Εκκλησίες: Αντιδράσεις από ιερείς για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

0

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται Ιεράρχες που αρνούνται να δεχτούν την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των Εκκλησιών μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και ανοίγουν ένας ένας τις Εκκλησίες, ενώ έχουν αρχίσει τα πρόστιμα, όπως σε εκκλησία στο Κορωπί, όπου ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος απειλεί ότι θα πληρωθούν τα πρόστιμα από τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τους πιστούς και προορίζονται για τους φτωχούς.

Την ίδια ώρα ακούγονται και απόψεις όπως αυτή του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριου: «Η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε» ή όπως αυτή του Μητροπολίτη Ιερισσού Θεόκλητου, ο οποίος νόσησε από κορωνοϊό και έκανε λόγο για απόφαση που προσβάλλει την Εκκλησία διερωτώμενος αν «είναι δυνατόν να μην αγιασθούν τα νερά» αναφερόμενος στη μη πραγματοποίηση του Αγιασμού των υδάτων.

Και ενώ η επίσημη Εκκλησία όπως εκφράζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο περιμένει μία βελτιωμένη πρόταση από την κυβέρνηση γιατί δεν είναι ικανοποιημένη από την ανακοίνωση των μέτρων που αφήνουν ουσιαστικά κλειστούς τους Ναούς για τις γιορτές με εξαίρεση την ημέρα των Χριστουγέννων και των Φώτων πολλοί Ιεράρχες βρίσκονται στα κάγκελα. και έτοιμοι να χτυπήσουν καμπάνες πένθιμα να καταγγείλουν τη κυβέρνηση ή και να παραβιάσουν την απόφαση, λειτουργώντας τους ναούς με μέτρα προστασίας και αριθμός πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των ναών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή Διαρκή Ιερά Σύνοδο συνεχόμενες είναι οι συζητήσεις και οι διεργασίες Ιεραρχών. Υπάρχουν και ψυχραιμότεροι Ιεράρχες που αναμένουν μία «βελτιωμένη πρόταση» από την κυβέρνηση θεωρώντας ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος για αλλαγή απόφασης». Δεν είναι λίγοι και αυτοί που χαρακτηρίζουν ως «δώρο άδωρο» την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι ναοί ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο ανήμερα και με λίγους πιστούς. Όπως λένε είναι δύσκολο να γίνει επιλογή των πιστών, στη συνέχεια παρακολούθηση να μην μπει κανείς άλλος, ή κλείσιμο της πόρτας του ναού. «Καλύτερα να παραμείνει η κατάσταση ως έχει λένε κάποιοι Ιεράρχες, δηλαδή να κάνουν οι ιερείς μόνοι τους τις λειτουργίες με κλειστές πόρτες. Το μέτρο δύσκολα εφαρμόζεται» λένε χαρακτηριστικά ιερείς. Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει εκτάκτως και η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Επίθεση της Μητρόπολης Μεσογαίας στην κυβέρνηση για πρόστιμο 1.500 ευρώ σε ναό του Κορωπίου


Σε υψηλούς τόνους κινείται ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσογαίας για πρόστιμο ύψους 1500 ευρώ στον ναό και 300 ευρώ στη νεωκόρο που επέβαλλε η Αστυνομία σε ναό στο Κορωπί , που άνοιξε «για μία χούφτα ανθρώπους» , όπως λέει χαρακτηριστικά η Μητρόπολη. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της Εκκλησίας, είναι ότι η Μητρόπολη λέει ότι ο ιερέας και οι Επίτροποι συνελήφθησαν εκτός του ναού και καταγγέλλει την κυβέρνηση για ασεβή μέτρα προς την Εκκλησίας. Η Αστυνομία, όπως λέει η Μητρόπολη πήγε στον ναό ύστερα από καταγγελία πολίτη. Δηλώνει μάλιστα ότι «τυχόν επιβαλλόμενα πρόστιμα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών».

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Δεν κατανοούμε καθόλου τον παραλογισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση επιβάλλει ασύνετα, εξωφρενικά, αντιλαϊκά και εντελώς ασεβή και απαξιωτικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μέτρα». Η Μητρόπολη λέει ότι «το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το Κράτος. Οι τέτοιου τύπου τύποι αποτελούν την απειλή της κοινωνίας και όχι οι απλοί πιστοί, που στρέφονται προς τον Θεό, σαν το έσχατο αποκούμπι τους, μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες μέρες».

Και καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι προς το παρόν οι ναοί μας θα εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της υγείας που ισχύουν παντού και με απόλυτο σεβασμό στη λογική και στην κοινωνία, τα δε τυχόν επιβαλλόμενα πρόστι­μα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητροπόλεώς μας. Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζό­μενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα. Καιρός εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί… Εκεί φτάσαμε. Προτρέπουμε δε αυτόν που κατήγγειλε ως ποινικό αδίκημα την ευλάβεια των αγνών πιστών, που κανέναν δεν ενόχλησαν, να καταβάλει, αν όχι όλο έστω κάποιο ποσό στον λογαριασμό της Μητροπόλεως για τους φτωχούς, μήπως και του συγχωρέσει ο Θεός καμιά αμαρτία!».

πηγη

Απάντηση