Βλάσσης Οικονόμου: Πρέπει να γίνουν δράσεις εξοικονόμησης νερού στο χρήστη…

0

Το νερό στην Κορινθία έφτασε μετά από έλλειψη παιδείας και επεκτακτικής του χρήσης τελικά στο τέλος του.

Δυστυχώς τα σενάρια που δεν ήθελε να πιστεύει κανείς έγιναν πραγματικότητα και η παρατεταμένη ξηρασία μαζί με την άσχημη διαχείρηση από τους πολίτες έφτασε την Κόρινθο πάλι στην επικίνδυνη ζώνη της μείωσης αποθεμάτων νερού (παρά τις προσπάθειες της ΔΕΥΑΚ). Τα κλιματικά σενάρια για την Πελοπόννησο και για την Μεσόγειο ευρύτερα (με βάση και το IPCC) είναι ότι εφεξής θα έχουμε λειψυδρία, ραγδαια μείωση βροχοπτώσεων, αύξηση θερμοκρασίας και παρατεταμένη ξηρασία σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές επιταχύνοντας τη διάβρωση εδάφους και μείωση υδάτινων αποθεμάτων.
Ίσως να πρέπει να δούμε πια και άλλες πηγές, καθότι η λογικά ας περιμένουμε να βρέξει μέχρι το επόμενο αδιέξοδο σε λίγους μήνες να μην είναι αρκετές.

Εκτός της ενημέρωσης των πολιτών που προτρέπει ο Δήμος , υπάρχουν και αρκετά μέσα αρκετά φτηνά για τον καταναλωτή που μπορούν να μπουν στα σπίτια και να μειώσουν την οικιακή κατανάλωση κατά 20-40% ανακουφίζοντας έτσι την πίεση στα αποθέματα. Οι συσκευές αυτές σε σύνολο κόστους φτάνουν έως 100 Ευρώ και με κάποια επιδότηση από το Δήμο θα μπορούσαν να μοιραστούν σε όλους τους πολίτες (αν σκεφτούμε περίπου τα 24,000 νοικοκυριά της Κορίνθου 60,000 / 2.5 μ.ο. νοικοκυριών) το συνολικό κόστος θα έφτανε τα 240,000 Ευρώ (δείτε παραδείγματα από τον Αγγλικό οργανισμό διαχείρησης ενέργειας και πόρων στο σύνδεσμο). Με ένα ποσοστό επιδότησης 50% ή παραπάνω για φτωχά νοικοκυριά θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη διαχείρηση. Οι συσκευές αυτές κουμπώνουν στα υφιστάμενα συστήματα στα σπίτια εύκολα και τα αποτελέσματα της διαχείρισης φαίνονται άμεσα.

Επιπλέον, ενδεχομένως να ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η συζήτηση σοβαρά και για μονάδα αφαλάτωσης από τον Δήμο. Πολλές μεσογειακές πόλεις καταλήγουν σε αυτές τις μεθόδους πια, εφόσον επιλύσουν α) το περιβαλλοντικό θέμα της εναπόθεσης της άλμης (brine), β) το ενεργειακό κόστος, γ) την μέγιστη απόδοση της μονάδας). Σχετικά με το ενεργειακό κόστος, εάν συμπληρωθεί με φωτοβολταικά πάρκα το κόστος λειτουργίας μπορεί να φτάσει 0.003 Ευρώ/λίτρο νερού που είναι αρκετά συμφέρον σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό κόστος ημερήσιας κατανάλωσης περιπου στα 0.19 Ε κατά άτομο. Η γεωγραφική εγγύτητα της πόλης της Κορίνθου με τη θάλασσα σίγουρα έιναι θετικό ώς προς το κόστος. Σχετικά με τη διαδικασία επεξεργασίας της άλμης υπάρχουν αρκετές πια ώριμες τεχνολογίες και ελληνικών επιχειρήσεων.

Ίσως τέτοια έργα θα έπρεπε να εξεταστούν πια σοβαρότερα και αμεσότερα με ειδικούς επιστήμονες και ο Δήμος θα έπρεπει να επιταχύνει πια τις δράσεις του για να μπορεί να έχει και αξιόπιστα plan b. Η αναμονή για βροχόπτωση και επανάκτησης του νερού ίσως να μην αρκεί πια, η λεκάνη της μεσογείου στεγνώνει από νερό.

Ας γίνει μια σοβαρή συζήτηση με φορείς και τον Δήμο για αυτά τα θέματα που αφορούν όλους.

Leave a Reply