Αμυγδαλέζα: Αρχίζει η σταδιακή απελευθέρωση μεταναστών

0

amugdaleza-arxizei-i-stadiaki-apeleutherwsi-metanastwn

Πιεστική «επανάληψη» της πρότασής του για… σπάσιμο της συνθήκης Σένγκεν, κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, απειλώντας με άνοιγμα των συνόρων για 500.000 παράτυπους μετανάστες, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση της Ευρώπης. Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά η σταδιακή (30 την ημέρα) απελευθέρωση παράτυπων μεταναστών που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα. Πρώτοι την πύλη εξόδου θα περάσουν αλλοδαποί που συμπλήρωσαν 6 μήνες κράτησης, με τον όρο να δηλώσουν μόνιμο τόπο κατοικίας και να δίνουν το «παρών» κάθε 1η και 15η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός, ανέφερε την προσωπική του άποψη, ότι θα μπορούσαν να δώσουν χαρτιά σε χιλιάδες μεταναστών που θα γέμιζαν την Ευρώπη, έτσι ώστε να καταλάβουν ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά. «Αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, τότε να σπάσουμε τη συνθήκη Σένγκεν και να δώσουμε χαρτιά σε 500.000 μετανάστες που θα διαχυθούν στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη λειτουργία των κέντρων κράτησης δεν αμβλύνουν τις πολιτισμικές διαφορές.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως θα χρειαστούν δύο χρόνια για να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου, χρονικό διάστημα, που στην Ελλάδα οι παράτυποι μετανάστες θα έχουν φθάσει τα… 2,5 εκατομμύρια.

Διευκρινίζοντας ότι μιλάει ως Γιάννης Πανούσης και όχι ως υπουργός τόνισε: «Μπορούμε να λύσουμε το θέμα του Δουβλίνο 2,3,4,5 ή να σπάσουμε το Σένγκεν; Εγώ θα έσπαγα τη Σένγκεν, αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ. Εφόσον η Ευρώπη δεν θέλει να μας στηρίξει, απλώς μας δίνει λεφτά, για να υποστούμε εμείς όλες τις κοινωνικές και λοιπές συνέπειες πολέμων και εμφυλίων, που δεν φταίμε, θα πρέπει να μοιραστούμε αυτά τα ρεύματα».

Στο μεταξύ το περασμένο Σάββατο καταγράφηκε η εισβολή 250 διαμαρτυρόμενων στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας

Στο μεταξύ το περασμένο Σάββατο καταγράφηκε η εισβολή 250 διαμαρτυρόμενων στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, πουκατάφεραν να ξεπεράσουν τους αστυνομικούς. Λίγο αργότερα μία διμοιρία των ΜΑΤ απώθησε τους συγκεντρωμένους κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών, υποχρεώνοντας τους «εισβολείς» να βγουν έξω από τις εγκαταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά την Αμυγδαλέζα, από το σύνολο των 1.100 αλλοδαπών που βρίσκονται εκεί, 500 κρατούνται για περισσότερο από ένα εξάμηνο. Οι 100 από αυτούς έχουν κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα και η κράτησή τους θα παραταθεί μέχρι την απέλασή τους. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους 400 η διαδικασία εξόδου θα ξεκινήσει σήμερα. Ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή αποχώρηση περίπου 30 αλλοδαπών την ημέρα.

Όσοι παράτυποι μετανάστες κρατούνται για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών θα παραμείνουν, προς το παρόν, στο κέντρο κράτησης, ενώ οι περίπου 60 ανήλικοι που φιλοξενούνται σε ειδικό χώρο της εγκατάστασης θα μετακινηθούν εφόσον βρεθεί ελεύθερος χώρος σε «ανοικτές» δομές, όπως ξενώνες ελεγχόμενοι από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ευνοϊκότερη μεταχείριση προβλέπεται και για τους αλλοδαπούς που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Οι μετανάστες αυτής της κατηγορίας που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα υπολογίζονται σε πάνω από 200.

Leave a Reply