Η Αθήνα έδωσε εντολή να πληρωθεί η δόση των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

0

ImageHandler (75)

Την εξέλιξη αυτήν είχαν προαναγγείλει τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης («η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές») προσερχόμενος στο Eurogroup όσο και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που αποσυνέδεσε την έκβαση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης από την καταβολή της δόσης

Μπορεί μετά το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο η Αθήνα να άφηνε να εννοηθεί ότι, εάν δεν έρθει μία θετική δήλωση από το Eurogroup σήμερα, δεν προτίθεται να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ την Τρίτη, φαίνεται όμως ότι, τελικά, τα λεφτά «βρέθηκαν» και θα καταβληθούν κανονικά.

 Όπως μετέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας τόσο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters όσο και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για την αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Νωρίτερα, και προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρυφάκης, είχε προαναγγείλει αυτήν την εξέλιξη, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και πως, φυσιολογικά, αυτό θα κάνει και αύριο, Τρίτη -δηλαδή, θα καταβάλει κανονικά τη δόση προς το Ταμείο.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών, είχε αποσυνδέσει την έκβαση του σημερινού Eurogroup από την καταβολή της δόσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα θα ανταποκριθεί θετικά, δίχως να θέτει τελεσίγραφα.

Μεταφέροντας την είδηση, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό που μένει να φανεί, είναι αν η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης να μην εκβιάσει καταστάσεις και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς έναν εκ των δανειστών της -εν προκειμένω, το ΔΝΤ- θα έχει και την ανάλογη ανταπόκριση από την πλευρά των εταίρων, ανοίγοντας το δρόμο για θετικές αποφάσεις τόσο στο Eurogroup όσο και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Τετάρτη.

Leave a Reply