Ανησυχητικά μηνύματα εκπέμπει το λιανεμπόριο – Αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις

0

“Σε ένα αρνητικό σπιράλ δείχνει να έχει εγκλωβιστεί ο κλάδος του λιανεμπορίου, με τους επιχειρηματίες να καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα πολλές προκλήσεις στην καρδιά του χειμώνα και υπό το βάρος πάντα της πανδημίας. Οι επόμενοι μήνες παραμένουν αβέβαιοι, ενώ τα «αγκάθια» ολοένα και πληθαίνουν, με τις ανατιμήσεις να μοιάζουν μονόδρομος, στη σκιά, μάλιστα, της νέας έκρηξης του πληθωρισμού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιανουάριο σκαρφάλωσε σε ετήσια βάση στο 5,5% έναντι αύξησης 4,4% τον Δεκέμβριο του 2021, προκαλώντας νέο γύρο ανησυχιών στο εγχώριο επιχειρείν.

Οι αναταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούν μείωση των αποθεμάτων και κατ’ επέκταση ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι πληθωριστικές πιέσεις που μεταφράζονται σε ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, καθιστώντας ολοένα και πιο δύσκολη την απορρόφηση των ανατιμήσεων και οι μειωμένοι τζίροι λόγω της υποτονικής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών αυξάνουν την ανησυχία των επιχειρηματιών για την επόμενη μέρα. Ήδη ο Ιανουάριος δεν μπήκε με το… δεξί για το λιανεμπόριο, με τον κλάδο να συνεχίζει να αναζητά «σανίδα σωτηρίας».

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην εγχώρια αγορά είναι τα στοιχεία της τελευταίας μελέτης του ΙΟΒΕ για την οικονομική συγκυρία του Ιανουαρίου. Για τον πρώτο μήνα του 2022, το λιανεμπόριο χαρακτηρίζεται από σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών σε όλους σχεδόν τους κλάδους που το απαρτίζουν, με τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις να υποχωρούν και το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται έντονα.

Η επιδείνωση των προσδοκιών μπορεί να αγγίζει όλους τους κλάδους, ωστόσο εμφανίζεται εντονότερη στους κλάδους Τροφίμων-Ποτών-Καπνού και Υφασμάτων-Ένδυσης-Υπόδησης.


Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός

Από την ανάγνωση των δεικτών του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν έντονα, ενώ παράλληλα οι έντονα θετικές προσδοκίες για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου κινήθηκαν κατακόρυφα πτωτικά. Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ήπια, εξασθένισαν οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές, ενώ οι προβλέψεις των τιμών παραμένουν έντονα πληθωριστικές.

Υφάσματα-Ένδυση-Υπόδηση

Οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν κατακόρυφα, ενώ εξασθενούν ήπια στο επόμενο διάστημα. Πτωτική είναι η τάση και στα αποθέματα, ενώ δείχνουν να αλλάζουν τάση και οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές.

Είδη Οικιακού Εξοπλισμού

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, αν και οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκαν ήπια ανοδικά, οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις στο επόμενο διάστημα περιορίστηκαν αισθητά, ενώ οριακά υποχωρούν και οι παραγγελίες προς προμηθευτές. Σημαντική αύξηση τιμών υποδηλώνει ο σχετικός δείκτης.

Οχήματα-Ανταλλακτικά

Μικρή εξασθένιση σημειώνεται τον Ιανουάριο στις επιχειρηματικές προσδοκίες στα Οχήματα – Ανταλλακτικά, με τις αισιόδοξες προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου να περιορίζονται ήπια. Τα αποθέματα κλιμακώνονται ήπια, οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές υποχωρούν αισθητά, ενώ ως προς τις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται σε έντονα πληθωριστικά επίπεδα.πηγή

Leave a Reply