Δεν μας αξίζει η μίζερη διαχείριση των αυτονόητων της καθημερινότητας

0

Του Χρήστου Τσούγκου*

Γεννήθηκα το 1968 στο Κιάτο Κορινθίας όπου και μεγάλωσα. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και δραστηριοποιούμαι στο χώρο της οικοδομής. Έxω ασχοληθεί με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο ως παίκτης στην Αναγέννηση Κιάτου και ως διαιτητής σε επαγγελματικές κατηγορίες.

Γνωρίζω πολλά χρόνια τον Μάρκο Λέγγα και όταν μου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του καθώς και τις απόψεις και τα σχέδιά του για την αναδιαμόρφωση του Δήμου μας, αποφάσισα ότι δε θα μπορούσα να παραμείνω αμέτοχος σε αυτό το εγχείρημα. Άλλωστε δεν θα μπορούσε κανένας να αρνηθεί σε έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, με καινοτόμες ιδέες και όραμα για τον τόπο μας.

Ο τόπος μας βιώνει καθημερινά δύσκολες καταστάσεις ως συνέπεια μιας λανθασμένης πορείας, της οποίας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι η κατάλυση της ευνομίας και της ευταξίας, η απαξίωση του συνόλου των θεσμών, η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις. Γι’ αυτό πρέπει να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά και βρίσκονται στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.

Υποχρέωσή μας είναι να ενώσουμε δυνάμεις, να αποκαταστήσουμε θεσμούς και να προχωρήσουμε στην ουσιαστική επανένωση του Δήμου, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας, ως τοπική κοινωνία. Ο Δήμος μας μπορεί να γίνει πόλος έλξης τουριστών, νέων επιχειρήσεων, μιας ιδιαίτερης ανάπτυξης με ξεχωριστά προϊόντα, με προβολή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανθρώπινος, μέσα σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον κοντά στο βουνό και στην θάλασσα. Μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά, να μειώσει τους δείκτες της ανεργίας του και να μπει σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που είναι τώρα.

Για εμάς αλλαγή σημαίνει μετεξέλιξη του Δήμου μας, σε έναν έξυπνο Δήμο που παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους κατοίκους του. Με ψηφιακές υπηρεσίες, συστήματα τηλε-διοίκησης, εφαρμογές που κάνουν την καθημερινότητα πιο απλή, από τη διαχείριση των απορριμάτων έως την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αλλαγή σημαίνει απόλυτος σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του Δήμου. Αλλαγή σημαίνει δράσεις του Δήμου πέρα και έξω από τα αυτονόητα, όπως λειτουργίες φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, ώστε να μπορεί μια μητέρα να έχει ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό της. Στην καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων, για να έχουν λόγο και ρόλο οι δημότες σε σημαντικές αποφάσεις.

Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι δεν αξίζει σε εμάς και τον Δήμο μας η μίζερη διαχείριση των αυτονόητων της καθημερινότητας. Πρέπει να βρεθούμε απέναντι στη λογική του παλιού, που στέρησε τον Δήμο μας από σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια. Εντοπίζοντας τα πλεονεκτήματα του τόπου μας θα τα αναδείξουμε με μεγάλη προσοχή, σεβόμενοι τις τοπικές κοινωνίες, τις συνήθειες, την πολιτιστική παράδοση, το περιβάλλον και θα τα χρησιμοποιήσουμε ως όχημα για την ανάπτυξη. Και όταν λέμε ανάπτυξη εννοούμε την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα, οικονομία, πολιτισμό, παράδοση, περιβάλλον.

Εμείς δεν θέλουμε να αναλωθούμε κάνοντας κριτική στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Έχουμε για τον Δήμο το δικό μας όραμα, το δικό μας σχέδιο, με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων και λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είμαστε μια δημοτική κίνηση που έχει την τύχη να διαθέτει μέλη με επιστημονική γνώση και επαγγελματική εξειδίκευση, πετυχημένους επαγγελματίες που συνεισφέρουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους.

Για εμάς, η δύναμη μας πηγάζει από τα μέλη μας.

*Ο κ. Χρήστος Τσούγκος είναι υποψήφιος σύμβουλος τοπικής Κοινότητας Σικυώνος -Κιάτου με τους «συνΔΗΜΟΤΕΣ» δήμου Σικυωνίων

Leave a Reply