Βενιζέλος: Μπορεί να υπάρξει παράταση, αλλά όχι νέο δάνειο

0

Βενιζέλος: Μπορεί να υπάρξει παράταση, αλλά όχι νέο δάνειο

Δε φεύγει το ΔΝΤ; – Διαβάστε την ατάκα Βενιζέλου που σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης της Αθήνας -H κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – «Όποιος νομίζει ότι είναι εύκολα τα πράγματα κάνει λάθος» τόνισε ο Βενιζέλος δίνοντας το στίγμα των συνομιλιών

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου αλλα για τεχνικούς λόγους μπορεί να πάρει μια παράταση», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μία μέρα μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι όπου επιβεβαιώθηκε ότι οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα και επιμένουν ότι χρειάζονται επιπλέον «προσαρμογές» για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Με τον τρόπο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επαλήθευσε τις εκτιμήσεις ότι το μνημόνιο μπορεί να παραταθεί για κάποιο διάστημα και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2015, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την επόμενη μέρα και την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει και πως δεν χρειάζεται νέο δάνειο.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφους -off the record- μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο πρωθυπουργικό γραφείο διευκρίνισε ότι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος πέραν της 31ης Δεκεμβρίου μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή εβδομάδες.

Με το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει το 2016, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό εφ’ όσον το έχουμε ανάγκη. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της αποχώρησης του ΔΝΤ, το οποίο -σύμφωνα με όσα έλεγαν κυβερνητικά στελέχη μέχρι τον Οκτώβριο- αναζητείται τρόπος για την αποδέσμευση της χώρας από το Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε δύσκολες τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι «το βασικό ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης».

«Το Παρίσι είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της τελικής διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις και ότι «όποιος νομίζει ότι είναι εύκολα τα πράγματα κάνει λάθος».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση, ενότητα και πως όσοι «παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας».

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό και το πώς αυτό θα καλυφθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια θεωρητική συζήτηση.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου οπότε έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί το συμβούλιο των υουργών Οικονομικών των 18 χωρών-μελών της Ευρωζώνης. «Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, όπως οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται συνέχεια» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τα χρονοδιαγράμματα και όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα και πως στόχος της κυβέρνησης είναι είναι να επανέλθουμε φυσιολογικά στις αγορές. Σε ερώτηση αν θα επισπευστεί η Προεδρική εκλογή απάντησε: Όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή: «Όποιος φέρνει την  καταστροφή δεν θα επαληθευτεί»

Βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ό,τι ενδιαφέρον έχω να σας πω δεν μπορώ να το πω, είπε πριν από λίγη ώρα στους δημοσιογράφους στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Όποιος φέρνει την  καταστροφή δεν θα επαληθευτεί», δήλωσε σιβυλλικά ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας τα σημερινά δημοσιεύματα.

Η κυβερνητική σύσκεψη για την χάραξη της ελληνικής στρατηγικής μετά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στο Παρίσι συνεχίζεται μετά την αποχώρηση του κ. Βενιζελου με την συμμετοχή των κυρίων Βρούτση, Γκίκα Χαρδούβελη και Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά

Leave a Reply