«Brussels Group»

0

ImageHandler (8)

Ετσι θα ονομάζεται πλέον το νέο σχήμα διαπραγμάτευσης – Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG, που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους

Μετά την τρόικα και τους Θεσμούς ήρθε το Brussels Group (BG), αφού όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, έτσι θα ονομάζεται πλέον το νέο σχήμα διαπραγμάτευσης της ομάδας των τεχνικών κλιμακίων που θα διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 15:00 με τη συμμετοχή στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM και την ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων. Ωστόσο, για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται «on Site Exchange of Facts» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.

Αύριο στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Οι διαβουλεύσεις σήμερα διεξάγονται σε Βρυξέλλες και Παρίσι, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν αύριο στην Αθήνα όπου θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -θα βρεθούν εκεί για ενημέρωση.

Σήμερα στις Βρυξέλλες βρίσκεται αντιπροσωπεία συνεργατών του κ. Βαρουφάκη η οποία συναντάται με ξένους τεχνοκράτες του BG, εξέλιξη που θα σημάνει την αρχή για την τεχνική εξειδίκευση και τελική διαμόρφωση του πλήρους πακέτου δεσμεύσεων για όλα τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να εφαρμόσει κατά τις προσεχείς 100 ημέρες (μέχρι το τέλος δηλαδή της τετράμηνης «συμφωνίας γέφυρας» που λήγει τον Ιούνιο και πριν το τρίτο Μνημόνιο που προετοιμάζεται) προκειμένου να ανοίξει και ο δρόμος άμεσα για να χαλαρώσει η «θηλιά» στην ελληνική Οικονομία.

«Ήρεμη ατμόσφαιρα» ζήτησε  η Κομισιόν

Η Κομισιόν, πάντως, ζήτησε να διεξαχθούν οι τεχνικές συζητήσεις σε μία ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις της λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων, τονίζοντας ότι συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η κυρία Αντρέεβα είπε ακόμη πως αυτές οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου, σημειώνοντας πως θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.

Και μπορεί η εκπρόσωπος της Επιτροπής να μην θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις και σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε μία ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, την ομάδα Βαρουφάκη συγκροτούν ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης (ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα), η σύμβουλος του κυρίου Βαρουφάκη Έλενα Παναρίτη, ο συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κυρίου Δραγασάκη, Γιάννης Μάργαρης, αλλά και η Γενική Διευθύντρια Προϋπολογισμού και Θησαυροφυλακείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κυρία Σταυρούλα Μηλιάκου.

Ωστόσο, για να αντεπεξέλθει στις πιέσεις των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αναζητεί ξανά ερείσματα. Βρίσκεται ήδη στο Παρίσι όπου αναμένεται να έχει σήμερα επαφές και με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Στην γαλλική πρωτεύουσα μετέβη εσπευσμένα, αναχωρώντας απρόοπτα χθες με τραίνο από τις Βρυξέλλες (μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο), παρότι είχε αρχικά γίνει γνωστό ότι θα παρέμενε για μία ημέρα ακόμα εκεί και μετά το συμβούλιο Ecofin, προκειμένου να επιβλέψει και να συντονίσει την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους τρεις θεσμούς.

Στο Παρίσι αύριο και στις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο Τσίπρας 

Σημειώνεται πως αύριο Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ενώ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη.

Επίσης, την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τους κ.κ. Μάρτιν Σουλτς, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μανώλη Γλέζο.

Leave a Reply