Ξαναρχίζουν οι πλειστηριασμοί – Οι τράπεζες ξανά στο κυνήγι των «κόκκινων» δανειοληπτών

0

Με 532 πλειστηριασμούς ακινήτων, που ήδη έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, επιστρέφουν οι τράπεζες στο κυνήγι των «κόκκινων» δανειοληπτών που μέχρι σήμερα δεν εντάχθηκαν σε καμία από τις ρυθμίσεις που τους προτάθηκαν.Ετσι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι είχαν παγώσει για τέσσερις ολόκληρους μήνες λόγω των εκλογών και τη διακοπή του Αυγούστου, ξαναρχίζουν με μεγαλύτερη ορμή καθώς όλοι περιμένουν σημαντική άνοδο των αξιών γης και κτιρίων το επόμενο διάστημα.

Συνολικά από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα.

Η πλατφόρμα
Σε καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς παραμένει ακόμα μόνο η πρώτη κατοικία, είτε μέσω του Νόμου Κατσέλη όπου εκκρεμούν πάνω από 160.000 αιτήσεις υπαγωγής στο ευνοϊκό καθεστώς του παρελθόντος που δεν έχουν πάρει δικάσιμο, είτε μέσω της νέας ρύθμισης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με την εφημερίδα «το Βήμα της Κυριακής».

Με νέα υπουργική απόφαση η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων έως 130.000 ευρώ έγινε πιο ευέλικτη, καθώς μέχρι τώρα, λόγω γραφειοκρατίας, έχουν ρυθμιστεί μόνο δύο περιπτώσεις στεγαστικών δανείων από τα χιλιάδες που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Οπως ανακοινώθηκε με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και Εργασίας Γ. Βρούτση, αίρεται η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους.

Η απόφαση εκτιμάται ότι θα μειώσει το γραφειοκρατικό κόστος και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων ευάλωτων νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ελάχιστες αιτήσεις από αυτές που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση έχουν διεκπεραιωθεί (μόλις δύο από τους 16.562 χρήστες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία).

Ενημέρωση
Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ρύθμισης και να διευκολυνθούν όσοι δεν τα καταφέρνουν ηλεκτρονικά, η Eurobank απευθύνει πρόσκληση σε περίπου 35.000 δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμα δάνεια που μπορούν να ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους να περάσουν από τα καταστήματά της και να ρυθμίσουν το δάνειό τους.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ο οποίος έχει και την ευθύνη διαχείρισης του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, «τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε επιστολές στους δανειολήπτες που εμπίπτουν στα κριτήρια υπαγωγής του νέου νόμου, το συνολικό χρέος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ, με σκοπό την πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή τους σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος.

Ηδη με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγκαινιάσαμε στις αρχές Ιουλίου ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης των πελατών μας μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων και τώρα θα γίνει και η ενημέρωση όλων όσοι μπορούν να ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της κύριας κατοικίας τους».

Ο κ. Καλαντώνης εξηγεί ότι ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας για την επιτάχυνση της διαδικασίας τόσο σε ό,τι αφορά την υποβολή των αιτήσεων, όσο και την πρόοδο των ρυθμίσεων. «Ο νόμος για την επιδότηση της δόσης είναι μια μοναδική ευκαιρία για όσους θέλουν πραγματικά μια οριστική λύση για το δάνειό τους» αναφέρει. «Για πρώτη φορά, παράλληλα με την άφεση χρέους που θα παράσχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, το κράτος θα επιδοτήσει μέρος της μηνιαίας δόσης ώστε να είναι πιο εύκολη και πιο συμφέρουσα η αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου. Το συμφέρον τους είναι να κινήσουν αμέσως τη διαδικασία, να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να ενημερωθούν και να κάνουν αίτηση μέχρι το τέλος του έτους που λήγει η ισχύς του νόμου. Θα είναι κρίμα για όσους μπορούν να ενταχθούν στον νόμο για την επιδότηση δόσης να αμελήσουν και να χάσουν αυτή την ευκαιρία».

Ο ίδιος εξηγεί ότι όλοι οι δανειολήπτες μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να υποβάλουν αίτηση, ανεξάρτητα από τις προηγούμενες ενέργειές τους (π.χ. να έχουν ζητήσει προστασία από τον Νόμο Κατσέλη), εκτός από εκείνους που έχουν οριστική δικαστική απόφαση. «Εχουν τη δυνατότητα, χωρίς να χάνουν κανένα δικαίωμα, να μπουν στην πλατφόρμα και να δουν την πρότασή μας. Μετά ας αποφασίσουν».

πηγη

Leave a Reply