Αντλησε 1,14 δισ. η Αθήνα από έντοκα – Οριακή η κάλυψη

0

ImageHandler

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97% από 2,75% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία ενώ ο δείκτης κάλυψης παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,3

Οριακή κάλυψη κατά μια φορά με επιτόκιο 2,97% σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις επετεύχθη κατά τη σημερινή δημοπρασία εντόκων.

Η αύξηση στο κόστος δανεισμού είναι 22 μονάδες βάσης αφού κατά την προηγούμενη φάση ήταν στο 2,75% για 26 εβδομάδες. Το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε 800 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών, αφορά ανανεώσεις εντόκων ξένων οι οποίοι απέχουν από τις δημοπρασίες από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Για το λόγο αυτό και χρησιμοποιούνται τα διαθέσιμα έναντι repos του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και άλλων ταμείων με την δέσμευση να επιστραφούν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς από το Δημόσιο από εισροές που θα γίνουν στη συνέχεια.

Το παρασκήνιο των επαφών για την εξασφάλιση των διαθεσίμων είναι έντονο, αφού πρώτος στόχος είναι να ικανοποιήσει το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του και να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.

Για το λόγο αυτό, είναι κρίσιμο και το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε θα φανεί κατά πόσο οι εταίροι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να απελευθερώσουν ένα πρώτο μέρος της δόσης, ώστε να εξασφαλιστούν και οι πληρωμές που μέχρι τέλος Μαρτίου ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ προς ΔΝΤ κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Απάντηση