Από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η πανελλαδική αποχή διαρκείας των δικηγόρων

0

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους δικηγόρους σε διάλογο

Οι δικηγόροι ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Η πανελλαδική αποχή διαρκείας των δικηγόρων, μετά το διήμερο δημοψήφισμα αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας που συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Επίσης, οι δικηγόροι ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Καταρχάς η Ολομέλεια χαιρέτησε «ως νίκη των δημοκρατικών διαδικασιών και των δικηγόρων», το αποτέλεσμα του δικηγορικού δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας, «ομόθυμα η Ολομέλεια εκτιμά ότι η βούληση των 23.000 δικηγόρων που προσήλθαν πανελλαδικά στις κάλπες και αποδοκίμασαν με ποσοστό 93% το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκρίνοντας ως μορφή κινητοποίησης την αποχή διαρκείας, είναι σαφής και δεσμευτική για τα όργανα του δικηγορικού σώματος».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας Βασίλης Αλεξανδρής κατά τις εργασίες της Ολομέλειας, τόνισε ότι «η συντριπτική καταδίκη του επίμαχου νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το σύνολο των Ελλήνων δικηγόρων, αποτελεί την ηχηρή, καθαρή και ανεπίδεκτη αμφισβήτησης απάντηση του Δικηγορικού Σώματος στην προκλητική προώθηση του νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι η συντονιστική επιτροπή των δικηγόρων, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του υπουργού Δικαιοσύνης είχε το πρωί συνάντηση μιάμισης ώρας μαζί του, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η συντονιστική επιτροπή, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Ολομέλειας, μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του κανονισμού της Βουλής».

Επίσης, ζήτησε να συσταθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος,  προκειμένου να συνταχθεί και να επανακατατεθεί το νομοσχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μολονότι δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή, κάλεσε τους δικηγόρους σε διάλογο μέχρι την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ολομέλειας, η οποία προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι το δικηγορικό σώμα έχει ήδη εκφράσει από τις 28 Αυγούστου αναλυτικά τις θέσεις του  επί του επίμαχου νομοσχεδίου οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη, η Ολομέλεια των προέδρων εξουσιοδότησε την συντονιστική επιτροπή να συμμετάσχει στο διάλογο με βάση τις θέσεις αυτές και να ενημερώσει το σώμα όταν υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή θέσεων εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να επανακαθορίσει τη στάση της».

Leave a Reply