Ξεκίνησε με επιτυχία το πρόγραμμα Living Streets

0

Μια όμορφη πρωτοβουλία το πρόγραμμα Living Streets ξεκίνησε στο Δήμο Κορινθίων. Το «LIVING STREETS» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της αστικής αναζωογόνησης.

Στόχος του προγράμματος είναι η πιλοτική  μετατροπή πολυσύχναστων δρόμων πόλεων σε χώρους συνάθροισης πολιτών, ανταλλαγής ιδεών, ανάπτυξης κοινωνικών δραστηριοτήτων και προώθησης ήπιων μορφών μετακίνησης (π.χ. με ποδήλατο), μέσω της μερικής ή ολικής απαγόρευσης κίνησης των οχημάτων. Αυτή η αλλαγή θα καταστήσει την πόλη πιο βιώσιμη μετατρέποντάς την σε ένα καλύτερο μέρος για να ζει και να εργάζεται κάποιος, ενώ οι πολίτες θα εμπλέκονται περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Επιπλέον, σημαντικό στόχο του Προγράμματος αποτελεί η ενεργός εμπλοκή των πολιτών (bottom-up approach) στον χωροταξικό σχεδιασμό που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση πολιτικών με επίκεντρο τον πολίτη (people–centric approach) και όχι το αυτοκίνητο.

Η ιδέα του Living Streets είναι συμβατή και με τους στόχους των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τα οποία ήδη εκπονούνται σε Δήμους της χώρας μας και προβλέπουν αντίστοιχες δράσεις. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται να ενισχυθούν οι κοινωνικοί δεσμοί και να προωθηθεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση της ιδέας του Living Streets στην Ελλάδα, στην Κροατία και στην Πορτογαλία. Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων «Energy Cities», επικεφαλής του Γραφείου του Συμφώνου των Δημάρχων, και την υλοποίησή του έχουν αναλάβει η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ στην Ελλάδα, το Δίκτυο Terra Hub στην Κροατία και το Δίκτυο OesteSustentável στην Πορτογαλία.

Ο Δήμος Κορινθίων εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό και επιδοτείται για μια σειρά από δράσεις. Οι δράσεις ξεκίνησαν με τη χθεσινή βραδιά παρουσία του προέδρου της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ κ. Δημήτριου Καφαντάρη.

Ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος και ο αντιδήμαρχος μελετών Γιάννης Γκεζερλής εξήγησαν το πρόγραμμα στους πολιτες που έδειξαν ενδιαφέρον και έπαιζαν σκάκι μέχρι τις 12 το βράδυ…

Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση.

 

Απάντηση