Αναζήτηση εργασίας: τα top λάθη που σας εμποδίζουν να βρείτε δουλειά

0

Η αναζήτηση εργασίας στον καιρό της… πανδημίας covid-19 μοιάζει με πραγματικό Γολγοθά. 

Παρόλο που προσπαθείτε να βρείτε μια θέση εργασίας που να σας εξασφαλίζει τα προς το ζην ή έστω να συμπληρώνει το υπάρχον εισόδημά σας, ενισχυοντας τις γνώσεις -παρακολουθώντας για παράδειγμα, digital marketing σεμιναρια– δεν έχετε καταφέρει να επιτύχετε τον στόχο σας. 

Αν νιώθετε πως οι προσπάθειες που καταβάλλετε στην αναζήτηση εργασίας δεν αποδίδουν καρπούς, παρά το γεγονός ότι το βιογραφικό σας ανταποκρίνεται σε γενικές γραμμές στις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας που διεκδικείτε, δείτε παρακάτω ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι αναζητούν εργασία και μάθετε πώς θα τα αποφύγετε.

Λάθος Νο 1: Το βιογραφικό σημείωμα δεν σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό

Αν συνηθίζετε να στέλνετε το ίδιο βιογραφικό σε κάθε εταιρεία/επιχείρηση για διαφορετικές θέσεις εργασίας, τότε μην περιμένετε να φτάσετε ως τη συνέντευξη. 

Η λογική «όσο πιο πολλά στέλνω τόσο το καλύτερο» δεν προτείνεται σε αυτή την περίπτωση καθώς κάθε υποψήφιος εργοδότης έχει ελάχιστο χρόνο να αφιερώσει στα βιογραφικά των ενδιαφερομένων. 

Επομένως, αν το δικό σας μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα και δεν τονίζει τα δυνατά σας σημεία για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, δεν θα τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης. 

Προκειμένου να αποφύγετε αυτό το συνηθισμένο λάθος, χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό με έξυπνη δομή ώστε να μπορείτε να το προσαρμόζεται σε λίγα λεπτά για να σας «συστήνει» αξιοπρεπώς σε κάθε υποψήφιο εργοδότη. 

Γι αυτό είναι σημαντικό το βιογραφικό σας να είναι σύντομο, εύστοχο και περιεκτικό, αναφέροντας στην αρχή τα απαραίτητα προσόντα που διαθέτετε ανάλογα τη θέση εργασίας την οποία στοχεύετε. 

Διαμορφώστε με τέτοιο τρόπο το βιογραφικό σημείωμα προτού το στείλετε σε έναν υποψήφιο εργοδότη ώστε να αναδεικνύονται τουλάχιστον 5 βασικά στοιχεία που ζητούνται στην αγγελία.

Λάθος Νο. 2: Παραλείπετε να συνοδεύσετε το βιογραφικό με συνοδευτική επιστολή

Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί αναγκαίο συμπληρωματικό του βιογραφικού σας σημειώματος.

Η επιστολή αυτή χρειάζεται να περιέχει ένα σύντομο κείμενο το οποίο σας βοηθά να προσωποποιήσετε το βιογραφικό σημείωμα και μέσω αυτής, σας δίνεται η ευκαιρία να τονίσετε την καταλληλότητά σας για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας και να δείξετε το ενδιαφέρον σας. 

Ενδεικτικά, η συνοδευτική επιστολή πρέπει να παρέχει απαντήσεις στον υποψήφιο εργοδότη σχετικά με τις προσδοκίες σας για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, τη δική σας συμβολή στην εταιρεία και φυσικά, γιατί θεωρείτε ότι είστε το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά αυτή.

Λάθος Νο. 3: Δεν προετοιμάζεστε σωστά για τη συνέντευξη

Η συνέντευξη για μια θέση εργασίας, είτε πραγματοποιείται δια ζώσης, είτε μέσω ψηφιακού μέσου, κρίνει σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα για τον υποψήφιο εργαζόμενο. 

Είναι σημαντικό προτού ξεκινήσετε τη συνέντευξη να έχετε μελετήσει την εταιρεία στην οποία απευθύνεστε ώστε να είστε σε θέση να πείσετε τον υποψήφιο εργοδότη ότι ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη θέση.

Η εμφάνιση και η στάση του σώματος είναι εξίσου σημαντικές, γι αυτό φροντίστε ώστε να είναι προσεγμένες και κατάλληλες για το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο στοχεύετε να εισέλθετε.

Επιπλέον, έχετε κατά νου ότι στα λίγα λεπτά της διάρκειας της συνέντευξης καλείστε να αναδείξετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εαυτό σας. 

Τα τυπικά προσόντα είναι αναγκαία εφόδια για να διεκδικήσετε τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να καταφέρετε να ξεχωρίσετε. 

Σκεφτείτε ποια είναι τα προτερήματά σας τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα και στην εργασία σας ώστε να τα αναδείξετε και να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους. 

Απάντηση