Γιατί οι αγρότες τρελάθηκαν με τις εποχιακές και εναλλακτικές καλλιέργειες

0

69f6f3db31868cf9c733094010dab140_XL

Εντονότερη στροφή σε εποχιακές ή εναλλακτικές καλλιέργειες και όχι σε παραδοσιακές επιχειρούν ολοένα και περισσότεροι αγρότες βασιζόμενοι όχι τόσο στις επιδοτήσεις -που μπορεί να καλύψει και το 50% της επένδυσης- αλλά στην απήχηση που έχουν αυτές σε αγορές του εξωτερικό με τα προϊόντα τους να μοσχοπουλιούνται. Ο Κάσσανδρος Γάτσιος, γεωπόνος-Σύμβουλος επιχειρήσεων στην εταιρεία SYMAGRO, που εδρεύει στο Επιστημονικό &Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου μίλησε στο “R” για 12 τέτοιες καλλιέργειες, οι οποίες εφόσον προσεχθούν αναλόγως από τον καλλιεργητή μπορούν να δώσουν έως και 4000 ευρώ το στρέμμα.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Χρησιμοποιείται σαν αφέψημα (φρέσκος και ξηρός), σε σαλάτες και για το αιθέριο έλαιο που περιέχει στην αρωματοποιία, στην ποτοποιία, την κονσερβοποιία, την φαρμακοποιία, την σαπωνοποιία.

Το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας του ανέρχεται σε 250 ευρώ το στρέμμα. Επειδή μπορεί να δώσει 2000 κιλά νωπού ή 400-500 κιλά ξηρής δρόγης η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει ένα εισόδημα 800- 1000 ευρώ το στρέμμα στην συμβατική και 1200-1800 στην βιολογική καλλιέργεια.

ΡΙΓΑΝΗ

Στη χώρα μας αυτοφύεται κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Είναι πολυετής καλλιέργεια και διαρκεί 12-15 χρόνια. Καλλιεργείται σε πολλούς νομούς, όπως είναι Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης. Η ελληνική ρίγανη θεωρείται σαν η καλύτερη στον κόσμο. Μετά το τρίτο έτος αποδίδει 120-180 κιλά /στρέμμα. Η ξηρή ρίγανη περιέχει 3-5% αιθέριο έλαιο. Το οριγανέλαιο είναι ένα μίγμα οργανικών ουσιών, κυριότερη των οποίων είναι η καρβακρόλη. Το κόστος εγκατάστασης είναι 250ευρώ το στρέμμα. Δίνει ένα καθαρό εισόδημα 500- 600ευρώ το έτος.

ΣΠΑΝΑΚΙ

Η καλλιέργεια του διενεργείται στην χώρα μας σε μία έκταση 40-45.000 στρεμμάτων με μία παραγωγή 55.000 -58.000 τόνων. Το σπανάκι είναι γνωστό κυρίως για την μεγάλη του περιεκτικότητά σε σίδηρο. Είναι επίσης ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που διαφέρουν ως προς την πρωιμότητα, αλλά και ως προς την μορφολογία των φύλλων.

Η πρώτη συγκομιδή αρχίζει 1,5-2,5 μήνες μετά την σπορά και η δεύτερη 20 ημέρες μετά την πρώτη συγκομιδή. Γίνεται με εκρίζωση ή με αποκοπή των μεγαλύτερων φύλλων ώστε να γίνονται περισσότερες συγκομιδές το έτος. Μπορεί να αποδώσει 1,5- 2 τόνους ανά στρέμμα.

Γενικότερα οι ποικιλίες που σπέρνονται την άνοιξη έχουν μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με αυτές που σπέρνονται το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Το κόστος παραγωγής ανέρχεται περίπου σε 250-400 ευρώ/στρέμμα. Με μία τιμή πώλησης 0,6- 0,7 ευρώ το κιλό την μεγαλύτερη περίοδο της εμπορίας του, μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα 650-1000 ευρώ το στρέμμα. Σε περίπτωση πώλησης από τους παραγωγούς στις λαϊκές οι τιμές του σπανακιού κυμαίνονται από 1,5-2 ευρώ/ κιλό.

ΙΠΠΟΦΑΕΣ

Υπολογίζεται ότι με μία μέση παραγωγή 1000 κιλών/στρ, το ιπποφαές μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα στον παραγωγό 1700- 2000ευρώ/στρ. Το κόστος εγκατάστασης του ιπποφαούς ανέρχεται σε 800- 900 ευρώ το στρέμμα.

Είναι ένα φυτό του οποίου χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη, δηλαδή: οι καρποί, τα φύλλα, ο φλοιός, οι βλαστοί, οι σπόροι, το ξύλο. Οι καρποί του ιπποφαούς, είναι μεταξύ των πλέον θρεπτικών και πλούσιων σε βιταμίνες καρπών. Το ιπποφαές έχει δύο πηγές ελαίου: από την σάρκα των καρπών και από τα σπέρματα. Το έλαιο αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ω3, ω6).

ΑΛΟΗ

Το κάθε φυτό μπορεί να δώσει 12 φύλλα τον χρόνο. Με μια πυκνότητα 1200 φυτών ανά στρέμμα, δίνει 13000 -14000 φύλλα σε 4 χρόνια και με μέσο βάρος ανά φύλλο τα 0,5 κιλά, οι αποδόσεις ανέρχονται στους 7 τόνους ανά στρέμμα που αντιστοιχούν σε 5 τόνους γέλης. Η αλόη μπορεί να δώσει εισόδημα 3000-4000 ευρώ/στρέμμα.

Ο χυμός που ονομάζεται αλόη, προέρχεται από τις αγγειώδεις δεσμίδες του φύλλου και χρησιμοποιείται είτε ως νωπός είτε ως αποξηραμένος. Χρησιμοποιείται ως, καθαρτικό και αντιελμινθικό και σε δερματικές παθήσεις. Επίσης χρησιμοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων και στην ζυθοποιία. Η γέλη της αλόης που προέρχεται από το κεντρικό τμήμα του φύλλου, έχει και αυτή πολλαπλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Απαντάται ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για την ενίσχυση και βελτίωση του δέρματος

ΜΥΡΤΙΛΛΟ

Το μύρτιλλο διακρίνεται για τους υπέροχους καρπούς του τόσο από γευστικής απόψεως όσον και ότι περιέχει ουσίες όπως είναι: οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα κλπ. Τα προϊόντα του μύρτιλλου (καρποί, φύλλα) αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές βιομηχανίες τροφίμων (χυμοί, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, εσάνς, κλπ) φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών, βιομηχανίες λειτουργικών τροφίμων κλπ.

Το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος μύρτιλλου υπολογίζεται σε 900-1000ευρώ/στρέμμα. Τα ακαθάριστα έσοδα είναι περίπου 3500- 4000ευρώ/ στρέμμα, και το καθαρό εισόδημα φθάνει μέχρι 2000-2500 ευρώ /στρέμμα.

ΑΡΟΝΙΑ

Σε διεθνές επίπεδο, η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Η ζήτηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρώπης, όπου η αρόνια χρησιμοποιείται από την βιομηχανία μεταποίησης των τροφίμων αλλά και σαν λειτουργικό τρόφιμο. Επίσης υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για τους χυμούς, το ξύδι και τα σιρόπια, αλλά και άλλα προϊόντα, με βάση την αρόνια.

Το κόστος εγκατάστασης φθάνει τα 800ευρώ το στρέμμα. Μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα 1200-1400ευρώ το στρέμμα, υπολογίζοντας μία μέση παραγωγή 3-5 κιλών ανά φυτό μετά το 5 έτος και μία μέση τιμή 3-4ευρώ το κιλό.

ΛΑΧΑΝΑΚΙ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Το κάθε φυτό μπορεί να παράγει μέχρι 100 «κεφαλάκια». Στην Ευρώπη οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και εξαγωγείς είναι η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγωγή παρόμοια με εκείνη της Ολλανδίας, αλλά συνήθως απορροφάται εξ ολοκλήρου στην εσωτερική αγορά. Η σημαντικότερη αγορά για τους Ολλανδούς καλλιεργητές είναι η Γερμανία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην χώρα μας η καλλιέργεια του δεν είναι σημαντική αν και θα μπορούσε να αναπτυχθεί με καλά αποτελέσματα.

Με μία μέση παραγωγή 1500- 2000 κιλά το στρέμμα, και μία τιμή παραγωγού 1-1,3€ το κιλό, η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει ένα ακαθάριστο εισόδημα 1500- 2600ευρώ το στρέμμα

ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ

Στην Ελλάδα η φραγκοσυκιά ακόμη δεν καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική καλλιέργεια για πολλά μέρη της χώρας μας, με πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Οι τιμές στην διεθνή αγορά ποικίλουν ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση.

Οι καρποί της πωλούνται από 2- 5 ευρώ το κιλό ενώ στα κλαδόφυλλα η τιμή τους εξαρτάται από το μέγεθος τους από 0,7- 70ευρώ το τεμάχιο. Το αλκοολικό ποτό που παράγεται από το φραγκόσυκο από 3- 6ευρώ το λίτρο.

Αν υπολογίσουμε μία παραγωγή καρπών 2500- 3000 κιλών το στρέμμα, τότε η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα 1700- 2500 ευρώ το στρέμμα.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το δενδρολίβανο ευδοκιμεί σε θερμά όσο και σε ψυχρά κλίματα. Όσον αφορά το υψόμετρο καλό είναι να καλλιεργείται μέχρι τα 600 μέτρα. Μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλα τα είδη εδαφών εκτός από τα πολύ βαριά αργιλώδη και τα οποία δεν έχουν καλή στράγγιση.

Το δενδρολίβανο μπορεί να συγκομισθεί όταν είναι σε πλήρη άνθηση. Η μέση απόδοση σε χλωρό βάρος είναι 1500 –2000 κιλά. Η συλλογή γίνεται με χορτοκοπτικές μηχανές. Η οικονομική ζωή μίας φυτείας δενδρολίβανου διαρκεί 12-18 χρόνια. Με μία μέση παραγωγή 250-350 κιλών το στρέμμα σε ξηρή δρόγη η καλλιέργεια του δενδρολίβανου μπορεί να δώσει εισόδημα σε βιολογική καλλιέργεια μέχρι 1500- 1800ευρώ το στρέμμα, ενώ σε συμβατική μέχρι 500-700ευρώ/στρέμμα.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Η μέση απόδοση είναι 1500-2200 κιλά το στρέμμα. Μετά την συγκομιδή τους τα μπρόκολα, μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασία 0οC και υγρασία 95-98% για 2 εβδομάδες ενώ σε θερμοκρασίες 0-4,5ο C και υγρασία 80% μπορεί να φθάσει μέχρι 1 μήνα.

Με μία παραγωγή 1500- 2200 κιλά ανά στρέμμα μία καλλιέργεια μπρόκολου μπορεί να δώσει ένα ακαθάριστο εισόδημα 1200- 1700 ευρώ το στρέμμα.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Οι αποδόσεις της πιπεριάς μπορεί να φθάσουν τα 4.500- 7.000 κιλά το στρέμμα στα θερμοκήπια και σε μερικές περιπτώσεις μέχρι 10.000 κιλά. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 32.000- 38.000 στρέμματα ετησίως με πιπεριές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κυριότερη χώρα παραγωγής πιπεριάς είναι η Ολλανδία, η οποία τις καλλιεργεί σε θερμοκήπια, όπου οι αποδόσεις τους φθάνουν μέχρι τα 25.000 κιλά το στρέμμα.

Οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί για τις πράσινες πιπεριές είναι γύρω στο 0,8-1,2 ευρώ το κιλό ενώ για τις έγχρωμες γύρω στα 2ευρώ το κιλό.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Απάντηση