Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα πρώτη όξυνε την ένταση στην περιοχή

0

Σε νέες δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Sabah, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» ζητήματα την διεθνούς επικαιρότητας της Τουρκίας. Αρχικά, όσον αφορά την Ελλάδα, δήλωσε ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει «να χαλάσει το παιχνίδι που στήνεται εναντίον της» ώστε να μπορέσει να ανοίξει το δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι μπορούν η Τουρκία και η Ελλάδα μέσω του διαλόγου, να λύσουν τα διμερή ζητήματά τους, εφόσον και οι δύο πλευρές έχουν αντίληψη του διεθνούς δικαίου. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι η πλευρά που άφηνε πρώτη τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, καθώς επέλεγε να απευθύνεται κυρίως στην Ε.Ε. αντί να επιδιώκει τις διμερείς συνομιλίες.

Προκλητική επίσης, ήταν η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών όσον αφορά ότι η Ελλάδα πρώτη επέλεξε την αύξηση της έντασης στην περιοχή με την παρενόχληση του πλοίου Τσεσμέ και τις αντίστοιχες προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Ελλήνων αξιωματικών. Παρόλα αυτά, επισήμανε ότι η Αθήνα έκανε την πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές.
Όσον αφορά τις εξελίξεις της Ανατ. Μεσογείου, σχολίασε ότι η Τουρκία επιθυμεί τη συνεργασία και έφερε ως παράδειγμα την πρόταση Ερντογάν για πραγματοποίηση Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Στα πλαίσια της Διάσκεψης αυτής, στην οποία το θέμα της ενέργειας θα είναι στο επίκεντρο, ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πρέπει να συμμετέχουν και οι δυο πλευρές της Κύπρου. Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθύμισε τις συναντήσεις που έχει κάνει με τον ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρ και προανήγγειλε ότι θα συνεχίσουν οι πολυμερείς προσεγγίσεις για τη δημιουργία ΑΟΖ.

πηγη

Leave a Reply