2.500 Σομαλοί στη Σμύρνη για να περάσουν Ελλάδα

0

Αν και η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη χώρα της δυτικής Αφρικής ξεπερνάει τα 4.500 χλμ, όλο και περισσότεροι Σομαλοί ταξιδεύουν αεροπορικώς προς την Τουρκία, προκειμένου να περάσουν στην χώρα μας, από τα νησιά ή τον Έβρο.

Το τελευταίο διάστημα οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την … Σομαλία προς τα νησιά του Αιγαίου έχουν χτυπήσει … «κόκκινο», αναγκάζοντας σε κινητοποίηση τις ελληνικές Αρχές. Από τις 214 αφίξεις παράνομων μεταναστών που καταγράφηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου στη Λέσβο, οι 142 προέρχονται από τη Σομαλία. Πρόκειται για θύματα διακινητών που με την ανοχή, αν όχι τη συνεργασία, των τουρκικών Αρχών, μεταφέρονται από τη φτωχή και ταλαιπωρημένη -από τους πολυετείς εμφυλίους πολέμους- αφρικανική χώρα, προς την Τουρκία και από εκεί προς τα ελληνικά σύνορα.
Η Τουρκία εφαρμόζει για τους πολίτες της Σομαλίας, ευνοϊκό καθεστώς χορήγησης βίζας σπουδών ή υγείας, που επιτρέπει νέους της χώρας να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς την Τουρκία.

Η «εργαλειοποίηση» της Σομαλίας από την Τουρκία

Η Σομαλία είναι μια φτωχή χώρα που η Τουρκία κινεί σχεδόν τα πάντα, στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή. Κατά την προσφιλή της τακτική η Άγκυρα, «εργαλειοποιεί» πολίτες της εξαθλιωμένης οικονομικά αφρικανικής χώρας -που αναζητούν έναν καλύτερο τρόπο ζωής στην Ευρώπη- προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει γι΄ άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η παράνομη μετανάστευση πολιτών της Σομαλίας προς την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, προωθείται από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Καθοριστικό ρόλο έχει το τουρκικό «Γραφείο Διασύνδεσης», τ΄ οποίο λειτουργεί στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και διεκπεραιώνει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η Τουρκία εφαρμόζει για τους πολίτες της Σομαλίας, ευνοϊκό καθεστώς χορήγησης βίζας σπουδών ή υγείας, που επιτρέπει νέους της χώρας να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς τα εκεί, χωρίς περιορισμούς και προβλήματα στις μετακινήσεις τους. Η Turkish Airlines μάλιστα, είναι από τις λίγες ξένες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις προς τη Μογκαντίσου. Να σημειωθεί πως το φθηνότερο αεροπορικό εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη, δεν κοστίζει περισσότερο από 500 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η «ταρίφα» για έκδοση βίζας και μεταφορά στην Τουρκία φτάνει έως τα 1.500 ευρώ το άτομο. Το ποσό αυτό καλύπτεται από τον ενδιαφερόμενο ή από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μογκαντίσου και στη συνέχεια τους φέρνουν σ’ επαφή με Τούρκους ή Σύριους διακινητές, προκειμένου να τους οδηγήσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί οδηγούνται στο πέλαγος, συνήθως μέσα σε ακατάλληλες βάρκες και με παντελή άγνοια των κανόνων της θάλασσας, μ΄ αποτέλεσμα πολλές φορές να καταλήγουν σε πολύνεκρα ναυάγια. Όλα αυτά κάτω από την ανοχή, αν όχι την υποστήριξη, των τουρκικών Αρχών που δεν εμποδίζουν τη δράση των διακινητών και δεν προλαμβάνουν τις παράνομές διελεύσεις προς τα ελληνικά νησιά, Υποχρεώσεις που απορρέουν από τη κοινή δήλωση Ε.Ε. Τουρκίας για το προσφυγικό του 2016, που θεωρητικά στοχεύει στην «εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών και στον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης». Σύμφωνα με πληροφορίες της Αθήνας, περισσότεροι από 2.000-2.500 Αφρικανοί μετανάστες, από τη Σομαλία και το Κογκό, βρίσκονται το διάστημα αυτό «στοιβαγμένοι» στο Δικέλλι και στη Σμύρνη, προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα.

Ενημέρωση on-line …
Ερωτηματικά δημιουργούνται από τη δράση μερίδας ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις πως υποβοηθούν άμεσα ή έμμεσά την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Την προηγούμενη εβδομάδα o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Νότης Μηταράκης, άφησε αιχμές κατά της γνωστής νορβηγικής ΜΚΟ «Aegean Boat Report» που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά νησιά. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών (messenger, whatsUp κ.α) η οργάνωση καλεί ομάδες παράνομων μεταναστών, που βρίσκονται στη θάλασσα και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, να την ενημερώσουν με φωτογραφικό υλικό και το «στίγμα» τους, προκειμένου να τους καθοδηγήσει για το πως θα προσεγγίσουν το κοντινότερο ελληνικό νησί και τι πρέπει να πράξουν στη συνέχεια ώστε έρθουν σ’ επαφή με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ .
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί οι Σομαλοί στρατιώτες, μαθαίνουν τουρκικά, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας και οθωμανικά εμβατήρια, ακολουθώντας το ίδιο πρόγραμμα με αυτό των σχολών των τουρκικών Ε.Δ.
Η παρουσία της Τουρκίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Σομαλίας είναι αισθητή, με τουρκικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία κ.α. Πρόσφατα η Μογκαντίσου, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να πάρει μέρος στην εξερεύνηση πετρελαίου στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής. Πρόσφατα η Άγκυρα ανακοίνωσε πως -παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει- θα συμβάλλει στην ελάφρυνση του χρέους της Σομαλίας προς το ΔΝΤ, που αγγίζει τα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Somalia_11
Η Τουρκία οικοδομεί ουσιαστικά μια νέα στρατιωτική και κοινωνιολογική ταυτότητα στον ντόπιο πληθυσμό της Σομαλίας, μετατρέποντας τη φτωχή χώρα σε προτεκτοράτο της.

Η «μονταζιέρα» της Άγκυρας
Σύμφωνα μ’ επίσημα στοιχεία, το ενιάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020, υπήρξε ραγδαία μείωση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα της περυσινής χρονιάς. Συγκεκριμένα στα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) η μείωση έφτασε το 84 %, ενώ στον Έβρο το 61%. Τ’ αυξημένα μέτρα επιτήρησης των συνόρων στα νησιά και στον Έβρο από τις ελληνικές Αρχές, αρχίζει να προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα που βλέπει ν΄ αποτυγχάνουν οι σχεδιασμοί της για «εργαλειοποίηση» των παράνομων μεταναστών κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Για το λόγο επιχειρεί το τελευταίο διάστημα, επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις κατά της χώρας μας με fake news κ’ επεξεργασμένα βίντεο που διοχετεύει στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και social media.
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα, υποστηρίζοντας πως «αφήνονται να πεθάνουν στη μέση της θάλασσας». Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιοποιείται κ’ επεξεργασμένο υλικό, που έχει καταγραφεί προηγουμένως από κάμερες των σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής και drone. Μόνο που η Τουρκία παραβλέπει, πως η ελληνική αντίδραση κινείται σύμφωνα μ’ όσα προβλέπει η κοινή δήλωση Ε.Ε. Τουρκίας για το προσφυγικό, που η επιδεικτικά η ίδια δεν εφαρμόζει.

πηγη

Απάντηση