Βγάλε το “Γιατί” από τη ζωή σου, βάλε το “Πώς” και το “Τι”

0

Η καθημερινότητα μας ορίζεται από πολλά πράγματα. Λειτουργούμε βάσει ενός συγκεκριμένου συστήματος πεποιθήσεων που είναι μοναδικό για τον καθένα από εμάς. Αυτό χτίζεται όσο μεγαλώνουμε και βιώνουμε καταστάσεις, όσο εκπαιδευόμαστε και όσο μαθαίνουμε να ασκούμε κριτική σκέψη. Από την στιγμή που μπουσουλάμε, μέχρι την τελευταία μας ημέρα, διαμορφώνουμε το σύστημα πεποιθήσεων μας. Το εξελίσσουμε ή και το παγιώνουμε ανάλογα με τη γνώση που λαμβάνουμε ή που δεν λαμβάνουμε. Το σύστημα πεποιθήσεων χρειάζεται καθημερινή επιβεβαίωση για να αποδώσει. Είναι στη φύση του ανθρώπου να αμφισβητεί και να αμφιβάλει, έτσι συμβαίνει κι εδώ. Σε καθημερινή βάση κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας για να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι σωστό και μέσα στο πλαίσια αυτού που θεωρούμε λογικό.

Αν το σκεφτείς λίγο θα διαπιστώσεις ότι σε καθημερινή βάση κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου. Αναρωτιέσαι για οτιδήποτε έκανες, κάνεις ή θες να κάνεις. Για οτιδήποτε θετικό ή αρνητικό σου συνέβη. Για όποια επιθυμία έχεις και για οτιδήποτε επιτρέπεις να σου κάνουν άλλοι. Αυτές οι ερωτήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Κάθε μέρα λοιπόν, μπορούμε να διαλέξουμε μία κατηγορία και να προσεγγίσουμε την καθημερινότητα θετικά ή αρνητικά. Η πρώτη κατηγορία ερωτήσεων μπορεί να μειώσει την ικανότητα μας να σκεφτούμε αποτελεσματικά, μας κάνει να αισθανόμαστε ανεπαρκείς και ανίκανοι και κατά συνέπεια χάνουμε τις ευκαιρίες που περνάνε από μπροστά μας καθώς μας απορροφούν οι ατελείωτες δικαιολογίες και τα παράπονα.

Αυτές οι ερωτήσεις, είναι οι ερωτήσεις που ξεκινάμε με ένα Γιατί.

Θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, τις αμέτρητες ερωτήσεις που δεχόμουν από τους μεγαλύτερους. Όλες ξεκινούσαν με ένα γιατί. Για ότι κι αν έκανα υπήρχε μία αμφισβήτηση. Γιατί το έκανα έτσι, γιατί το είπα αυτό, γιατί δεν διάβασα, γιατί δεν άκουσα. Πιστεύω ότι αν όχι όλοι, σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει τέτοιες ερωτήσεις στο παρελθόν μας.

Αυτές οι ερωτήσεις μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας. Μικροί. Προκαλούν την μιζέρια γιατί προέρχονται από μία κατάσταση αδυναμίας και έλλειψης ελπίδας. Σε κάθε τέτοια ερώτηση ξυπνάει μέσα μας το παιδί που πρέπει να απολογηθεί για κάτι.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις που ξεκινούν με ένα γιατί είναι:

Γιατί η ζωή μου τα φέρνει όλα ανάποδα;

Γιατί να κάνω καν την προσπάθεια;

Γιατί δεν είμαι αρκετός;

Γιατί κάνω πάντα λάθος κινήσεις;

Γιατί έτυχε πάλι σε εμένα αυτό;

Έτσι, όσο εστιάζεις στα αρνητικά πράγματα που σου συμβαίνουν, το υποσυνείδητο σου θα εστιάσει στο να στα φέρει στην επιφάνεια πιο συχνά. Δεν το κάνει επίτηδες. Απλά θεωρεί ότι εφόσον έχεις εστιάσει την προσοχή σου εκεί, τότε αυτά τα μοτίβα πρέπει να στα αναδεικνύει όσο το δυνατόν πιο συχνά. Πιστεύω αντιλαμβάνεσαι ότι όσο περισσότερο κάνεις τέτοιου είδους ερωτήσεις, τόσο περισσότερο απορροφάσαι στο να κατηγορείς τον εαυτό σου και τους άλλους για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στη ζωή σου. Αυτό μπορεί να σε κάνει εντελώς αντιπαραγωγικό και να σε εγκλωβίσει σε έναν περιοριστικό κύκλο που θα σου καταστρέψει την συναισθηματική σου ζωή.

Η δεύτερη κατηγορία, είναι οι ερωτήσεις που ξεκινούν με “Τί” και “Πώς”

Ενσωματωμένη εικόνα

Αυτού του είδους οι ερωτήσεις δεν “κολλάνε” στο παρελθόν. Θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις την προοπτική σου και τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Έτσι θα μπορέσεις να ξεπεράσεις τα εμπόδια που σε σταματούν από το να εκπληρώσεις τους στόχους σου.

Τυπικά αναφέρουμε μερικές από αυτές τις ερωτήσεις:

  • Πως μπορώ να το κάνω αυτό καλύτερα;
  • Τί υπάρχει σε αυτή την κατάσταση που θα μπορούσα να το εκμεταλλευτώ θετικά;
  • Πως μπορώ να ξεπεράσω αυτή την δυσκολία;
  • Τί μπορεί να με δυναμώσει σε αυτή την κατάσταση;

Είναι τέτοια η φύση αυτών των ερωτήσεων που σε καθοδηγούν στο να εστιάσεις στην επίλυση ενός προβλήματος και να αναπτύξεις στρατηγικές για να το πετύχεις. Ένας καλός τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να εστιάσεις στο Τί είναι αυτό που θες και να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

Βοηθούν στο να αναπτύξεις την δημιουργικότητα σου

Η δημιουργικότητα είναι μία παραγωγική διαδικασία. Προκύπτει από εστιασμένες ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την προοπτική σου. Έτσι θα οδηγηθείς ευκολότερα στην επίλυση των προβλημάτων σου.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις, είναι να σκεφτείς έξω από την πεπατημένη. Βρες ανορθόδοξες λύσεις και μεθόδους που δεν είναι συνηθισμένες. Από τη στιγμή που θα έχεις μία σίγουρη ιδέα για το τι θες να πετύχεις, κάνε όσο περισσότερες Πώς και Τί ερωτήσεις μπορείς για να ανακαλύψεις το βάθος της ιδέας.

Αυτές οι ερωτήσεις σε βοηθούν να εστιάσεις στο αποτέλεσμα. Είναι αναμενόμενο λοιπόν,  το γεγονός ότι πυροδοτούν θετικές σκέψεις μέσα σου, κάτι που θα σου δώσει κίνητρο και θα σε εμπνεύσει για περισσότερη δράση. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να προσεγγίζεις θετικά την ημέρα σου, ξέροντας ότι οι κινήσεις που κάνεις σε οδηγούν προς την επιτυχία και την ευτυχία σου.

Για να ενισχύσεις αυτά τα συναισθήματα, κάθε φορά που πετυχαίνεις κάτι, μπορείς να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου που θα αφορούν το πώς αισθάνεσαι. Όσο πιο θετικά αισθάνεσαι, τόσο περισσότερη παρώθηση θα έχεις για να πας παρακάτω και να πετύχεις ακόμη περισσότερα.

Βοηθούν στην αλλαγή των περιοριστικών πεποιθήσεων

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις μας, συχνά υπονομεύουν τις αποφάσεις μας. Τις περισσότερες φορές, δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι έχουμε τέτοιου είδους πεποιθήσεις, έως ότου να μας το καταδείξει κάποιος ή να το συνειδητοποιήσουμε μόνοι μας.Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε τέτοιου είδους πεποιθήσεις είναι να αντιληφθούμε την ύπαρξή τους.Οι περιοριστικές πεποιθήσεις μπορεί να αφορούν την εμφάνιση μας, τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις επιδόσεις μας. Ερωτήσεις που ξεκινούν με “Πώς” και “Τί” θα σου δείξουν τους πιθανούς τρόπου με τους οποίους μπορείς να ξεπεράσεις αυτές τις πεποιθήσεις. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάσαι, είναι ότι πάντα χρειάζεται να αναζητάς απαντήσεις Απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν να λύσεις τα προβλήματα σου, που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις δυσκολίες και που θα σε βοηθήσουν να πας παρακάτω στη ζωή σου. Φύγε λοιπόν από τη συνήθεια του να κάνεις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του τύπου ”Γιατί” που δεν σε οδηγούν πουθενά. Απλά αναπαράγουν αρνητικά συναισθήματα για εσένα.

Νίκος ΞένοςΕκπαιδευτής ΕνηλίκωνΣύμβουλος Σταδιοδρομίας
Πηγή:
Humanadvanced

Απάντηση