Απαξιωμένο το ελληνικό ποδόσφαιρο στην κοινή γνώμη

0

Μειωμένο ενδιαφέρον και αρνητική εικόνα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα προκύπτει από έρευνα εκτίμησης της άποψης της κοινής γνώμης την οποία διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου η οποία έγινε στο σύνολο της επικράτειας κατά το διάστημα 6-7 Νοεμβρίου 2014 με τη συμμετοχή 1.006 ατόμων.

Στο ερώτημα «πόσο παρακολουθείτε ή ενδιαφέρεστε για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο» το 41,5% απάντησε «καθόλου», 23,5% απάντησε «λίγο», το 17,5 «αρκετά», το 6,5 «πολύ» και το 11% «πάρα πολύ».

Στα αποτελέσματα της έρευνας συμπεριλήφθηκε η άποψη όσων στο παραπάνω ερώτημα απάντησαν από «λίγο» έως «πάρα πολύ».

Στο ερώτημα «ποιος παράγοντας θα σας ωθούσε να πηγαίνατε στο γήπεδο για να παρακολουθήσετε αγώνες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου μαζί με την οικογένειά σας» το 6,5% απάντησε «πηγαίνω όταν παίζει πάντα η ομάδα μου», το 16% «όταν αναμένεται να γίνει ένας ωραίος αγώνας», το 37% «όταν αναμένεται να μη γίνουν επεισόδια», το 11% «όταν αναμένεται ο αγώνας να είναι καθαρός», ενώ το 29,5% δηλώνει ότι «δεν θα πήγαινε ποτέ».

Στο ερώτημα «ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο», το 28,5% απάντησε «πολύ κακή», το 27% «κακή» και το 36% «μέτρια». Αντιθέτως «πολύ καλή εικόνα» έχει το 7,5% και «εξαιρετική» το 1%.

Στο ερώτημα «ποιοι παράγοντες θεωρείτε πως συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αρνητικής εικόνας του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος» το 91,5% απάντησε θετικά όσον αφορά «τη μεροληψία των διοργανωτών προς συγκεκριμένες ομάδες», το 86,5% απάντησε θετικά όσον αφορά «την ανοχή της κυβέρνησης σε παραβατικές συμπεριφορές στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου», το 65% απάντησε θετικά όσον αφορά «τη χαμηλή ποιότητα του αθλήματος» και το 85,5% απάντησε θετικά όσον αφορά «τα κρούσματα βίας».

Αποκαλυπτικά της αναξιοπιστίας που εκπέμπει το παραγόμενο ποδοσφαιρικό προϊόν είναι τα αποτελέσματα στο ερώτημα «στο ελληνικό πρωτάθλημα διεξάγονται πολλά παιχνίδια των οποίων το αποτέλεσμα αποτελεί προϊόν προσυνεννόησης». Το 47,5% απάντησε «συμφωνώ απόλυτα», το 29% «μάλλον συμφωνώ», το 10,5 «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ», το 7% «μάλλον διαφωνώ» και το 6% «διαφωνώ απόλυτα».

Αρνητική είναι και η εικόνα για τη διαιτησία. Στο ερώτημα «η διαιτησία είναι αμερόληπτη και στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει ισονομία» το 58,5% απάντησε «διαφωνώ απόλυτα», το 19,5% «μάλλον διαφωνώ», το 8,5% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ», το 8% «μάλλον συμφωνώ» και το 5,5 «συμφωνώ απόλυτα».

Στο 64,5% ανέρχεται το ποσοστό αυτών που απάντησαν ότι συμφωνούν στο ότι «η κυβέρνηση δεν αντιδρά αποτελεσματικά στα φαινόμενα διάλυσης και παρακμής του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος».

Από τους συμμετέχοντες το 29,5% είναι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, το 25% φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, το 13,5% φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, το 10% φίλαθλοι της ΑΕΚ, ενώ το 14% υποστηρίζει «άλλη ομάδα».

Leave a Reply