Φόροι και αποδείξεις – Aλλαγές επί αλλαγών μεταξύ ΥΠΟΙΚ και θεσμούς

0

foroi

Τα σενάρια για τις σχεδιαζόμενες φορολογικές ανατροπές δίνουν και παίρνουν με την κυβέρνηση να προτείνει και τους δανειστές να κόβουν και να ράβουν πάνω σε αυτά.  Το φορολογικό «πακέτο» που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει την εφαρμογή νέας φορο-κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους που θα ενσωματώνει:

  • έμμεσο αφορολόγητο όριο,
  • αλλαγές στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
  • νέα φορολογική κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες η οποία θα είναι ίδια με αυτή των μισθωτών αλλά χωρίς αφορολόγητο,
  • κλίμακα για τις αποδείξεις με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το εισόδημα και
  • νέα κλίμακα με αυξημένους συντελεστές για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια.

 

Ειδικότερα τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

Φορολογική κλίμακα: Η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους δηλαδή θα έχει συντελεστές 22%, 32% και 42% καθώς και έναν επιπλέον συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Ωστόσο ο συντελεστής 22% προτείνεται να επιβάλλεται στα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ο συντελεστές στο 32% στο τμήμα του εισοδήματος από 25.001 έως 30.000 ή 35.000 ευρώ (αντί έως 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα), ο συντελεστή 42% για εισοδήματα από 30.001 ή 35.001 έως 60.000 ευρώ και ο συντελεστής 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα προβλέπεται έμμεσο αφορολόγητο με τους δανειστές να ζητούν την μείωσή του από τις 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα μέσω της έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις θα ισχύει η ίδια φορολογική κλίμακα αλλά χωρίς αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Η κυβέρνηση επιθυμεί να μην ενσωματώσει την εισφορά αλληλεγγύης στη βασική φορολογική κλίμακα και προτείνει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της. Σύμφωνα με την πρόταση,η εισφορά αλληλεγγύης δεν θα υπολογίζεται με συντελεστές που επιβάλλονται στο σύνολο του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα αλλά κλιμακωτά όπως δηλαδή λειτουργεί η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων. Στην περίπτωση, που προχωρήσει το σενάριο για την αλλαγή της έκτακτης εισφοράς, δεν θα αυξηθεί μόνο ο ανώτατος συντελεστής στο 10% από 8% αλλά και οι ενδιάμεσοι συντελεστές. Έτσι από τις 20.000 ως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέβει στο 3% αντί 1,4% σήμερα, ενώ οι επιβαρύνσεις ξεκινάνε από τις 35.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω.

Αποδείξεις: Το εισόδημα του κάθε φορολογούμενου θα καθορίζει και το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιεί με πλαστικό χρήμα. Το σχέδιο για τις αποδείξεις με κάρτες με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που προωθεί το YΠΟΙΚ και θα ισχύει από φέτος προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες που πραγματοποιούνται με κάρτες ή συναλλαγή μέσω τραπεζών. Επίσης καταργείται το πλαφόν των 10.500 ευρώ στην αξία των αποδείξεων για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 42.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μέχρι να ψηφιστεί η ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν χειρόγραφες αποδείξεις. Όσοι είναι πάνω από 65 ετών, δεν θα ισχύσει η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά προκειμένου να καλύψουν το ποσοστό του εισοδήματός τους για την έκπτωση φόρου.   Στις δαπάνες θα περιλαμβάνονται όλες οι αποδείξεις όπως αγορές από σούπερ μάρκετ, υποκαταστήματα, καύσιμα, λογαριασμούς από ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αγορές ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, δίδακτρα, ξενοδοχεία, υδραυλικοί, λογιστές, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά

 

 

 

 

Leave a Reply