​ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ Α ΚΥΚΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

0

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρείται –ακόμα κι από όσους δεν τον συμπαθούν- ένας από τους καλυτέρους και σίγουρα πιο ενδιαφέροντες ρήτορες. Η αγάπη του για την αρχαιότητα, την ιστορία της και τους πρωταγωνιστές της είναι ίσως η αιτία   που καλλιέργησε την ρητορική και μάλιστα τη διδάσκει με μεγάλη επιτυχία. Έχει, λοιπόν, ξεκινήσει μια σειρά σεμιναριακών μαθημάτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας διδάσκοντας τη ρητορική με όσους έχουν ανάγκη να αναπτύσσουν δημόσιο λόγο, καθώς και σε όσους θέλουν να είναι ενσυνείδητοι και ενεργοί πολίτες , αφού η γνώση των ρητορικών τεχνασμάτων αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στο σύγχρονο λαϊκισμό, την υπερπληροφόρηση και παραπληροφόρηση που επιχειρείται σήμερα  από πολλά κέντρα εξουσίας.

Το σεμινάριο που έλαβε χώρα στην Πάτρα παρακολούθησαν πολλά άτομα,  από το χώρο της πολιτικής, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί, απλοί πολίτες ακόμα και μαθητές Λυκείου. Διδάχθηκε η ιστορία της ρητορικής τέχνης και  οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να εκφωνήσει έναν επιτυχημένο λόγο. Κορυφαίο σημείο ήταν η ανάγνωση και σχολιασμό του κορυφαίου δείγματος επιδεικτικού λόγου της αρχαιότητας : του «Επιταφίου του Περικλέους» του Θουκυδίδη, του μεγάλου ιστορικού της αρχαιότητας που λατρεύει ο Άδωνις Γεωργιάδης ένα μεγάλο μάθημα δημοκρατίας και ρητορικής δεινότητας. Οι μαθητές ασκήθηκαν με πρωτότυπο τρόπο στην εκφώνηση λόγων και δεν ήταν λίγοι αυτοί που  επέδειξαν εκπληκτικό φυσικό ταλέντο που το καλλιέργησαν περισσότερο με το μάθημα, πολλοί επίσης αντιμετώπισαν το άγχος τους να μιλούν μπροστά στο κοινό και αρκετοί κατόρθωσαν να αναγνωρίζουν τα τεχνάσματα των δημαγωγών και λαοπλάνων. Ήταν, κατά γενική ομολογία, εξαιρετικό σεμινάριο και όσοι το παρακολούθησαν ήδη αναμένουν τη διοργάνωση του δεύτερου κύκλου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από κοντά είναι ένας άνθρωπος ζεστός και αληθινός. Έχει  χιούμορ, κρατά πραγματική επαφή με το κοινό του , είναι απλός και προσιτός και μολονότι είναι προβεβλημένο στέλεχος  καμία έπαρση, καμία οίηση, καμία αλαζονεία δεν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του. 

Την παράσταση έκλεψε η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου. Η κυρία Μανωλίδου ως άτομο εκπέμπει θετική ενέργεια και καλοσύνη, πάντα χαμογελαστή, διακριτική, στηρίζοντας ουσιαστικά την εκδήλωση στο κομμάτι της διοργάνωσης και της επικοινωνίας και είναι πραγματικότητα πως ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας των μαθημάτων.  

Κλείνοντας να επισημάνουμε πως οι εντυπώσεις ήταν άριστες και μακάρι να διοργανωθούν τέτοια σεμινάρια σε περισσότερες πόλεις, γιατί όχι και στην Κόρινθο.
Θ.Τ

Απάντηση