Γεωργιάδης: Η μείωση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών

0

Τη δραστική βελτίωση της αξιοπιστίας και της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, η οποία καθρεφτίζεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, ανέδειξαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο συντονιστής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Επιτροπή Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Markus Freber και οι διακεκριμένοι καθηγητές Οικονομικών Αλέξανδρος Κρητικός και Θοδωρής Πελαγίδης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Hanns Seidel.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατάφερε όχι μόνο να αντέξει στην πολυετή κρίση, αλλά και να κερδίσει τους τελευταίους μήνες την ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών, είτε πρόκειται για μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως η Blackstone, είτε για επενδυτές στην αγορά ομολόγων. Μάλιστα, η ψήφος αυτή είναι τόσο ισχυρή, ώστε, όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, «σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι χαμηλότερο από του αντίστοιχου των ΗΠΑ και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Ιταλία. Προφανώς είναι ‘στρέβλωση’ των αγορών, αλλά δείχνει ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα οι επενδυτές».

Η χθεσινή εικόνα των αγορών επιβεβαιώνει την επισήμανση του κ. Γεωργιάδη για τη συμπεριφορά των επενδυτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως νησίδα σταθερότητας και ευκαιριών σε περίοδο τρικυμίας στις αγορές. Παρότι η Société Générale χαρακτήρισε την Παρασκευή υπερβολικό τον μηδενισμό του spread, δηλαδή της διαφοράς απόδοσης, μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων και ρευστοποίησε τα κέρδη της στα 10ετή ομόλογα, συνιστώντας στους επενδυτές να πράξουν το ίδιο, η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων την Παρασκευή και χθες ήταν αντίστοιχη με εκείνη στα ομόλογα των άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, με απόδοση 1,356%, ξεπέρασε οριακά μόνο το αντίστοιχο ιταλικό, που έκλεισε στο 1,354%. Στα 5ετή ομόλογα το ελληνικό κινείται σταθερά χαμηλότερα από το ιταλικό (0,495%, έναντι 0,592%). Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους έχει μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ, επιτρέποντας τουλάχιστον ισόποση μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως ανέλυσε χθες το newmoney.gr.

Η μεγάλη ζήτηση για ελληνικό χρέος και ο μικρός όγκος διαθέσιμων κρατικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά οδηγούν στο παράδοξο φαινόμενο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν πέσει κάτω από τα επίπεδα εκείνων της νούμερο 1 οικονομίας του πλανήτη, της αμερικανικής, και κοντά στα επίπεδα των κρατικών τίτλων της Ιταλίας, η οποία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης, επωφελείται από την ποσοτική χαλάρωση (QE) και διαθέτει ανεπτυγμένη βιομηχανία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τόνωση των άμεσων ξένων επενδύσεων και την επίτευξη αναπτυξιακού άλματος ύψους 2,8% το 2020. «Είναι ρεαλιστικός στόχος. Υπάρχουν επενδύσεις που ξεκινούν, όπως το Ελληνικό, ενώ είναι πάρα πολύ θετικό μήνυμα ότι για πρώτη φορά έρχονται μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως η Blackstone», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας είναι από τα καλύτερα στην ευρωζώνη και η μακροσκοπική εικόνα του χρέους, παρά τον όγκο του, είναι πάρα πολύ καλή. Επιπλέον, εκτίμησε ότι το μοντέλο του Non-Dom που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο, δηλαδή η μεταφορά φορολογικής κατοικίας πλουσίων επενδυτών στην Ελλάδα με κίνητρο την καταβολή ενός ελκυστικού εφάπαξ φόρου για το παγκόσμιο εισόδημά τους, έχει όλες τις προδιαγραφές να πετύχει στη χώρα μας, χάρη στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Με αφορμή τον τίτλο της χθεσινής εκδήλωσης, που ήταν «Σταθερά βήματα σε ασταθές έδαφος: Η Ελλάδα απέναντι σε εθνικές και διεθνείς προκλήσεις», ο κ. Γεωργιάδης έκλεισε την ομιλία του κάνοντας ειδική αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα. «Αν οι ροές φθάσουν σε ανεξέλεγκτους ρυθμούς, η μετανάστευση θα είναι πρόβλημα για την οικονομία, αλλά ελπίζουμε να το αντιμετωπίσουμε και με τη βοήθεια της Ευρώπης», είπε. Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν στο σημερινό σημείο χωρίς τη βοήθεια των Ευρωπαίων, οι οποίοι τη δάνεισαν με χαμηλά επιτόκια, ενώ ευχαρίστησε τους Γερμανούς πολιτικούς «για τις πολύ δύσκολες γι’ αυτούς πολιτικές αποφάσεις που πήραν», συμπληρώνοντας: «Έγιναν υπερβολές, κυρίως υφολογικού τύπου, αλλά αυτά συμβαίνουν μεταξύ φίλων».

πηγη

Απάντηση