Βέμπερ: Ο Τσίπρας έδωσε πολλές κενές υποσχέσεις – Σουλτς: Ούτε σήμερα ούτε αύριο λύση

0

lyshΣτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικεντρώνεται την Πέμπτη ο γερμανικός Τύπος, με τα «βέλη» του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κατά του Αλέξη Τσίπρα και τις δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να ξεχωρίζουν.

«Έδωσε στους ανθρώπους πάρα πολλές ελπίδες, πάρα πολλές κενές υποσχέσεις» αναφέρει από την πλευρά του στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Βέμπερ για τον έλληνα πρωθυπουργό.

«Η βασική αρχή της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης θα παραμείνει σε ισχύ στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει για τον Τσίπρα ότι θα πρέπει να υπαναχωρήσει σε σχέση με κάποιες προεκλογικές του υποσχέσεις», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής επανέλαβε ότι οι πιστωτές της Αθήνας αναζητούν μια συμβιβαστική λύση. Αποφασιστικής σημασίας θα είναι, εκτίμησε, το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πει στους πολίτες του ότι είναι απαραίτητες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στις συντάξεις και την αγορά εργασίας.

Εξάλλου, η Handelsblatt αναφέρεται και στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι δεν αναμένει να σημειωθεί γρήγορα πρόοδος στις συζητήσεις. «Ούτε σήμερα ούτε αύριο δεν α υπάρξει μια τελική λύση», εκτίμησε.

«Οι Έλληνες συνεχίζουν να τζογάρουν», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine, αν και στη συνέχεια προσθέτει: «Λίγο πιο κοντά στον στόχο, αλλά ακόμη καμία πρόοδος», επισημαίνοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση την χαρακτήρισαν «πολύ καλή» ή «εποικοδομητική».
Εξάλλου η FAZ αναφέρει και την απάντηση του Τσίπρα όταν μετά τη συνάντηση ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ που λήγει την Παρασκευή. «Μην ανησυχείτε, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσίασε τη χθεσινή συνάντηση ως επιτυχημένη, σχολιάζει το περιοδικό Spiegel. «Ήταν μια καλή συνάντηση», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν «σε μερικές ημέρες».

«”Εποικοδομητικές” συζητήσεις στις Βρυξέλλες χωρίς αποτέλεσμα», λέει η εφημερίδα Die Welt, ένας τίτλος χαρακτηριστικός του κλίματος και του υπόλοιπου γερμανικού Τύπου.

«Οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα περικοπών δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν πρόσφεραν καμία πρόοδο. Παρόλο που οι συμμετέχοντες τις χαρακτήρισαν εποικοδομητικές», σχολιάζει η Welt.

Οι προτάσεις των πιστωτών ήταν αντίθετες από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης σε πολλά σημεία, επισημαίνει η εφημερίδα, όμως υπογραμμίζει ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας. Και εξηγεί: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφύγει την πίεση, να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο των Ελλήνων. Γίνονται διεργασίες ώστε να βρεθεί μια κοινή θέση με την οποία θα συμφωνούν οι 19 χώρες μέλη και οι τρεις θεσμοί».

Παρόλα αυτά σε δεύτερο άρθρο της η Welt υπογραμμίζει ότι «οι πιστωτές έφτασαν στις κόκκινες γραμμές τους», εξηγώντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι θεσμοί κινήθηκαν λίγο προς την κατεύθυνση της Ελλάδας και είναι πλέον έτοιμοι να δεχθούν μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις.

Όμως οι δύο πλευρές παραμένουν μακριά η μία από την άλλη, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους. «Δεν πιστεύω ότι οι πιστωτές μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο. Φτάσαμε στις κόκκινες γραμμές μας», σχολίασε μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Η εφημερίδα Die Zeit προτάσσει τη δήλωση του Τσίπρα ότι απέρριψε το αίτημα των πιστωτών για μείωση των συντάξεων και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση, αλλά όχι αποφασιστική πρόοδος».

«Προφανώς οι πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δεχθούν μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα», σχολιάζει η Zeit, εξηγώντας ότι αυτό είναι ένα δείγμα ότι οι δύο πλευρές έρχονται πιο κοντά σε μια λύση.

Ανάλογο είναι το πνεύμα και της οικονομικής Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Γιούνκερ- Τσίπρα υπήρξαν τα πρώτα σημάδια σύγκλισης.

Πάντως η εφημερίδα αναφέρεται και στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων συντηρητικών μετά τη συνάντηση, οι οποίοι επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/282761/veber-o-tsipras-edose-polles-kenes-uposheseis-soults-oute-simera-oute-aurio-lusi/#ixzz3c4bt56cc

Leave a Reply