Αντιδρούν οι περιφέρειες για «αφαίμαξη» των κεφαλαίων τους

0

ImageHandler (18)

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας – Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, ήδη το ΕΣΠΑ Θεσαλίας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα

Έκτακτο Συμβούλιο Περιφερειών συγκάλεσε σήμερα εκτάκτως ο πρόεδρος της Ενωσης περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός, καθώς οι περιφερειάρχες αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τα κεφάλαιά τους και να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλσμα τις καθυστερήσεις σε πληρωμές έργων, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, στο «Ράδιο-Ένα 102,5», ήδη το ΕΣΠΑ Θεσαλίας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

“Συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα, με την αυτόματη ανάκληση από το Κράτος, των χρημάτων, που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκ. ευρώ” είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι “υπήρξε ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, με το οποίο μας ζητά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να ανακληθούν αυτόματα. Τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί”.

“Αυτό το γεγονός συμβαίνει πρώτη φορά αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα για την Περιφέρεια και αντ΄αυτού, θέλουν να τα βάλουν σε έναν κρατικό κορβανά να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν, να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση και φόβος και δεν γνωρίζω αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν και για άλλους λόγους. Αυτή τη στιγμή παραμένει για παράδειγμα, απλήρωτος λογαριασμός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (που είχαν πάρει τα χρήματα και τα έβαλαν στην ΤτΕ). Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, γι΄ αυτό και έχουμε συνάντηση όλοι οι Περιφερειάρχες με τον κ. Σταθάκη, εάν γίνει αυτό, βάζει ταφόπλακα και υπάρχει πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για απαξίωση ουσιαστικά του θεσμού της Περιφέρειας, με ένα σκεπτικό ταυτόχρονα, ότι οι κυβερνώντες θα έχουν τον έλεγχο όλων των χρηματοδοτήσεων. Είναι πρωτόγνωρο, αυτό που συμβαίνει… σε μια χώρα όπου ολόκληρη η κοινωνία κινείται συρρικνωτικά, δεν παράγει τεχνικό πλούτο πως θα βρεθούν νέες θέσεις εργασίας, πώς θα γεμίσουν τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων κ.λ.π.” πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Αγοραστός, “άνθρωποι δουλεύουν για το ΕΣΠΑ, γιατί υπάρχει μια ομαλή χρηματοδότηση. Μεταξύ των έργων που γίνονται και πληρώνονται από το ΕΣΠΑ στη Μαγνησία, είναι το λιμάνι του Βόλου, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα έργα στη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο, αλλά και έργα του Πανεπιστημίου”.

Leave a Reply