ΕΚΤ: Εγκρίθηκε το αίτημα της Ελλάδας για ρευστότητα – Θετική έκβαση στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα βλέπουν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος!

0

ela_452_355

Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ το αίτημα που είχε υποβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος για αύξηση του ELA
– «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες», δηλώνουν κύκλοι της ΤτΕ
– Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εξέφρασε την ελπίδα η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας να καταλήξει σε μία συμφωνία
– Το αίτημα αφορούσε την  χορήγηση ρευστότητας μετά την μαζική εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες

Εγκρίθηκε τελικά το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για ρευστότητα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Το ποσό της αύξησης του ELA δεν έχει ανακοινωθεί.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, εκτιμούν ότι θα υπάρξει θετική έκβαση στην Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Ο επικεφαλής λοιπόν της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να δώσει ανάσα στις ελληνικές τράπεζες και να δημιουργήσει ένα τείχος ασφαλείας ενόψει της κρίσιμης Δευτέρας. Επίσης, με την κίνηση αυτή, εκτιμάται ότι περιμένει θετική έκβαση από την Σύνοδο Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες διαψευδόταν από την ΤτΕ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ωστόσο αναγκάστηκε να ζητήσει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την αύξηση του ΕLA προκειμένου να καλυφθεί το κύμα των εκροών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις καταθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι χθες και σήμερα οι εκροές σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εξέφρασε την ελπίδα η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας να καταλήξει σε μία συμφωνία.

Leave a Reply