Σάββατο, Απρίλιος 20, 2019
Home Υγεία/Ομορφιά Χειρότερη η έκβαση του εμφράγματος για τις γυναίκες

Χειρότερη η έκβαση του εμφράγματος για τις γυναίκες

0

Εμφραγμα γυναικα

Μπορεί οι γυναίκες να παθαίνουν έμφραγμα σπανιότερα από τους άνδρες και σε μεγαλύτερες ηλικίες, όμως είναι εκείνες που χάνουν πιο συχνά τη ζωή τους σε σύγκριση με τους άνδρες, όταν αυτό συμβαίνει.

Αυτό έδειξε Γαλλική μελέτη, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, που γίνεται στο Λονδίνο. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι Γάλλοι ερευνητές από το Paris Cardiovascular Research Centre, δύο είναι οι αιτίες. Αφενός οι γυναίκες συνήθως παθαίνουν έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με τους άνδρες και επιπλέον έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από διαβήτη – όπως είναι γνωστό, η προχωρημένη ηλικία και ο διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου μετά το έμφραγμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 11.420 άτομα από την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, οι οποίοι υπέστησαν έμφραγμα εκτός νοσοκομείου. Το ποσοστό επιβίωσης για τις γυναίκες ήταν 18%, ενώ για τους άνδρες 26%.

Τα εμφράγματα προκαλούνται κυρίως από τη στεφανιαία νόσο. Όμως η έρευνα δείχνει ότι οιγυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα να έχουν κάνει αγγειοπλαστική για τη διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία του αίματος, προς και από την καρδιά τους, πράγμα που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο να καταλήξουν. Αγγειοπλαστική είχε γίνει στο 26% των γυναικών έναντι του 36% των ανδρών.

Επιπλέον παίζει ρόλο και το ότι συχνά οι γυναίκες φαίνεται να υποτιμούν το καρδιαγγειακό κίνδυνο και δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τις τις τιμές της πίεσης ή της χοληστερίνης τους.

 

Πηγή: The Guardian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here