Γιατί δεν πρέπει να αμελήσετε την κήλη λόγω κορωνοϊού

0

Με την υγεία, κανείς και καμία δεν πρέπει να «παίζει» ποτέ και να την αφήνει στις τύχες της αδιαφορώντας για συμπτώματα τα οποία, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να οδηγήσουν σε μη επιθυμητές καταστάσεις, δύσκολα αναστρέψιμες.

Όσο και αν αυτή τη χρονική περιόδο τα βλέμματα και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον κορωνοϊό, οι ενδείξεις για μια πιθανή κήλη, για παράδειγμα, και η αντιμετώπιση ενός τόσο συνηθισμένου προβλήματος δεν είναι κάτι που μπορεί να περιμένει.

Ειδάλλως, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της, η οποία είναι αποτελεσματική και πλέον, δεν ταλαιπωρεί τον/την ασθενή, δύναται να θέσει την υγεία σας σε σοβαρό κίνδυνο.

Μην ξεχνάτε ότι η κήλη είναι από τα συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί κάποιος ή κάποια να αντιμετωπίσει. Είναι ενδεικτικοί στην περίπτωση αυτή οι «αριθμοί» και συγκεκριμένα τα στατιστικά, βάσει των οποίων κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 20 με 25 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης κήλης.

Άρα, ακόμη και μέσα στην περίοδο του κορωνοϊού, οι ενδείξεις μιας πιθανής κήλης δεν πρέπει να τις αφήσετε να περάσουν απαρατήρητες. Ούτε και να φτάσετε, πλέον, να ασχοληθείτε με το θέμα όταν θα αρχίσει να σας «βασανίζει» όλο και περισσότερο. Συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος, ο εμετός, η ναυτία, ο πυρετός είναι πιθανά να παραπέμπουν σε μια κήλη, που δεν μπορεί να περιμένει, ως προς την αντιμετώπιση της.

Ναι, φυσικά και πρέπει να προστατεύεστε από τον νέο επικίνδυνο ιό αλλά παράλληλα, πρέπει να προσέχετε ευρύτερα την υγεία σας. Όμως, δεν πρέπει να αφήνετε άλλους «ύποπτους» παράγοντες να σας βάζουν σε κίνδυνο, που στην προκειμένη, μπορεί να είναι μεγάλος.

Άλλωστε, κήλη παρουσιάζει περίπου ο ένας στους 10. Είναι ένα πρόβλημα που δεν «λογαριάζει» φύλο ή ηλικία και δεν «κοιτά» ιστορικά. Απλά, μπορεί να συμβεί στον καθένα. Προκαλείται από τη μετατόπιση ενός οργάνου του σώματος από την ανατομική του, τη φυσιολογική του θέση

Μια από τις πιο συχνές, είναι η κήλη που εμφανίζεται στο κοιλιακό τοίχωμα, όταν ένο ενδοκοιλιακό όργανο, όπως για παράδειγμα ένα τμήμα του εντέρου) μετακινείται προς τα έξω.

Σε κάποιες περιπτώσεις, στο αρχικό στάδιο μπορεί να μην παρουσιάζονται ή να υπάρχουν πολύ μικρά συμπτώματα και παρουσιάζεται μια εμφανής διόγκωση συνήθως στην περιοχή της κοιλιακής χώρας. Σύντομα οι ενδείξεις του πόνου είναι αισθητές. Και δεν πρέπει να τις αψηφίσετε. Όσο διαφορείτε, τόσο περισσότερο ο πόνος θα αυξάνεται και ταυτόχρονα θα αυξάνονται οι πιθανότητες να θέσετε σε σοβαρό κίνδυνο της υγεία σας.

Ειδικά στην περίπτωση μιας περιεσφιγμένης κήλης, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα, διαφορετικά υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να προκληθεί ισχαιμία και νέκρωση του εντέρου. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός περίπου 6 ωρών.

Για τον λόγο αυτό, μην αμελείτε την εμφάνιση συμπτωμάτων που ενδέχεται να «κρύβουν» μια κήλη. Μην αφήσετε τον χρόνο να περάσει, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσετε μια πιο δύσκολη κατάσταση από αυτή που μπορείτε, εάν δράσετε έγκαιρα, να ξεπεράσετε και σύντομα να συνεχίσετε την καθημερινή ζωή σας, χωρίς η κήλη να σας ταλαιπωρεί. Και φυσικά, προσέχετε.

Για να περιορίσετε τις πιθανότητες μιας κήλης, μην σηκώνετε απότομα βάρη και διατηρήστε σε καλή κατάσταση το σώμα σας.

Απάντηση