Αλλαγές στα αυθαίρετα ανακοίνωσε ο Τσιρώνης

0

tsironis_533_355

Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα απόβλητα, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και προώθηση ρυθμίσεων για την εκπόνηση των δασικών χαρτών, για τους δασικούς συνεταιρισμούς, για την τροποποίηση του νόμου για τα αυθαίρετα, για απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων-γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, για αξιοποίηση της γεωθερμίας, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Σε δεύτερο επίπεδο, κατά το επόμενο διάστημα, ο αρμόδιος υπουργός εξήγγειλε ότι θα προωθηθεί -μεταξύ άλλων- η θεσμική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την χωροταξία, το κυνήγι, για τις περιοχές Νατούρα, με εθνική χρηματοδότηση ώστε να είναι βιώσιμες, για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την αυτοπαραγωγή και την ενθάρρυνση συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με άξονα τη λύση του Πολυτεχνείου.

Ως μείζονες πολιτικές προτεραιότητες τον επόμενο χρόνο, ο αρμόδιος υπουργός έθεσε την οριστική λύση για παράνομους ΧΑΔΑ, υγρά και επικίνδυνα απόβλητα και δρομολόγηση της οριστικής επίλυσης το προβλήματος του Ασωπού και την εφαρμογή ενεργειακής πολιτικής με στόχο την τελική απεξάρτηση της χώρας διαδοχικά από την παραγωγή ενέργειας από πετρέλαιο κι από τις εισαγωγές ενέργειας, εν τέλει από τα ορυκτά καύσιμα.

Ακόμη ο κ. Τσιρώνης εξήγγειλε:

– Την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η οποία και θα κοστίσει στην χώρα 700 δισ. μέχρι το 2100,

– Εντατικοποίηση ανάρτησης των δασικών χαρτών και βαθμιαία επίλυση των χρόνιων προβλημάτων με οικισμούς εντός δασικών εκτάσεων,

– Συνεργασία όλων των φορέων, που ασχολούνται με το κλίμα, ώστε να σταματήσει η κατασπατάληση πόρων,

– Εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου ώστε να τερματιστεί οριστικά η αυθαίρετη δόμηση,

– Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτιρίων,

– Ξεμπλοκάρισμα πολεοδομικών και χωροταξικών παρεμβάσεων (πχ ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, ΠΔ),

– Προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου,

– Οριστική οριοθέτηση ρεμάτων,

– Ολοκλήρωση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, ΠΔ και διαχειριστικών σχεδίων για όλη την Ελλάδα,

– Εκπόνηση δασολογίου.

 

Αντιπαράθεση με το Ποτάμι

Στην κατάληξη της ομιλίας του, ο κ. Τσιρώνης κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού «πέραν του αν εμπιστεύονται ή όχι τη σημερινή κυβέρνηση» να ξεκαθαρίσουν απέναντι στον ελληνικό λαό σε πιο στρατόπεδο ανήκουν: στου κ. Σόιμπλε ή στρατόπεδο που βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη. Η αναφορά του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών και των τριών πτερύγων της Βουλής, με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά να μιλά για «απαράδεκτο υπονοούμενο» και να απαντά στον υπουργό ότι «στο στρατόπεδο του Σόιμπλε είναι εκείνοι που υπέγραψαν το τρίτο Μνημόνιο».

Leave a Reply