Γιάννος Παπαντωνίου-Βάσω Παπανδρέου καταθέτουν σήμερα στη δίκη Τσοχατζόπουλου

0

ImageHandler (1)

Μετά των πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο συνεχίζονται με τους δύο πρώην υπουργούς οι καταθέσεις των μελών του ΚΥΣΕΑ επί υπουργείας Άκη στο υπ. Εθνικής Άμυνας

Στο βήμα του μάρτυρα θα ανέβουν σήμερα οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου, οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν στη δίκη για τις «χρυσές μίζες» με κεντρικό πρόσωπο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η Βάσω Παπανδρέου θα βρεθούν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου να κάνει δεκτό το αίτημα του Α. Τσοχατζόπουλου για κλήτευσή των μελών του ΚΥΣΕΑ, κατά την περίοδο που ο ίδιος κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος από τα εξοπλιστικά και σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών.

Η κλήτευση των άλλοτε κορυφαίων μελών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο ακροατήριο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κρίθηκε ως απαραίτητη από το δικαστήριο, προκειμένου τα πρόσωπα αυτά να βοηθήσουν την έδρα στην ανεύρεση της αλήθειας με τις μαρτυρίες τους καθώς την εποχή που ελήφθησαν αποφάσεις για συγκεκριμένα εξοπλιστικά ήταν μέλη του ΚΥΣΕΑ.

Το αίτημα για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ ενώπιον του ακροατηρίου είχε κατ’ επανάληψη προβληθεί από την υπεράσπιση του Ακη Τσοχατζόπουλου σε όλη τη διάρκεια της πρωτοβάθμιας δίκης, ωστόσο δεν είχε γίνει δεκτό από το δικαστήριο. Το σκεπτικό των δικαστών ήταν ότι δικάζεται ο πρώην υπουργός για μαύρο χρήμα και παράνομες πληρωμές που κατηγορείται ότι έλαβε για συγκεκριμένα εξοπλιστικά και όχι η διαδικασία των σχετικών συμβάσεων που επικυρώθηκαν από το ΚΥΣΕΑ.

Οι καταθέσεις Σημίτη-Βενιζέλου

Είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις στο δικαστήριο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σήμιτη αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τον Α. Τσοχατζόπουλου, επισημαίνοντας κατ΄ επανάληψη πως από όσα αποδείχθηκαν από την πρωτόδικη ακροαματική διαδικασία (που κατέληξε στην καταδίκη του πρώην υπουργού) στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνονταν «τα μύρια όσα».

Ακόμη, στην κατάθεσή του ο κ. Σημίτης είχε υποστηρίξει ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του να δωροδοκείται ο Α. Τσοχατζόπουλος προσθέτοντας όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνονταν μίζες. Ο πρώην πρωθυπουργός ανάφερε επιπλέον στο δικαστήριο πως Α. Τσοχατζόπουλος – που την εποχή εκείνη ήταν το «νούμερο 2» στην ιεραρχία του κόμματος – δεν ήθελε να μειωθούν οι δαπάνες για την Άμυνα. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε το εξοπλιστικό «πάρτι» στην πίεση που δημιουργήθηκε από την κρίση των Ιμίων, ενώ εξήγησε ότι η απόφαση για αγορές ρωσικών όπλων (όπως τα επίδικα Tor – m1) ελήφθη και για πολιτικούς λόγους.

«Λυπάμαι αν οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας μου» είχε αναφέρει στο δικαστήριο ο Κ. Σημίτης και προσέθεσε: «Αν είχα διαπιστώσει παρατυπίες θα είχα επέμβει. Ήμουν αυστηρότατος κατά τη διάρκεια της θητείας μου, είχα επέμβει και είχα αποπέμψει δυο υπουργούς…».

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος στην κατάθεσή του ανέφερε πως η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου έφθειρε πολιτικά το κόμμα του για να επισημάνει στη συνέχεια πως δωροδοκία μπορεί να συμβεί σε όλα τα επίπεδα και τις αποφάσεις!

«Σε όλες τις αποφάσεις για δημόσια έργα, σε όλα τα επίπεδα,μπορούν να υπάρξουν δωροδοκίες εάν υπάρχει η ηθική προδιάθεση όσων ασχολούνται με αυτά! Μπορεί αυτό να συμβεί ερήμην των πολιτικών στελεχών ή με την συμμετοχής τους…Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε προμήθειες κιμωλιών από ένα νηπιαγωγείο και μπορεί σε μια τεράστια σύμβαση να μην υπάρξει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως το κόστος για το ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου ήταν μεγάλο ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του επισήμανε στο δικαστήριο πως «πίσω από κάθε δωροδοκία κρύβεται και μια γερμανική εταιρεία» κάτι που όπως ανέφερε, το έχει πει σε πολλούς στο εξωτερικό, ακόμη και στο Γερμανό πρόεδρο…

Leave a Reply