“Έπεσαν” οι υπογραφές για τον Greek Stream

0

fysikoaerio1_533_355

Κοινή εταιρία που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον νέο αγωγό φυσικού αερίουσυστήνουν Ελλάδα και Ρωσία, καθώς την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη έπεσαν οι υπογραφές για τον Greek Stream.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ υπέγραψαν τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου ή αλλιώς Μνημόνιο συνεργασίας για τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό, το οποίο η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει “ιστορικής σημασίας”.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δυο πλευρών, η “υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού”.

Η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το 2016 και η λειτουργία του το 2019. Ελλάδα και Ρωσία θα έχουν ισότιμη συμμετοχή στην εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου και διευκόλυνση της χρηματοδότησης του αγωγού από τη ρωσική πλευρά με εγγυητή τα έσοδα που θα προκύψουν κατά τη λειτουργία του έργου, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη από τους δυο υπουργούς στην Αγία Πετρούπολη.

Ο κ. Λαφαζάνης υπέγραψε επίσης κοινή δήλωση για την υποστήριξη του έργου με τον πρόεδρο της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, (Vnesheconombank-VEB)» Βλ. Ντιμίτριεφ.

Leave a Reply