Υστεροσκόπηση: Η λύση στα γυναικολογικά προβλήματα!

0

Καθώς οι εξελίξεις σε όλους τους επιστημονικούς τομείς τρέχουν με ολοένα και μεγαλύτερες ταχύτητες, όπως είναι φυσικό, κάποιες φορές δημιουργούν αντιδράσεις. Στις περισσότερες ωστόσο περιπτώσεις οδηγούς σε επιτεύγματα που διευκολύνουν ή πολλές φορές σώζουν τη ζωή μας.

Η υστεροσκόπηση είναι αποτέλεσμα της έρευνας στον επιστημονικό κλάδο της ιατρικής και την τεχνολογία που συνδέεται με αυτόν. Πρόκειται δε για μία πρωτοποριακή μέθοδο – λύση σε ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Η υστεροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους: είτε ως εργαλείο διάγνωσης προβλημάτων (διαγνωστική υστεροσκόπηση), είτε ως μέσο επίλυσης κάποιων από αυτά(επεμβατική υστεροσκόπηση).

Τι είναι η υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση συνίσταται στην εξέταση της μήτρας και την διόρθωση τυχών ανωμαλιών που μπορεί να απαντώνται σε αυτή. Η διαδικασία πραγματοποιείται με την εισαγωγή ενός τηλεσκοπίου στο εσωτερικό της μήτρας και είναι καθόλα ανώδυνη.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η συγκεκριμένη μέθοδος είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για διαγνωστικούς ή επεμβατικούς σκοπούς. Η διαδικασία δε διαφέρει ουσιαστικά παρά στο σκοπό της και σε κάποια στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Διαγνωστική υστεροσκόπηση

Έχει ως στόχο τη διάγνωση γυναικολογικών προβλημάτων και μοιάζει ουσιαστικά με το test pap. Πραγματοποιείται με την είσοδο ενός πολύ λεπτού τηλεσκοπίου στη μήτρα.

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση είναι μια μέθοδος που συνίσταται σε περιπτώσεις αιμορραγίας μετά την κλιμακτήριο, ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωματικής ή σε περιπτώσεις που υπάρχει η υποψία για πολύποδα ή ινομύωμα.

Επεμβατική υστεροσκόπηση

Η επεμβατική υστεροσκόπηση έρχεται ουσιαστικά ως συνέχεια της διαγνωστικής δίνοντας λύση σε τυχόν ευρήματα της πρώτης. Βασική διαφορά της σε σχέση με αυτή, απαντάται στο μέγεθος του τηλεσκοπίου το οποίο και διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση.

Πρόκειται για μία επεμβατική μέθοδο που είναι σε θέση να αφαιρέσει με απόλυτη ακρίβεια ινομυώματα ή πολύποδες, όπως και να κόψει συμφύσεις, αποφεύγοντας μια ανοικτή επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Την ίδια στιγμή προσφέρει γρήγορη αποκατάσταση ενώ δεν απαιτείται καθόλου παραμονή στο νοσοκομείο.

Σε αντίθεση με τη διαγνωστική υστεροσκόπηση, η επεμβατική υστεροσκόπηση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υστεροσκόπηση, ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Ελευθέριος Αναστασάκης βρίσκεται στη διάθεσή σας.

Leave a Reply