Γιούνκερ: «Είμαστε μακριά από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ»

0

Γιούνκερ: «Είμαστε μακριά από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ»«Είμαστε μακριά από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αλλά και από αυτό που θα ονομάζαμε πολιτικό συμβιβασμό» δήλωσε την Παρασκευή στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας την απαισιοδοξία του σε αυτή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ύψιστης σημασίας» την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της Ελλάδας.

«Τώρα καταπιανόμαστε με την ουσία των διαφορών ανάμεσα στις απόψεις του Eurogroup και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

«Πραγματικά πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα, και έχει ένα πρόγραμμα. Οπότε η απάντησή μου στο ερώτημά σας θα ήταν να πούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την παράταση του προγράμματος» είπε ο Γιούνκερ.

«Δεδομένης της ανάγκης που έχουν να επανεξετάσουν ορισμένα στοιχεία του προγράμματος, πιστεύω ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πάνω σε μια λογική αντίληψη, που σημαίνει ότι τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κόψει πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα που οδηγούν στο ίδιο δημοσιονομικό ποσό» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Απαισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα ο Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «απαισιόδοξος» για την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup που προβλέπεται να γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα»
είπε ο Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS.

«Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες» συνέχισε ο Ντεϊσελμπλούμ. «Δεν γνωρίζω εάν θα καταλήξουμε (σ.σ. σε μια συμφωνία) τη Δευτέρα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.

Το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας φθάνει στη λήξη του την 28η Φεβρουαρίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση αρνείται να το παρατείνει, ζητώντας να υπάρξει νέο.

«Δεν εκταμιεύουμε χρήματα παρά μόνο όταν υλοποιούνται πρόοδοι και όταν υλοποιούνται νέες μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν συμβαίνει πλέον εδώ και μήνες»
συνέχισε ο Ντεϊσελμπλούμ.

«Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα»
επέμεινε και υπενθύμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει με μεγάλη σαφήνεια την πρόθεσή της να μην ανανεώσει το πρόγραμμα όπως αυτό ισχύει σήμερα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup έχει επίσης εκφράσει «με μεγάλη σαφήνεια» τη θέση ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγές παρά μόνο στην περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχίσει να εφαρμόζεται».

Ο Ντεϊσελμπλούμ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ανέμενε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Leave a Reply