Hackerville: Η «πιο επικίνδυνη πόλη του διαδικτύου»

0

370-700x525

«Περιέργεια, περιέργεια να μάθεις την απόλυτη αλήθεια, να μάθεις. Αυτό έψαχνα πάντα», εξομολογείται ένας χάκερ που βρίσκεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία. Η πόλη Ramnicu Valcea είναι μια μικρή πόλη στην κεντρική Ρουμανία. Μια ήσυχη πόλη, όπως λέει ένα ιερέας, με μεγάλη ιστορία μιας και είναι αρκετά παλιά. Η ησυχία της πόλης, όμως, μάλλον αφορά τους δρόμους και τις γειτονιές, γιατί στα σπίτια και στους υπολογιστές της, συναντάς μια… άλλη κοινωνία. Η συγκεκριμένη πόλη θεωρείται η πιο επικίνδυνη πόλη του διαδικτύου. Εκεί όπου οι Ρουμάνοι χάκερ έκαναν την αρχή. Η Ramnicu Valcea λόγω των πολλών χάκερ που φιλοξενούσε απέκτησε το παρατσούκλι «Hackerville».

«Αυτή είναι η πόλη που γεννήθηκα η Ramnicu Valcea. Έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα των χάκερ», αναφέρει ο ράπερ Pele Narcus, ο οποίος είναι εκείνος που αναλαμβάνει να ρίξει πρώτος φως στη σκοτεινή Ramnicu Valcea. Τη σκυτάλη παίρνει o ιερέας Constantin Carstea για να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο. «Η φύση του ανθρώπου κλίνει προς το κακό και οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Μπορεί το διαδικτυακό έγκλημα να ξεκίνησε εδώ και έτσι να αποκτήσαμε μια κακή φήμη, αλλά είμαστε μια ήσυχη πόλη», εξηγεί ο ιερέας προσπαθώντας να απεικονίσει μια κοινωνία, η οποία είναι γεμάτη με μυστικά.

Πέρυσι πάνω από ένα δισεκατομμύρια δολάρια κλάπηκαν από Ρουμάνους χάκερς. Τι συμβαίνει, άραγε, πίσω από τις κλειστές πόρτες αυτής της πόλης; Σίγουρα είναι κοινό μυστικό το τι συμβαίνει στη Ramnicu Valcea αλλά κανείς δεν μιλάει. Χαζός είναι…;

Όλο το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στους «επικίνδυνους» του διαδικτύου:

Guccifer: Καταδικασμένος χάκερ. Έχει χακάρει τους λογαριασμούς: της Hillary Clinton, του Collin Powell, από μέλη της οικογενείας του Bush, μελών της οικογενείας των Rickefellers και διαφόρων ομοσπονδιακών μελών. Ο Guccifer βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία εδώ και ένα χρόνο γιατί χάκαρε δύο λογαριασμούς e-mail. Αυτό που ψάχνει είναι η αλήθεια, η απόλυτη αλήθεια. «Κάθε αμερικάνος να ανοίξει τα μάτια του, γιατί κάτι πολύ λάθος θα έρθει σε αυτούς αυτή τη χρονιά» προειδοποιεί ο αμετανόητος Guccifer.

Iceman: Ο χάκερ που ήταν ”μαύρος” (παράνομος) έγινε ”λευκός” (νόμιμος) και δρα αναλόγως με το ποιος είναι το αφεντικό. Η «καριέρα» του ξεκίνησε το 1998 όταν όπως λέει οι περισσότεροι κωδικοί ήταν 123456. Κατέληξε να χακάρει το σύστημα ασφαλείας της NASA, καλώντας την να επικοινωνήσει μαζί του σε e-mail προκειμένου να το ξεμπλοκάρει. Περίμενε η NASA να του προσφέρει δουλειά, τελικά του έστειλε ένα πρόστιμο. «Οι χάκερς δεν κλέβουν αλλά χακάρουν. Οι απατεώνες κλέβουν. Υπάρχουν ηθικοί χάκερς. Οι μαύροι χάκερς, οι γκρι, οι λευκοί. Εντάξει, οι μαύροι είναι οι κακοί αλλά κάνουν ζημιά, δεν κλέβουν”, εξηγεί ο Iceman.

Tinkode: Πρώην διάσημος καταζητούμενος χάκερ. «Παραπάνω από το 80% των ιστοσελίδων παγκοσμίως είναι ευάλωτες, απλά είναι θέμα χρόνου» εξηγεί ο Tinkode. Για τον πρώην πιο περιζήτητο χάκερ όλα ξεκίνησαν όταν ήταν 13-14 χρονών. Τότε είδε αμερικάνικες ταινίες με χάκερς και εμπνεύστηκε, ήθελε να δει πως είναι. «Έχω χακάρει τη Google, το YouΤube, το στρατό των Η.Π.Α, το πεντάγωνο, IBM, Oracle, MySQL, Facebook… Τα πάντα» λέει ο ίδιος.

Η «γνωριμία» των χάκερς γίνεται μέσα από αυτούς που κυνηγούν. «Όταν πας σε έναν πόλεμο, πας με στρατιώτες. Επομένως δεν μπορείς να περιμένεις πως ο εχθρός σου θα σε περιμένει με λίγους ακόλουθους. Χρησιμοποιούμε στρατιώτες για να πολεμήσουμε στρατιώτες» εξηγεί ο Madalin Dumitru, περιγράφοντας το σκηνικό πολέμου πίσω από τις οθόνες. Οι άνθρωποι που κυνηγούν τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου καλούν το κόσμο να μην πιστεύει πως επειδή κρύβονται πίσω από μια οθόνη, τα εγκλήματα τους δεν πληγώνουν ανθρώπους.

Leave a Reply