Η νομοθεσία χρήζει δραστικής αλλαγής με κριτήριο την προστασία των νομοταγών

0

Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελιδης

Η προφυλάκιση του 63χρονου Μεσσήνιου, που πυροβόλησε τους αθίγγανους που είχαν εισβάλει στο σπίτι του, πιθανότατα, είναι βάσιμη δικονομικώς. Όμως, είναι απολύτως αντίθετη στην κοινή αίσθηση δικαίου και στο δικαίωμα ενός εκάστου να υπερασπίζεται την ζωή, την τιμή και την περιουσία του.
Η παραβίαση της κατοικίας δεν μπορεί να κρίνεται με βάση το -εκ των υστέρων- αποτέλεσμά της ούτε τις -πάντοτε άγνωστες- προθέσεις των δραστών. Αντιθέτως, η κατοικία πρέπει να προστατεύεται ως απόλυτο αγαθό αφού δεν είναι μόνον απλό περιουσιακό στοιχείο, αλλά περικλείει την έννοια της τιμής και της ασφάλειας κάθε οικογενείας.
Εν προκειμένω, η απόφαση προφυλακίσεως στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στην κοινωνία, πολλώ δε μάλλον που ελήφθη εν μέσω εξεγέρσεως ενός όχλου κατά τεκμήριο παραβατικής κοινωνικής ομάδος. Αν ο «κατηγορούμενος» αθωωθεί ουδείς θα μπορέσει να του «επιστρέψει» τους μήνες της προφυλακίσεως ενώ, επίσης, η οικογένειά του θα έχει βιώσει όλες τις συνέπειες. Αντιθέτως, αν κριθεί ένοχος η ποινή μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί άνευ βλάβης της Δικαιοσύνης και του κοινού περί δικαίου αισθήματος ενώ ο ίδιος τίποτα δεν θα μπορούσε να πράξει όσο θα ανέμενε την εκδίκαση της υποθέσεως.
Η άποψή μου είναι πολιτική και, μάλλον, αντίθετη με το πνεύμα της υφιστάμενης νομοθεσίας. Συνεπώς, πιστεύω ότι η νομοθεσία χρήζει δραστικής αλλαγής με κριτήριο την προστασία των νομοταγών και όχι των παραβατικών.

Leave a Reply