Αλαλούμ στο παρά πέντε των Πανελλαδικών….

0

Της Γιώτας  Μπάγκα

Όσοι έχουν  παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις σε περίπου δύο μήνες, οι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου , οι φροντιστές αλλά και όσοι διαθέτουν έστω και τη στοιχειώδη  σύνεση , έχουν μείνει εμβρόντητοι μπροστά στις παλινωδίες  του Υπουργείου Παιδείας.

Δύο μήνες  πριν τη διεξαγω γή  των εξετάσεων το Υπουργείο δημοσιοποιεί σκέψεις του  για τη δυνατότητα των μαθητών να προσθέσουν κι άλλο ένα – το πέμπτο μάθημα- στις εξετάσεις των Πανελλαδικών. Αυτό έγινε χωρίς καν το στοιχειώδη εκπαιδευτικό ή πολιτικό σχεδιασμό, χωρίς μελέτη, χωρίς διάλογο… εκσφενδονίστηκε στα ΜΜΕ, συνελέγησαν οι αντιδράσεις, αξιολογήθηκαν και φυσικά κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης, όλο αυτό δηλώθηκε ως απλές σκέψεις.  Επίσης, φυσικά, στοχοποιήθηκε η αντιπολίτευση , καθώς όσοι δεν είναι «αριστεροί» δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν, απειλήθηκε ο πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Φροντιστών με μήνυση, γιατί όλοι κατά την άποψη του Υπουργού κάνουν σπέκουλα με τις Πανελλαδικές εκτός βέβαια από το ίδιο το Υπουργείο….

Είμαι έξαλλη καθώς γράφω αυτό το άρθρο. Και είμαι έξαλλη,  γιατί επί 30 χρόνια υπηρετώντας την εκπαίδευση και  ζώντας από κοντά την αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ουδέποτε έχω παρατηρήσει τέτοια αβελτηρία.  Είμαι έξαλλη, γιατί κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κρατούν ομήρους του μαθητές και τις οικογένειες τους  και γιατί ζητήματα υψίστης σημασίας αντιμετωπίζονται με τέτοια προχειρότητα…

Το Υπουργείο και ειδικά ο Υπουργός έχει την ευθύνη του έγκαιρου σχεδιασμού των εξετάσεων, της έγκαιρης ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων, το διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και μετά με ωριμότητα και μακριά από σκοπιμότητες να υλοποιεί τις εξετάσεις. Γιατί, οι Πανελλαδικές εξετάσεις, κύριοι του Υπουργείου δεν ενδείκνυνται ούτε για μικροπολιτική, ούτε για ψηφοθηρία….

Leave a Reply