Η Αθήνα καθαρογράφει τη συμφωνία – Οι θεσμοί το ξέρουν;

0

didimo_508_355

Η παρουσία του Έλληνας πρωθυπουργού στην έκτακτη σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών δείχνει πως η Αθήνα τρέχει για να κλείσει τη συμφωνία παρά το γεγονός πως μέρος των δανειστών δείχνουν πως τίποτα ακόμα δεν έχει κλείσει ή κριθεί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το Brussels Group ήδη ξεκινά τις διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας και σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαρκής επικοινωνία με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με όσα διαρρέει η ελληνική πάντα πλευρά το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει τα εξής:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ επισημαίνεται πως δεν θα θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Επίσης, στη συμφωνία προβλέπεται ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση στις πληροφορίες από τις κυβερνητικές πηγές είναι το γεγονός πως αναφέρουν πως παραμένει πρόβλημα η διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς και επισημαίνουν πως αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ θα είχε κλείσει τώρα η συμφωνία.

Επισημαίνουν δε πως είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.

Οι πηγές πάντως αναφέρουν πως η κυβέρνηση “έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα”.

Αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA, από το Μαξίμου διαρρέουν πως οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες και σημειώνουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμία αύξηση, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Μάλιστα, πηγές κατηγορούν πως κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Leave a Reply