριξη αλλά καμία οικονομική ενίσχυση από τη Ρωσία στην Ελλάδα, υποστηρίζει το Reuters

Απώτερος στόχος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν η ενδυνάμωση των διαπραγματευτικών «χαρτιών» των δύο χωρών κατά την αντιπαράθεσή τους με την Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, κάτι που θα προκαλέσει πίεση στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με άρθρο των Fianancial Times.

 Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι η συνάντηση αυτή δεν έχει σκοπό να διασπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να δελεάσει τους Έλληνες με «άρμα» ενδεχόμενες επενδύσεις στη χώρα, που θα επιφέρουν «ζεστό» χρήμα. Από την πλευρά του ο Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία δεν παραλείπει να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και έχει το δικαίωμα να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία, παρά τις προειδοποιήσεις των υπόλοιπων μελών-κρατών της ΕΕ.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, μόλις μία μέρα προτού η Ελλάδα πληρώσει τη δόση περίπου 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την κριτική του κατά των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, έχει δώσει αφορμή σε εικασίες ότι η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα το μπλοκάρισμα των κυρώσεων της Ε.Ε. από την Αθήνα, αναφέρουν οι FT.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την κριτική του στις κυρώσεις, φάνηκε να καθησυχάζει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ έναντι φόβων ότι η Ελλάδα θα σπάσει το μέτωπο των κυρώσεων. Είπε δηλαδή, ότι ενώ η Ελλάδα επιζητεί την «οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τη Ρωσική Ομοσπονδία», εντούτοις παραμένει μέλος της Ε.Ε. και συνεπώς σέβεται τη νομοθεσία και τις Συνθήκες που έχει υπογράψει.

Πάντως, ο κ. Πούτιν απέρριψε και ο ίδιος την ιδέα ότι η Ρωσία θα στήριζε την Αθήνα με ρευστό κατά την διαμάχη της με τους Ευρωπαίους δανειστές. «Η ελληνική πλευρά δε μας ζήτησε βοήθεια», πρόσθεσε. Αντέκρουσε επίσης την εντύπωση που προκλήθηκε από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, πως η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο για να διασπάσει τη γραμμή της Ε.Ε.: «Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κανένα μέρος της Ε.Ε. προκειμένου να λύσουμε το ζήτημα της βελτίωσης των σχέσεών μας με το όλο της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Πούτιν. «Η καλύτερη λύση για όλους θα ήταν να σταματήσουμε τον πόλεμο των κυρώσεων».

Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς από αυτές τις δηλώσεις αν υπάρχει κάποια παρασκηνιακή συμφωνία. Ωστόσο, Ρώσοι πολιτικοί και αναλυτές αναγνωρίζουν ότι το να βρει κανείς φιλικά διακείμενους συνομιλητές στην Ευρώπη αποτελεί ένα σημείο-κλειδί για την εξωτερική πολιτική της Μόσχας.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν σχέδια ενεργειακής συνεργασίας, όπως π.χ. την επέκταση στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι αυτό θα επέτρεπε στην Ρωσία να παράσχει δάνεια για την πραγματοποίηση αυτών και παρόμοιων σχεδίων. Το εισόδημα που θα προέκυπτε από αυτά, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε θετικά στην πρόταση του Ρώσου προέδρου, λέγοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κατασκευάσει έναν ελληνικό αγωγό για φυσικό αέριο που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι αυτό θα δημιουργούσε ευκαιρίες για περαιτέρω επενδύσεις, καθώς και για την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Ανέφεραν ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες των σχεδίων θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από ειδικούς και των δύο πλευρών.

Πάντως ο κ. Πούτιν έβαλε τέλος στις ελπίδες για μία εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο της Ρωσίας σε δυτικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για καμία χώρα», δήλωσε. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν σε κοινές επενδύσεις στη βιομηχανία τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στη ρωσική αγορά.

Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και στη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βαλντιμίρ Πούτιν, αναφέρεται σε δημοσίευμά του την Τετάρτη και το πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ηθική υποστήριξη και μακροχρόνια συνεργασία, αλλά καμία οικονομική ενίσχυση, αφήνοντας την Αθήνα να τα βγάλει πέρα ​​μόνη της.

Σύμφωνα με το Reuters, η διαμάχη μεταξύ της αριστερής Ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωζώνη και τους πιστωτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενισχύει τον κίνδυνο να τελειώσουν τα χρήματα για την Ελλάδα μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτός κι αν επιτευχθεί μια νέα μεταρρυθμιστική συμφωνία.

Leave a Reply