Βία ίσον φόνος

0

Με αφορμή της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά της εικοσάχρονης Καρολάιν από τον σύζυγό της, απευθύνομαι σε όλες τις γυναίκες όλων των ηλικιών, “μικρές” και “μεγάλες”, παντρεμένες, ελεύθερες η αυτές που ζουν σε μια σχέση, μητέρες η όχι, εργαζόμενες και άνεργες, σε γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και κοινωνικό στάτους.  

Ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του 
Ν. 3500/2006.
Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από το Νόμο.

Η βία στην οικογένεια φέρνει βία στην κοινωνία. Για αυτό το λόγο δεν αποτελεί προσωπική η οικογένειακη υπόθεση, αλλά κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας. 
(σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια) 

Βία είναι κάθε συμπεριφορά μέσω της οποίας το πιο δυνατό μέλος της οικογένειας (από άποψη σωματικής η λεκτικής δύναμης, κοινωνικής η οικονομικής θέσης και συνήθως ο σύζυγος η γονιός) χρησιμοποιεί σωματική, λεκτική, συναισθηματική, κοινωνική, οικονομική η σεξουαλική επιβολή πάνω στον πιο αδύνατο, η τον παραμελεί, η τον καταπιέζει, δείχνοντας του έλλειψη σεβασμού και εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως δικαιολογία για να κακομεταχειρίζεται πιο αδύνατα άτομα (είτε σκόπιμα είτε όχι). 

Η βία και η κακοποίηση στην οικογένεια είναι ένα φαινόμενο που υπήρχε πάντα αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο εμφανές και αντιληπτό με την αύξηση των σχετικών αναφορών και καταγγελιών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 1 στις 3 γυναίκες έχουν υποστεί σωματική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τον ερωτικό τους σύντροφο.

Όποιος άνδρας ασκεί βία στη σύζυγο η στη σύντροφό του, είναι ικανός για όλα! 

Πλέον είναι γνωστό από τα στοιχεία του κινητού της Καρολάιν, ότι η κοπέλα τον τελευταίο καιρό έψαχνε απεγνωσμένα κάποιο ξενοδοχείο για να φύγει από μια σχέση που προφανώς δεν άντεχε άλλο. Το τελευταίο βράδυ, πριν το φόνο, έχει ανακοινώσει την απόφαση της στον σύζυγό της. Εγινε το μοιραίο. Το τρομακτικό της υπόθεσης, που από μόνη της είναι ένα θρίλερ, είναι ότι η δολοφονία της κοπέλας ήταν καλά σχεδιασμένη και μελετημένη έτσι ώστε να παραπλανήσει τις Αρχές και να φέρει την έρευνα σε αδιέξοδο. Δεν είχε νεύρα, δεν ήταν αναβρασμός ψυχής, ούτε ήταν η κακία ώρα. 

Εδώ κάνω την έκκληση: μην περιμένετε να ξεσπάσει για άλλη μια φορά το θυμό του σε εσάς, για να φύγετε. Μην ανέχεστε την πρώτη προσβολή, το πρώτο χαστούκι η ένα σπρώξιμο για να τον εγκαταλείψετε.

Συνήθως μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο ακολουθεί μια γλυκιά “συγνώμη” με δάκρυα στα μάτια και ίσως, ίσως, και λουλούδια. 
Μη πιστέψετε!!! Τρέξτε μακριά του από την πρώτη εκδήλωση βίας σε όποια μορφή! 

Απευθυνθείτε πρώτα στην Αστυνομία. 
Όχι στους φίλους, όχι στη γειτονιά, ούτε καν στην οικογένεια που μπορεί να σας αλλάξει γνώμη. Πρώτα – στην Αστυνομία που έχει την γνώση, εμπειρία, και τρόπους για να σας προστατέψει. Μη μιλήστε στους γνωστούς γιατί μπορεί να του μεταφέρουν την πληροφορία, αλλά μόνο στο δικό σας άνθρωπο που εμπιστεύεστε απόλυτα. Γενικά, όσο λιγότεροι ξέρουν την απόφαση σας, τόσο το καλύτερο. 

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να πεθάνει από βία. Ούτε από εξάρτηση. Ούτε από ανάγκη. Ούτε από φόβο. Κανένα παιδάκι δεν πρέπει να μένει ορφανό από την μαμά του, και καμιά μητέρα, κανένας πατέρας δεν πρέπει να κλάψει το παιδί του που κάποιος διεστραμμένος αφαίρεσε την ζωή του. 

Για αυτό και μην τον προειδοποιήσετε, μην τον απειλήσετε ότι θα εξαφανιστείτε. Εξαφανιστείτε! 

Να θυμάστε πάντα την Καρολάιν που δεν πρόλαβε να μιλήσει, να αντιδράσει, να ζήσει. Να είναι το φωτεινό άστρο της ζωής και της ελευθερίας σας!

Μαργαρίτα Μιχαηλίδου, Τομεαρχης Παιδείας και Ειδικής Αγωγής Ελληνικής Λύσης, Κ.Βελόπουλος.
Πολιτευτής Νομού Κορινθίας. 

Απάντηση