Ευρωπαϊκό κόμμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αν γίνουν εκλογές

0

vouli-mera7302

Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Μπορεί η συμφωνία να έρχεται πιο κοντά και μπορεί τα μηνύματα να είναι θετικά, ωστόσο στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως επειδή τα μέτρα θα είναι σκληρά ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές καθώς ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα μετατραπεί σε δημοψήφισμα για το ευρώ ή δραχμή.

Στις αναλύσεις που γίνονται υπάρχει η πίστη πως ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιταχθεί στη συμφωνία και τότε ο μόνος δρόμος του πρωθυπουργού θα είναι προσφυγή στις κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ ενώ το ΠΑΣΟΚ μπαίνει δεν μπαίνει στη Βουλή.

Πολλοί παραδέχονται πως ο μόνος που στην παρούσα φάση ασκεί αντιπολίτευση είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ακροατήριο καθώς ο ίδιος πληρώνει όλη την πολιτική που εφαρμόστηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης. Ειδικά στα ποιοτικά στοιχεία ο κύριος Βενιζέλος είναι προτελευταίος και καταφέρνει να προσπεράσει σε δημοφιλία μόνο τον κύριο Μιχαλολιάκο.

Μια θέση πιο πάνω βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Έτσι, νεοδημοκράτες και πασοκατζήδες αγωνιώντας για την επόμενη μέρα ψάχνουν λύσεις σε περίπτωση εκλογών. Οι συναντήσεις και οι ζυμώσεις που έχουν γίνει είναι πολλές προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου συνδυασμού που θα σταθεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

Τα προβλήματα είναι δύο πρώτον ο επικεφαλής αυτού του εγχειρήματος το οποίο θα προέχει να στηθεί μέσα σε μια εβδομάδα και δεύτερον τι θα κάνει το Ποτάμι. ΟΣταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δώσει χείρα βοηθείας στο παλιό πολιτικό σύστημα, αν και πολλοί εκτιμούν πως αν τα πράγματα οδηγηθούν σε αυτό το σημείο τότε εκείνος δε θα μπορέσει να αρνηθεί καθώς η πίεση θα είναι μεγάλη.

Πάντως η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά, ενώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως πρώτος αυτή την πρόταση περί κοινής καθόδου, την είχε κάνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

newpost

Leave a Reply